O polis için müebbet istendi
Başına biber gazı fişeği isabet etmesi sonucu 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan soruşturması 3,5 yıl sonra tamamlandı. Savcılık, o polis için müebbet istedi.
İstanbul Okmeydanı’nda 16 Haziran 2013 tarihinde Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucunda yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı.
‘Olası kasıtla...’
Soruşturmayı yürüten Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcısı İsa Dalgıç, 11 sayfalık iddianame düzenledi. İddianamede, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan “müşteki” , polis memuru F.D. ise “şüpheli” olarak yer aldı. Savcı olay sırasında ZET silahını kullandığı iddia edilen polis memuru F.D. hakkında “olası kasıtla insan öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası istedi. Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
‘ZET silahı kullanıp kullanmadığımı hatırlamıyorum’
İddianamede şüpheli 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. İddianamede, soruşturma aşamasında alınan bilirkişi ve Adli Tıp Kurumu raporları, görüntü çözümleri ve tanık beyanları yer aldı. İddianamede, polis memuru F.D.’nin ifadesi yer aldı. F.D.’nin ifadesinde, olay tarihinde Okmeydanı’nın da görevlendirildiğini belirtirken, görev gereği ZET denilen silahın kendisinde olduğunu, trafiği kapatmaya çalışan gruba müdahale ettiklerini söyledi. Polis memuru, olay yerinde ZET silahını kullanıp kullanmadığını hatırlamadığını anlattı. İddianamede, Berkin Elvan’ın üzerinde de 11 adet torpil bulunduğu, bunlardan 3-4 tanesinin sarılı şekilde olduğu belirtildi.
‘Göstericilerce mukavemet olmadığı gözükmektedir’
Berkin Elvan’ın vurulma anının yaklaşık 15 dakika öncesi ile 3 dakika sonrasını içeren çift taraflı kamera görüntüleri, zoom’lama ve yavaşlatma teknikleriyle yeniden kurgulanarak dava dosyasında zanlı polis memurunun tespitini yapmıştı. Kriminal teknikler kullanılarak hazırlanan deşifrenin ‘özü ve sonucu’ bölümünde büro tarafından şu ifadeler kullanılmıştı: Göstericilerce bomba, molotof, ateşli silah ve havai fişek kullanıldığı gözlenmemektedir. Polisin yaptığı müdahaleler sonucu göstericilerin sokak aralarına dağıldığı ve izlenen görüntülerde ortamın sakin olduğu, sokaklarda muhletif yerlerde yanmakta olan küçük nesnelerin bulunduğu, bunların da TOMA’larca söndürülmesi anında ve sonrasında göstericilerce mukavemet olmadığı gözükmektedir. Olay yerine polisin 2’nci hamle yaptığı da görülmektedir.
Son savcı Selim Kiraz adliyede öldürülmüştü
Berkin Elvan soruşturmasını ilk olarak savcı Adnan Çimen yürütüyordu. Dosyaya daha sonra sırasıyla savcılar Abdullah Yıldırım ve Faruk Bildirici baktılar. Savcı Bildirici’nin tayinin ardından dosya savcı Seyfettin Atıcı’ya verildi. Ardından da dosya Savcı Mehmet Selim Kiraz’a devredildi. Savcı Kiraz, görev yaptığı süre boyunca dosyaya Adli Tıp ve Ulusal Kriminal Büro raporlarını aldırarak ilerleme kaydetmişti. Savcı Kiraz, şüpheli sayısını üçe indirdi. Soruşturma devam ederken Savcı Mehmet Selim Kiraz, görev yaptığı İstanbul Adalet Sarayı’nda 31 Mart 2015’de DHKP/C’li iki terörist tarafından rehin alındı. Teröristler savcının serbest bırakılması için Berkin Elvan’ın ölümüne neden olan polisin bulunmasını şart koştu. Teröristler saatler sonra Savcı Kiraz’ı makamında şehit ettiler. Dosya ise Savcı İsa Dalgıç’a devredildi.