O polisin adını vermiyor!
Savcılık, Ethem Sarısülük'ü vuran polisin adını istiyor, emniyet bilgi vermiyor...
Organize sanayi sitesi OSTİM’DE işçi olan Ethem Sarısülük (26), Gezi Parkı eylemlerinin Ankara’daki ilk gününde Kızılay Meydanı’nda başından yaralandı. Hastaneye kaldırılan Sarısülük’ün başında plastik mermi ya da gaz bombası fişeği olamayacak bir metal cisim olduğu tespit edildi. Ancak Sarısülük’ün ameliyat olması halinde hayatını kaybetmesi riskinin yüksek olduğunu değerlendiren doktorlar, yoğun bakımda tutma kararı aldı.
Doktorlar: 1-2 gün yaşar
Abi Mustafa Sarısülük, kardeşinin durumuna ilişkin, “Beyin ölümü yok ama doktorlar bu şekilde 1-2 gün daha yaşayabileceğini söyledi. Beyindeki yaralanmaya karşı vücuttaki direnç azalıyor” dedi.
‘O polisi teslim edin’
Ailenin avukatı Kazım Bayraktar, bilirkişi raporu ve tanık anlatımlarına göre Ethem’e ateş eden tek bir polis olduğunu belirterek, “Emniyet Müdürlüğü ateş eden polisin kim olduğunu biliyor; fakat kimliğini açıklanmıyor. Emniyet suçluyu saklıyor ve gizliyor. Emniyet Müdürlüğü suç işlemekten vazgeçsin. O polisi teslim edin” dedi.
Emniyet bildirmiyor
Avukat Bayraktar, VATAN’a, savcılığın Emniyet’ten olay yeri görüntüleri ile ateş eden polisin ismini bildirmesini istemesinin üzerinden ise 7 gün geçmesine rağmen Emniyet’ten savcılığa herhangi bir yanıt gelmediğini söyledi: “Belli ki Emniyet, önümüzdeki günlerde ortamın daha da sertleşeceğini öngörüyor ve bir polisin tutuklanmasının diğerlerini de korkutacağını düşünerek bu bilgileri göndermiyor.”
Savcıdan polis bilirkişisine ret
Soruşturmayı yürüten savcı Veli Dalgalı’nın polis bilirkişini reddettiği ortaya çıktı. Savcı Dalgalı, bilirkişi listesinde ismi yer alan N.A’nın ret gerekçesini açıkça, “polis olması nedeniyle bilirkişi olarak görevlendirilmedi” diye tutanağa geçirdi ve “işin aciliyetini dikkate alarak, Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Timinde görevli personelden bilirkişi görevlendirme” yoluna gitti. Savcılık, bilirkişilerden 10 gün içinde raporlarını hazırlamalarını istedi.
UZMANLAR NE DEDİ?
‘Toplumsal olaylarda polis silah kullanmaz’
Polis Akademisi Öğr. Üyesi Doç.Dr. Mehmet Arıcan: “Toplumsal olaylarda polis silah kullanmaz. Kalabalık, bir şekilde tehdit oluşturuyorsa son çare olarak havaya uyarı ateşi açar. Polis, bu kişileri dağıtmak için yapar. Ancak toplumsal olaylarda göstericilere teröristmiş gibi de bakılmaz. Bunun için elinde bilgi olması gerekir. Teröristin toplumsal olaylarda yer alması zaten uzak ihtimaldir. Bu nedenle normal de karşıki kişilerde silah varsa uyarı amaçlı olarak kullanabilir. “
‘Öldürüleceğini düşünmüş olabilir’
Polis Akademisi Öğr. Üyesi Tuğrul Özşengül: “Görüntülere bakınca ateş eden polisin bir yandan da kaçtığını görüyoruz. Bu çok spontane bir olay. O anda ne kadar eğitim de almış olsalar da can havliyle kalabalıktan uzaklaşma durumu yaşanıyor. Göstericiler kalkanları almış, bu polis de ortalarında kalmış. Kendini kurtarmak için de havaya ateş ediyor. Bir yandan da kaçtığı için orada bir kaza olmuş. İstenmeyen bir durum olmuş. Beni linç edecekler , öldürecekler diye düşünmüş olabilir.”
İşte Ethem’in vurulma anı
Ethem Sarısülük’ün vurulma anına ilişkin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde bir çevik kuvvet polisi önce havaya, sonra göstericilerin üzerine doğru ateş açıyor. Ateşin ardından Sarısülük olduğu yere yığılıyor. Polis ise olay yerinden hızla uzaklaşıyor.