RTÜK inançer'in 'hamilelerin sokağa çıkması terbiyesizlik' sözlerini 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirdi.
RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu), TRT'de yayımlanan "Ramazan Sevinci" programında konuşan tasavvuf düşünürü, avukat Ömer Tuğrul İnançer’in, tartışma yaratan “Hamilelerin sokağa çıkması terbiyesizlik” sözlerinin "ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiği" belirtildi. Kurul, CHP kontenjanından seçilen üyeler Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan'ın itirazına rağmen TRT'ye ceza vermedi.
"MENKIBEDEN YOLA ÇIKILIYOR"
RTÜK Yayın İzleme ve Değerlendirme Dairesi tarafından hazırlanan, dün yapılan toplantıda da kurul üyelerinin çoğunluğu tarafından benimsenen raporunda şu ifadeler yer aldı:
"Yayında konuk Ömer Tuğrul İnançer, anne babanın evladına helal lokma yedirmesinden bahsederken konuyu Şeyh Vefa’nın bir menkıbesiyle detaylandırmıştır. İnançer ‘hamileliği davul çalarak ilan etmek de terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 6-7-8 ay da biraz hava almak için beyinin otomobiline biner şöyle bir dolanır anne adayı kardeşimiz. Şimdi maaşallah kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuyor ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir, bunun adı terbiyesizliktir’ ifadelerini kullanmıştır. İnançer, bir menkıbenin anlatımını günümüze uyarlama yaparken, hamileliğin açıkça ilan edilmesinin kendi düşüncesine göre uygun olmadığını, hamile kadınların sokakta gezmelerini estetik görmediğini belirtmiştir.
İNCİTİCİ SERTLİK VAR AMA...
Bu ifadelerde her ne kadar hamileleri incitebilecek bir sertlik varsa da yayında, Türk Barolar Birliği başvurusunda belirtildiği şekilde hamilelere karşı aşağılama, küçük düşürme, onlara karşı baskı oluşturma, toplumda düşmanlığa neden olacak nefret duyguları yaratma gibi unsurların bulunmadığı değerlendirilmiştir.
İnançer’in konuşmasının son bölümünde bazı şeyler şimdi maşallah ‘kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir, terbiyesizliktir’ ifadelerinin ise hamilelerle ilgili olmadığı; bunun, kadın pedi reklamlarının televizyonlarda yayınlanmasından rahatsızlık duyduğu anlaşılmaktadır ki, bu ifadelerde de herhangi bir kimse ya da kuruluşun hedef alınmadığı, aşağılanmadığı, hakaret edilmediği, dolayısıyla da kendisini bağlayan kişisel bir düşüncenin ifadesi olduğu değerlendirilmiştir. Bunlar ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.”
İKİ ÜYE İTİRAZ ETTİ
Rapor doğrultusunda TRT'ye ceza verilmesine gerek olmadığı kararlaştırıldı. Karar, Kurul üyeleri Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan’ın muhalefetine rağmen alındı.
Öte yandan raporda CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve KA.DER’in (Kadın Adayları Destekleme Derneği) TRT’ye ceza verilmesi için başvurusu yer almadı.
TRT’deki bu program sonrasında Üst Kurul’a 5 bin vatandaş telefonu gelirken, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) TRT’ye ceza verilmesi için de RTÜK’e başvurmuştu.