O telefonlara dikkat edin!
MİT’in komisyona uyarıları...
"Her türlü elektronik cihaz gizli dinleme ve izleme için kullanılabilir. Özellikle promosyon cihazlarla ilgili kişisel önlemler alınmalıdır”
‘Böcek Komisyonu’nun MİT ve TİB’de yaptığı incelemelerin ardından MİT’in vekillere verdiği ve her sayfasında iki adet “gizli” damgası bulunan cevaplarda dikkat çeken bilgiler ve uyarılar yer aldı. Bazı sorular ve yanıtlar şöyle:
- Milletvekillerine 2 adet telefon dağıtıldı. Dağıtılan telefonlar güvenli mi?
Her türlü elektronik cihazın gizli dinleme/gözetleme yapmak için hasım unsurlar tarafından kullanılabileceği göz önünde bulundurulmalı, özellikle promosyon cihazlarla ilgili kişisel bazda önlemler alınmalıdır. Akıllı cep telefonları üzerinde bulunan işletim sistemlerinde de kullanıcıları bu tip yazılımların etkisinden korumak amacıyla çeşitli güvenlik önlemleri bulunmakta, kullanıcı kendi isteği ile telefonunda bir takım yazılımların onaysız yüklenmesi amacı ile değişiklikler yapmamışsa, genellikle bu tip bir uygulamanın yüklenmesi sırasında kullanıcıdan onay alınması gerekmektedir.
‘Her iletişim aracı dinlenebilir’
- Son dönemde kamu kurumlarının hack’lenmesi
MİT siber tehditler konusunu ele almaktadır. Her türlü iletişim aracı dinlenebilir hale getirilebilir. Bilgisayar ağları üzerinden yapılan işlemlere de uzaktan erişim hacking, sosyal mühendislik ya da içeriden işbirliği yöntemleri ile hulul edilebilmektedir.
- Yabancı GSM şirketi kullanılınca dinleme yapılabiliyor mu?
Yabancı ülkelere ait GSM operatörlerinin dinlenmesinin mümkün olmadığı yanlış bir kanıdır. TİB teknik imkanları ile tespit yapabilmektedir. Sınır bölgelerinde yabancı GSM operatörü ile yurtdışı görüşmesi yapılıyorsa bu durum zaten normal bir haberleşme ötesinde şüpheli bir faaliyettir.
İnternette ihlal var!
- TTNET ve Phorm arasındaki işbirliği
Türk Telekom’un internet şirketi TTNet’in müşterilerinin ilgi alanlarındaki reklamlara ulaşmasını sağlamak amacıyla oluşturulan gezinti servisinin altyapısının Phorm isimli firma tarafından kurulduğu, anılan şirketin TTNet’le yaptığı anlaşmaya dayanarak kullanıcıların ziyaret ettikleri siteleri, izlenen reklamları, videoları kaydetmeye başladığı, doldurulan formlar üzerinden kişisel eğilimleri çıkarabildiği hususlarında intikal etmiş bilgiler bulunmaktadır. Konu bir casusluk olayı olarak değil, elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerin gizliliğinin ihlali olarak değerlendirilmiştir. Teşkilatımız tarafından stratejik kurumlara, koruyucu güvenlik ilkeleri çerçevesinde hareket etmeleri hususunda uyarılarda bulunulmaktadır.
Oda TV sorusu
- Oda TV davasında bilgisayara ABD’den e-posta ile yükleme yapılması mümkün mü?
Günümüz dünyasında bu tür saldırıların vuku bulması, adli bilişim alanında kullanılan çok gelişmiş yöntemlerle teyit ya da tekzip edilmesi mümkün olabilmektedir.
- Fatih projesi kapsamında dağıtılacak tabletlerde Microsoft kullanılması
Yürütülen istihbarata karşı koyma ve koruyucu güvenlik faaliyetleri kapsamında, ülkemizde bilişim güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörle koordinasyon çalışmaları yürütülmektedir. Bu bağlamda tespit edilen tehditler hakkında Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara bilgi verilmektedir.