Ne zaman emekli olurum – E-Devlet erken emeklilik sorgulama
Ülkemizde, hali hazırda çalışan ve emekliliği için gün sayan, erken emeklilik şartları nelerdir merak eden birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Emeklilik zamanı sorgulamaları ve erken emeklilik konusu internet üzerinden sorgulanıp öğrenilebilen uygulamalar haline gelmiştir. Erken emeklilik konusu ve ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını haberimizde anlattık.
Online olarak günümüzde yapılan birçok kamusal alan hizmeti ve sorgulaması gibi, ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı veya erken emekli olma konusu internet üzerinden öğrenilebilen konular haline geldi. Böylelikle emeklilik uygulamaları sayesinde dakikalar içerisinde birçok sorgulama yapılıp emeklilik konuları hakkında bilgi alınabiliyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM İÇİN TIKLAYINIZ!
ERKEN EMEKLİLİK HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
Ne Zaman Ve Nasıl Emekli Olunur?
2008 yılından sonra bir zaman aralığında işe başlayan vatandaşlar için, 7200 günü prim olarak doldurması ve emeklilik şartları kapsamında 60 yaşını doldurması gerekiyor. Bir kişinin emekli olmasının şartı, kişinin çalıştığı iş ve bağlı olduğu kuruma göre değişkenlik göstermek şartıyla belirli bir prim sayısının ödenmesine bağlıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hem ödenmesi gereken prim gün sayısı 9000 olan Bağ-Kur emeklileri için hem de borçları olan ve bu nedenle emekli olamayan vatandaşlar için çeşitli çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalara bakacak olursak, bütün primleri ödenmiş ve erken emeklilik şartlarını karşılayan, ancak borçlarından ötürü emekli olamayan kişilere emeklilik yolu açılmıştır. Borcu olması nedeniyle emekli olamayan kişilerin borçları, belli başlı anlaşılan bankalar tarafından ödenerek, kişi hak kazandığı emeklilik maaşının bir kısmını bankaya ödeyecek.
Milyonlarca vatandaşımız, bugün prim gün sayısını doldurmaya çalışarak emekli olmaya hak kazanmaya çalışmaktadır. Bu kadar çok vatandaşın işlem yapması gerektiği bir durum, haliyle büyük zaman harcanması demektir. Ancak, internet üzerinden yapılabilen bu işlemler artık hem kamu kurum ve kuruluşlarına hem de vatandaşlara çok zaman kazandırıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu internet üzerinden uyg.sgk.gov.tr adresi üzerinden ne zaman emekli olacağınızı sizin için hesaplıyor. Bu resmi site üzerinden yapacağınız emeklilik hesabı için sizden, cinsiyet, doğum tarihi gibi kimlik bilgileri yanı sıra hizmete başlama tarihiniz, emekli sandıklarına kayıtlı gün sayınız, varsa askerlik veya sanatçılık gün sayınız, 3600 prim gününün dolduğu tarih gibi bilgileri doldurmanız isteniyor.
Aynı emeklilik zamanı hesaplama işlemleri, SGK 4b ve 4c emeklileri için de yapılabiliyor. 4b ne zaman emekli olurum uygulaması için emeklilik türü, doğum tarihi, cinsiyet, erken yaşlanma, bakıma muhtaç malül çocuk soruları ve malüliyet dereceleri gibi alanları doldurarak 4b ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
SGK 4c uygulaması için, https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ bağlantısı üzerinden hizmet başlangıç ve bitiş tarihi ve hizmet türünü girerek hesaplayabilirsiniz.
Erken Emeklilik
SGK bünyesinde sigortalı olarak çalışan bir kişi, kalan primlerini ödeyerek ve yaş sınırını da tamamlayarak erken emeklilik şartlarını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Hizmet süresi ve prim ödemelerinin tamamlanmış olması gerekir. Erken emeklilik için 1999 yılından önce sigortalı bir işe başlamış olmanız gerekli bir durumdur. Erken emeklilik sonucu maaşınızdan %5 civarı bir kesinti uygulanmaktadır.