Öğrenciye izin verilecek mi?
‘Öğrenci dersi aksatamaz namazı teneffüste kılar’
“Ders saatinde namaza gitmek isteyene izin verilecek mi?” sorusuna Başbakan Yardımcısı Bozdağ açıklık getirdi: “Bunu teneffüste yapabilir. Öğretmen izin vermediğinde suç olmaz.”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dün Diyanet-Sen Genel Merkezi’nin açılış töreninde ve önceki gün TGRT Haber’de katıldığı programda, demokratikleşme paketiyle ilgili soruları yanıtladı. Bozdağ, ordu, yargı ve emniyetin başörtüsü konusunda kendilerinin düzenleme yapabileceği yönündeki tartışmalara şöyle açıklık getirdi:
Türbanda takdir hakkı yok
“Üniforma giyecek olanlar hariç diğerlerine ilişkin bir serbestlik getiriliyor. Bu da yönetmelikle belirlenecek. Üniformayı kimlerin giyeceğine kurumlar kendileri karar veriyor. Üniforması olanlar belli; polis, asker, hakim ve savcılar. Başbakanımızın açıklaması çok açık. Kendi iç düzenlemelerini kurumlar yapacaktır, ama bu konudaki yönetmelik değişikliği, bu alandaki demokratikleşme adımını çok net bir şekilde çerçevesini çizecek. Kurumların bu demokratikleşme adımının istisnaları ve kapsamı konusunda bir takdir hakkı burada olmayacaktır. Çok açık sayın Başbakanımızın açıklamaları. Bu açık açıklamadan tartışma çıkarmak maharet ister ama bizim basın bu tartışmayı çıkardı.”
‘Ayakkabıdan, eteğe...’
Bozdağ ayrıca, “Kıyafet konusunda sadece başörtülü insanlarımızın değil başı açık insanlarımızın da yaşam tarzına müdahale eden, ayakkabısından tutun da eteğinin boyuna kadar, giyeceği elbisenin her tür özelliğini tarif eden şekilci, tek tipçi, kişinin yaşam alanına müdahale eden anlayışı ortadan kaldırdık” diye konuştu.
‘Eğitimi aksatamaz’
Öğrencilerin ders anında, öğretmenlerinden izin isteyip namaz kılma şanslarının olup olmadığı yönündeki bir soruyu cevaplayan Bozdağ, şunları söyledi:
“Üniversitede ya da orta öğretimde namaz kılabilir. Öğrenciler şimdi üniversitede istedikleri zaman dersten çıkabiliyor, bunda herhangi bir sorun yok. Fakat orta öğretimde bunun bir disiplini ve düzeni var. Herkes ona uyacak. Namaz kıldığınızda vakit hemen 1 dakikada geçmiyor. Öğle namazının ikindiye kadar vakti var. Başka namazların da vakitleri var. Dolayısıyla öğrencinin oradaki eğitimi aksatması mümkün değil. Yani bir kişi bunu yapmak istiyorsa teneffüste yapabilir, arada yapabilir, izin alarak yapabilir. Ama öğrenci dersin ortasında ‘bunu yapacağım’ dediğinde ve öğretmen ona izin vermediğinde bir suç oluşmaz. Çünkü onun o hakkını kullanması için uygun zamanı var. Biri kalkar uygun zamanda namaz kılar ve biri de gelip burada namaz kılma dediği zaman suç oluşur.”
Aleviler için yeni adımlar yolda
“Alevi vatandaşlarımızın derdini kendine dert edinmiş bir hükümet var. 1925’te çıkan Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile Alevi vatandaşlar dahil Türkiye’deki pek çok farklı inanç grubuna ait yasak getirildi. Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nu CHP çıkardır. Bizim bu konuda samimi olduğmuzu Alevi kardeşlerimiz de yakından biliyor. Bundan sonra da yeni adımlar atılması hususunda Başbakanımızın talimatı çerçevesinde yürüyen çalışmalar var. Yeni adımların neler olacağını Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız.”
Avrupa’ya ‘sünnet’ tepkisi
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin erkek çocukların 14 yaşına gelmeden ve kendi rızaları olmadan sünnet ettirilmemesine yönelik raporu kabul etmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Bozdağ, şunları söyledi: “Fevkalade yanlış. İnsanların neye inanıp neye inanmayacağına parlamentolar, siyasiler, hükümetler, birlikler, uluslararası örgütler karar veremez. AB’nin kendi müktesebatıyla, Avrupa değerleriyle, din ve vicdan hürriyetiyle çatışan bir karardır.”