Odatv’de 6 yıl sonra tüm sanıklara beraat
Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın aralarında bulunduğu 13 sanıklı Odatv davası beraatle bitti
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada başka suçtan tutuklu sanık gazeteci Ahmet Şık, gazeteciler Nedim Şener, Soner Yalçın, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 9 kişi avukatlarıyla birlikte hazır bulundu. Sanıklardan Doğan Yurdakul, Müyesser Yıldız, Mümtaz İdil ve İklim Bayraktar ise duruşmaya katılmadı. Kararını açıklayacağını belirten mahkeme sanıklardan son sözlerini sordu. Ahmet Şık son sözünde, “Söyleyecek çok söz var aslında ama aklımdan geçenleri söylersem yeni bir dava konusu olur. Bu adliye Türkiye’de adaletin mezarı haline geldi. Bu mezarın kazıcıları da maalesef hakim ve savcılardır” dedi. Soner Yalçın da beraatini istediğini belirterek, “Bize bu kumpası kuran FETÖ’den şikayetçi olduğumu belirtmek istiyorum” dedi.
‘Hrant için adalet için’
Nedim Şener ise, “Son sözüm Hrant için adalet için. Benim bu davaya iliştirilmem Hrant Dink cinayetindeki sorumluları açığa çıkarmamdandır. Bu davada yargılananların yazdıkları okunsaydı Türkiye bu günleri yaşamazdı. Bu davadaki sanıkların haklarının teslim edilmesini istiyorum” dedi.
Hanefi Avcı da son sözünde, “Mahkemenizden kendim ve tüm arkadaşlar adına beraat istiyorum ve kumpas kuranlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını diliyorum” dedi.
‘Suçlar sabit değil’
Kararını açıklayan mahkeme heyeti tüm sanıklar hakkında toplanan deliller, yargılama sırasında alınan bilirkişi heyet raporları, tanık beyanları ve sanık savunmalarını dikkate alarak isnat edilen suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığını belirterek beraatlerine karar verdi.
Dijital deliller için suç duyurusu
Mahkeme, sanıklar hakkında açılan kamu davasında suçlamaya temel oluşturan dijital delilleri oluşturan, sanıkların bilgisayarlarına gönderen kişiler ve bu kişilerle bu dosyanın soruşturma kavuşturma aşamasında fikir ve eylem birliği içerisinde hareket eden kamu görevlileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Ayrıca 2011 yılında firari eski savcı Zekeriya Öz’ün kararıyla nüshaları toplatılan Ahmet Şık’ın ‘İmamın ordusu’ adlı kitabının taslağının da delil olarak saklanmasını kararlaştırdı.
Zekeriya Öz operasyonu
Ergenekon davaları kapsamında, Ergenekon’un medya ayağı olduğu iddiasıyla Odatv’ye 14 Şubat 2011’de dönemin özel yetkili savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla polis tarafından operasyon yapıldı. Daha sonra soruşturma kapsamında aralarında MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, Ahmet Şık, Nedim Şener, Soner Yalçın, Hanefi Avcı gibi isimlerin de bulunduğu 13 kişi tutuklandı. Kozinoğlu soruşturma sırasında 13 Kasım 2011’de cezaevinde hayatını kaybetti.