Orantısız güç uygulamalarıyla eleştirilerin odağındaki polisler son 20 günde 400 saat çalıştırıldı. Milliyet'ten Burcu Ünal'ın haberine göre, devlet memurları ayda 160 saat çalışıyor. Fazla mesai ücreti alamayacak olan polisler kumanyalarının parasını da kendileri ödüyor
Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, polisin çalışma şartlarını şöyle özetledi:
“Emniyet teşkilatı genel olarak 12 saatlik çalışmanın ardından bir tam günlük istirahat esasına göre çalışır.
Normal devlet memurları ayda 160 saat çalışırken polisler ayda 240 saat çalışır. Miting, eylemler, maçlar, sınavlar, festivaller gibi durumlarda da mesela 13 saat görev yapıp, sabah 8’de evine giden polis saat öğleden sonra yeniden göreve çağrılır. Gezi olayları sırasında da en az çalışan polis memuru 280-300 saat çalıştı. Olaylar sırasında çevik kuvvetler ortalama 400 saat civarında çalıştı.
‘Psikolojileri bozuldu, dinlendirin’ dedik. Yoruluyorlar, sinirleri geriliyor, sağlıklı düşünme yetisini kaybediyorlar. Hizmet içi eğitimler veriliyor. Fakat zorla veriliyor. Mesela polis memuru gece görevden çıkıyor, eğitime gönderiliyor. ‘Uyumam lazım, görevden çıktım’ diyor, ‘Eğitime gideceksin’ diyorlar. Verilen eğitimler de dostlar alışverişte görsün eğitimidir, içi boş eğitimdir.
Fazla mesai ücreti yok
Polis maaşlarında ‘fazla çalışma’ ücreti adı altında 200 liralık bir sabit ücret vardır. Fakat bu ek göreve gitmeyenlere de veriliyor. Şimdi 20 günde 400 saat çalışanlar da fazla mesai almayacak. Sadece taltif verilecek. Fakat bir maaşın taltifi 34 liradır.
10 aylık taltif versen 340 lira eder. Olaylar sırasında sabaha karşı polislere telefonla, ‘Evinize gidebilirsiniz ama sabah 08.00’de yeniden görev yerinizde olun’ gibi istirahatler verildi. Fakat toplu taşıma çalışmıyordu. Bu polislere hiçbir servis imkanı da sunulmadı. Bazı polisler ceplerinden 600-700 lira taksi ücreti verdi.
Polislerin maaşlarından sosyal hizmetler fonuna para aktarılır ve bu fondaki paralar görevlerde harcanır. Kumanyalar gibi. Devlete para kazandırıp da para almayan tek devlet memuru emniyet çalışanlarıdır.
Uykusuzlar
Polis Akademisi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Göksu: Öfke kontrolü dersi veriyoruz. Fakat tabii ki bu eğitimlerin sahaya yansımasında saha koşullarına göre sorunlar olabiliyor. Mesela uykusuz kaldığında, sinir sistemi istem dışı çalışmaya başlıyor. Ya da başına taş yiyince ister istemez sinir sistemi altüst oluyor.
Haberin Devamı