Gazete Vatan Logo

O savcılar gitti!

O savcılar gitti!

HSYK, 20 savcının görev yerini değiştirdi. İstanbul’da daha önce Ergenekon davalarına da bakan savcılar tenzili rütbeyle başka illere dağıtıldı. Başsavcı Çolakkadı’nın yerine de Salihoğlu getirildi.



Yolsuzluk soruşturmasıyla çalkantılı bir döneme giren İstanbul Adliyesi’nde atama şoku yaşandı. İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı. Bir dönem Ergenekon soruşturmalarında görev alan Fikret Seçen, Cihan Kansız, Ercan Şafak ile Zekeriya Öz ile birlikte Dubai’ye giden Ali Güngör’ün tayini çıktı. İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen, Gebze Savcılığı’nda savcı olarak görevlendirildi. Başsavcı Vekili Cihan Kansız Sakarya Savcılığı’na, Ercan Şafak da Kocaeli Savcılığı’na düz savcı olarak atandı. Başsavcı Vekili Ali Güngör’ün tayini ise yine savcı olarak Anadolu Savcılığı’na çıktı. Balyoz davasının görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı iken İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan Savaş Kırbaş da Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.



Gazetecilere yasaklamıştı

İstanbul Terörle Mücadele Başsavcı Vekili olan Oktay Erdoğan, Bakırköy Başsavcı Vekilli oldu. Erdoğan göreve geldiğinde adliye muhabirlerine savcılık katını yasaklamış ve gelen gazetecilerin kimlik bilgilerini alarak hangi savcılarla görüşeceklerini söylemelerini istemişti.

Kırmızılı kadın iddianamesi

Eski özel yetkili savcılardan olan Adnan Çimen, Büyükçekmece Savcılığı’na atandı. Çimen, KCK iddianamesini hazırlamıştı. Memur Suçları Savcısı olarak atanan çimen, Gezi Parkı’nda orantısız güç kullanan polisler hakkında soruşturma başlatmış, simge olan “Kırmızılı Kadın”a gaz sıkan polis hakkında meslekten men ve hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

‘Geçiyordum uğradım’

ATAMA kararlarının ardından, geçtiğimiz günlerde Bakırköy Başsavcı vekilliğine atanan Zekeriya Öz Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine geldi. Öz, atanan başsavcı vekillerinin odalarına girerek kendileri ile görüştü. Öz, “Niçin geldiniz” soruları üzerine ise “Geçiyordum, uğradım” demekle yetindi. Cihan Kansız’ın odasına giden Öz Gebze’ye atanan Fikret Seçen ve bazı hakim ve savcılarla görüştü.

Başbuğ’u sorgulayan savcı

Son kararname ile Sakarya’ya düz savcı olarak atanan Cihan Kansız, 2007 yılında Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’ne atanmıştı. Fikret Seçen’in Başsavcı Vekili olmasının ardından Ergenekon soruşturmasına atanan Kansız, gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da şüphelilerinin aralarında olduğu Oda Tv iddianamesini hazırladı. Öte yandan Kansız eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’u ifadeye çağıran ve tutuklamaya sevk eden savcı olarak biliniyor. Kansız Ergenekon soruşturmasına atanmadan önce DHKP-C soruşturmalarını yürütüyordu. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla yetkileri alınan Kansız Genel Soruşturma bürosunun başına getirildi.

Öz’ün oda arkadaşı

Ergenekon soruşturmaları ile ismi sıkça duyulan Fikret Seçen, 2005 yılında özel yetkili savcı olarak Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’ne atandı. Seçen, 2007’de savcı Zekeriya Öz ile aynı odayı paylaştı ve Ergenekon soruşturmasının tüm aşamalarında görev aldı. Bizzat yürüttüğü soruşturmalar arasında ise Dink suikasti, Askeri Casusluk ve Şantaj soruşturması, Mehmet Haberal’ın gizlenen sağlık raporu ve Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalar öne çıkanlardı. Nisan 2011 yılında Zekeriya Öz’ün yetkileri alınarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atanmasının ardından Seçen de özel yetkili Başsavcı Vekili olarak görevlendirildi. Temmuz 2012’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırılınca özel yetkili mahkemeler kaldırıldı ve Seçen hazırlık soruşturması bürosunun başına getirildi. Son kararname ile Gebze’ye düz savcı oldu.

Ergenekon savcısı

İstanbul özel yetkili savcılıkta görev yapan Ercan Şafak, Nisan 2011’de İstanbul Başsavcı Vekili olarak atanmıştı. ÇYDD üyelerine yönelik Ergenekon iddianamesini yazan savcılardan olan Şafak, ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ iddianamesini hazırladı. Şafak, Emekli Binbaşı Levent Bektaş’ta geçirildiği iddia edilen ‘Kafes Eylem Planı’na ilişkin iddianameyi de hazırladı.



Dink davasına da bakıyordu

Yolsuzluk operasyonun ikinci ayağını başlatan Savcı Muammer Akkaş, Tekirdağ Savcılığı’nda görevlendirildi. Akkaş 2011’de özel yetkili savcı olarak atandığı İstanbul Adliyesi’nde Ergenekon soruşturmasını ve Hrant Dink cinayetinde ihmali olan kamu görevlileri ile ilgili soruşturmayı yürüttü. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından TMK savcılığına atanan Akkaş burada da Ergenekon soruşturmasını yürüttü.

Öz’le tatile gitmişti

Sultanahmet’te bulunan İstanbul Adliyesi’nde görev yapan savcı Ali Güngör daha sonra Başsavcı vekili olarak Ekonomik Suçlar bürosunun başına getirildi. Ancak Başsavcı vekili Güngör en çok Zekeriya Öz’le gittiği Dubai tatiliyle dikkat çekti. Güngör Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne düz savcı olarak atandı.

Şişman, Mersin’e

Hatay’da ihbar üzerine durdurulan TIR’da arama yapması engellendiği öne sürülen Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu maddesiyle yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, Mersin’e atandı. Daha önce bölgesinin değiştirilmesini isteyen Savcı Şişman Gaziantep bölgesine, Gaziantep bölgesinden sorumlu olan Savcı Aziz Takcı da Hatay bölgesinde görevlendirmişti.



‘Bacanağı’ almıştı

İstanbul özel yetkili savcılıkta görev yaparken Balyoz soruşturması ve İbrahim Tatlıses’e suikast dosyasına bakan İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar, Karşıyaka Savcılığı’na atandı. Savcı Haydar, son olarak İzmir’deki limanlara ilişkin soruşturmada eski Bakan Binali Yıldırım’ın bacanağını gözaltına almıştı.


‘2. dalga’ yerine davetiye usulü!

Adliyede tayin furyası yaşanırken 2. Yolsuzluk soruşturmasında da önemli bir gelişme yaşandı. Soruşturmayı başlatan Savcı Muammer Akkaş’ın hazırladığı 41 kişilik gözaltı listesinde yer alan isimler için davetiye çıkarıldı. Akkaş‘tan sonra görevlendirilen savcılar gözaltı kararlarını uygulamaya gerek görmedi. Savcılar, 41 ismi davetiye yöntemiyle ifade vermeye çağırdı. Bu kişiler, gelecek haftadan itibaren kendilerine bildirilen gün ve saatte savcılığa gelecek.

Haberin Devamı