NYT'den çok çarpıcı analiz!
'Eğer böyle devam ederse...'
Gezi Parkı olaylarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği tepkiyi New York Times gazetesine başyazısını taşıdı. New York Times Editoryal Kurul imzasıyla ile yayınlanan başyazısında tutumunu eleştirdiği Erdoğan'ın “Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Yardımcısı ve İstanbul Belediye Başkanı“ gibi partisinin başka üyelerine “kulak asarak” yaklaşımını değiştirmesini istedi.
NYT Editoryal Kurul, “İstanbul ve Türkiye’nin diğer kentlerinde üç günlük şiddetli protestolar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 yıllık iktidarına en ciddi meydan okumayı oluşturuyor” sözleriyle girdiği “Türkiye’deki Protestolar” başlıklı yazısında “On binlerce insanın sokağa dökülmesini tetikleyen meşru kaygıları ele almak yerine Erdoğan’ın eğilimi, şikayetlere orantısız güçle yanıt vermektir” yorumunu yaptı.
Başbakan Erdoğan’ın hafta sonunda “meydan okuyan” açıklamalarında protestocuları “aşırı” ve “çapulcu” olarak nitelediğini ve eleştirenlere, 1 milyon kişiyi sokağa çıkartabileceği uyarısında bulunduğunu kaydeden NYT, Erdoğan’ın twitter ve sosyal medyaya yönelik eleştirilerini de yansıttı.
PROTESTOLARA “ARTAN OTORİTER YÖNTEMLERİ, İÇKİ YASAĞI ŞİKAYETLERİ” DAHİL OLDU
Yazıda Gezi Parkının bir alışveriş merkezine dönüştürme planlarına karşı başlayan ancak hızla yayılan protestoların Başbakan Erdoğan’ın “artan otoriter yöntemleri ve içki satışına sınırlamaları dahil muhafazakar İslam’ı empoze etmesine yönelik başka şikayetlerini dahil ettiğini” belirtikten sonra bazı Türklerin de Erdoğan’ın Suriyeli isyancılara desteğinin Türkiye’yi savaşa sürüklemesinden endişilendiği kaydedildi.
NYT, “protestolar, barışçıl biçimde başlarken hükümet, sert biçimde baskılandı” yorumunu da yaptıktan sonra binden fazla kişinin gözaltına alındığı, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildiğine dikkat çektiği yazısında şu değerlendirmesinde de bulundu:
ORDU, KÜRTLER KONUSUNDA “TAKDİR EDİLMELİ AMA..“
“Sayın Erdoğan, sık sık Türkiye’yi, bir model demokrasisi ve bir bölgesel ekonomik ve siyasi güç olarak geliştirme taahhüdünden söz etti. Kendisi ve kökleri İslam’da olan Adalet ve Kalkınma Partisi, ekonomik büyümeyi sağladığı, ordunun gücünü azalttığı, Kürtler gibi bir zamanlar marjinaleştirilmiş gruplara hoşgörü teşvik ettiği ve Kürt ayrılıkçı militanlarıyla savaşı sona erdirmeyi hedeflediği için takdir edilmeli. Ancak farklı görüşlere yönelik artan hoşgörüsüzlüğü, (ilk başta protestolara çok az yer veren) Türk medyasına gözdağı vermesi ve 2014 yılında aday olabilmek ve iktidarda daha uzun bir süre kalabilmek için Cumhurbaşkanlığı güçlendirmek amacıyla Anayasayı değiştirme planları, derin bir kaygı yaratıyor.”
“KARGAŞA SÜRERSE AB ADAYLIĞI VE TURİZME ZARAR VEREBİLİR”
Başbakan Erdoğan’ın, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı ve İstanbul Belediye Başkanı gibi partisinin başka üyelerine kulak asmasını” isteyen gazete, “Kargaşa’nın sürmesi durumunda Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığına ve ülkenin turizm destinasyonu olarak çekiciliğine zarar verebileceğinin” altını çizdi. Gazete başyazısını şu uyarılar ile noktaladı:
“ARAP BAHARI DEVRİMLERİNİN GÖSTERDİĞİ GİBİ…”
“Sayın Erdoğan, üç seçim kazandıktan sonra iktidarı üzerindeki kontrolü kaybedecek gibi görünmüyor ama Arap Baharı devrimleri, patlamaya hazır bugünkü Ortadoğu’da siyasi talihin ne kadar hızlı değişebileceğini gösterdi. Bu tehlikeli anda Sayın Erdoğan ve partisi, ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğüne ve çeşitilik arzeden bir nüfüsün ihtiyaçlarını karşılamaya olan bağlılıklarını göstermeli.”