Gazete Vatan Logo

'Ofer ilişkimi ispat edemeyen adidir'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı 179 kabul oyuna karşılık AKP sıralarından yükselen 344 red oyu kurtardı. Maliye Bakanı hakkındaki gensoru önergesinin düştüğü oturumda yaptığı konuşmayla iddiaları yanıtladı, yine Baykal'a çattı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında verilen gensoru önergesi TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi. Oylamaya 10 AKP milletvekili katılmadı. Gensorunun gündeme alınıp alınmamasına ilişkin oylamaya 524 milletvekili katılırken, 179 kabul, 344 ret ve 1 çekimser oy çıktı. Oylamaya 10 AKP milletvekili katılmadı, bunların bir kısmının raporlu olmadıkları veya Ankara'da olmadıkları için Genel Kurul'a gelemedikleri bildirildi. Çekimser oyu ise AKP'nin Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanık'ın yanlışlıkla verdiği ve sonra bu yanlışlığı düzelttiği de öğrenildi. Bakan Unakıtan'ın, muhalefetin kıskançlık nedeniyle kendisine çamur attığını belirttiği son sözleri ise şöyle oldu: 'Atalarımız ne der. Meyveli ağacı taşlarlar."

İşte Unakıtan'ın iddialar hakkındaki cevabı...
Tüpraş ihalesi...
* Tüpraş ihalesi SPK'ya ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na bildirildi. Öyle gizli saklı bir satış yoktur. Yok gece yarısı satılmış, yok kapı arkasında. Kapı önünde satılmış. İşi iyice mizaha döndürdüler.

Galataport ihalesi
* Galataport ihalesi ihaleye fesat karıştığı için değil, planların Özelleştirme İdaresi tarafından onaylanması gerekirken Turizm ve Kültür Bakanlığı tasdik ettiği için durduruldu. Plan önceki Kültür ve Turizm Bakanı tarafından onaylanmıştır. O kendini bilir.

(ANAP Genel Başkam Erkan Mumcu bunun üzerine, yerinden "Cesaretin varsa bir şeyler daha söyle" diye bağırdı.)

* Zarflar evde mevde açılmıyor. Bir zamanlar yapılıyordu. Bizde basının huzurunda yapıldı. İlanlar yapıldı. Kazananlar belli oldu. Çalışmalar bittikten sonra yeniden ihaleye çıkacağız. Bu özelleştirmeleri yapacağız.

Ofer yakınlığı
* Muhalefet Ofer ailesine taktı. Ancak bu aile 50 yıldır Türkiye'dedir. Ofer ile çıkar ilişkisi içinde olduğuma dair bir takım imalarda bulunmak istiyorsanız onu da erkek gibi burada çıkın söyleyin. Ama her müddei ispatla mükelleftir. Külfet iddia makamına aittir. Ama bu konuda bir iddiada bulunup da benim hakkımda bir çıkar ilişkisi olduğunu ispat edemeyen de adi bir müfteridir. Çıkın ispat edin. Hodri meydan.

Naylon fatura
* Naylon fatura ve hayali ihracaat yaptığı iddialarına da yanıt verdim yine gündeme getirildi. Bu konuda dava hakkı ortaya çıktı, bunu kullanacağım.

* Bakanın oğlu ticaret yapamaz, gezemez, yemez, içmez, hanginizin oğlu evde oturuyor. Benim oğullarım, evlatlarım, çocuklarım özelleştirmeden bir ihale mi almışlar. Ben onları bir devlet makamına mı tayin etmişim? Ne var bunda. Başkası gelecek yatırım yapacak biz takdir edeceğiz. Bakanın oğlu olunca her kötü sözü söyleyeceğiz. Ayıptır.

Mısır ithalatı
* Mısır ithalatı olayı da temcit pilavı gibi ortaya getiriliyor. Bunun nedeni kıskançlık. Oğlumun işi yumurta. Tavuk bakıyor ve ondan da pastörize yumurta yapıyor. Hijyenik bir şey yiyorsunuz sayesinde teşekkür edin.

Kaçak villalar
* Ya kardeşim. O dedikleri yerde 23 yıldır oturuyorum. Yeniden yapmak için yıktım. Tapumu da aldım. İkinci evi de 8-9 yıl önce yaptım. Ben aldığımda burası Sit alanı değildi. Yüzde 25'ten bana ruhsat verdiler. Yani dört tane o villadan yapabilirim ama yapmadım. Bahçeli bir ev yaptık.

* Oradaki imar planına göre benim orada bir ev yapma hakkım daha var. O planlar geçmesi büyükşehirden ve Üsküdar belediyesinden gecikince benim yaptığım ev kaçak duruma düştü. O planlar şimdi çıktı. O planlara CHP'li üyeler de verdi. Oy birliğiyle çıktı. Niye verdiler madem. Oradaki binlerce insanın mağduriyeti giderildi.

Baykal'la 'kaçak villa ve bahçe' polemiği
Bakan Unakıtan, konuşması sırasında yine CHP Genel Başkanı Baykal'a çattı...

* Angora evlerinde oturuyor musunuz? Bu evlerin ruhsatı var mı yok mu?

Baykal: Kooperatif olduğu için henüz tapusu yok.

* Yok. Millet sizi tanısın. Tabii siz üstün kimselersiniz sizde olmaz. O evin kaçak yaptığınız, bazı yapıları var mı orada. Yalan söylemeyin. Ayıp oluyor. Sizin bazı milletvekilleriniz de var orada. Orada kaçak var. Bir bahçe var, kamu alanına taşan. Sayın Baykal ben evlerimi kendi bahçemde yaptım. Kamuya ait bahçelere taşmadım.

Baykal: Allah Allah

* Ya Allah... (Baykal'ın bir arazi aldığını ve gazetelerde bu arazi üstünde hiç işlem yapmadığını açıkladığını da belirterek) "Ben bir işlem yaptıysam istifa ederim" dediniz. Şimdi istifa edin. Dört kere işlem yaptınız.

Baykal: Bu işlemleri belediye yaptı.

* Benim imar planlarımı ben yaptım değil mi? Benimkileri belediye yapmadı. Daha neler var neler onun altından kalkamayacaksınız.

Baykal: Ne biçim konuşuyorsun.

Notlar: "Unakıtan geldi, bakanlık 'MALI YE' bakanlığı oldu"
* AKP 6 fire verdi: Başbakan "Gedik
olmasın" demişti. Bu talimata rağmen AKP'nin sandalye sayısına kıyasla 15 eksik red oyu çıktı. Sadece 5'i oylamaya katılmamak için gerekçe belirtmişti.

* Yalçınbayır kuliste oturdu: AKP'de muhalif tutumuyla bilinen eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, görüşmeleri kuliste izledi ancak oy kullanmadı. 4 milletvekili daha İbrahim Hakkı Aşkar, Ali Osman Sali, Erol Aslan Cebeci ve Hasan Bilir mazeret bildirmeden oylamaya katılmadı.

* Çömez red verdi: Oylama sonucunda bir "çekimser" oy kullanıldığı açıklanınca, kulislerde, AKP grup toplantısının basına kapalı bölümünde Unakıtan'ı eleştiren Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez olduğu iddiaları yayıldı. Ancak bu iddialar doğru çıkmadı. Çömez'in parti disiplinine uyarak "red" oyu verdiği belirtildi.

* Muhalefet de fire verdi: Bağımsız Milletvekili Memduh Hacıoğlu, Ülkü Gökalp Güney, SHP'li Ahmet Güryüz Ketenci, HYP Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, ANAP'lı Emin Şirin, Turhan Tüysüz ve CHP'li Sedat Uzunbay da oylamada yoktu. CHP ile ANAP 2'şer, DYP 1 fire vermiş oldu.

* Önce Başbakan'la görüştü: Unakıtan, hakkındaki gensoru önergesinin ön görüşmeleri öncesinde Başbakanla görüştü. Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

* 'Başbakan'ın notu sorulur mu?': Gazetecilerin, "Siz kürsüdeyken, Sayın Başbakan size 2 kez not iletti. O notta ne var?" sorusuna da Unakıtan, "Başbakan, bana özel bir not göndermiş. 'O notlar nedir' diye sorulur mu?" karşılığını verdi.

* Unakıtan'ın içi yandı: Zaman zaman hararetli dakikalar yaşanan görüşmelerde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın terlediği ve sık sık su içtiği dikkati çekti. Unakıtan'ın, iki kez kürsüde iki kez de kürsünün arkasındaki bölümde kana kana su içtiği görüldü.

* "MALI YE" Bakanlığı: CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Bakan, Maliye Bakanlığı koltuğuna oturduktan sonra bakanlığın ismi 'Malı Ye Bakanlığı' oldu" dedi. Unakıtan'ın mısır ithalatı olayını da anlatan Kılıçdaroğlu, "Bakan 'benim oğlum bu tarife kontenjanından yararlanmadı' derse onu kutlayacağım ancak belgesini de alnına dayayacağım" dedi.

* "Maliye Bakanı istese...": Unakıtan muhalefet kanadında mal varlığı paniği olduğunu da şöyle ima etti: "Maliye Bakanı isterse bir adamın hesabını kuruşuna kadar açıklar. Ancak ben bunu yapmadım, yapmam da." Bu konudaki haberi yalanlamasına rağmen Baykal'ın kendisiyle ilgili açıklamaları sürdürdüğünü belirten Unakıtan, şimdi CHP'lilerin durmadan mal varlıklarını açıklamak zorunda olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı