NATO’ya ‘devreye gir’ çağrısı
Başbakan Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Merkel göç krizine çözümü görüştü. 10 maddelik bir işbirliği planı kabul edildi. Davutoğlu, NATO’nun da devreye girmesini isteyeceklerini açıkladı. Merkel de “NATO toplantısında bunu ele alacağız” dedi
Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. İki lider, Suriye sorunu ve Avrupa’ya uzanan göçmen dalgası konusunda atılacak çözüm adımlarını ele aldı. Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında, Davutoğlu özetle şunları söyledi:
‘Türkiye nasılsa alıyor...’
“Kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor’ diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor’ diye Türkiye’den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez.”
NATO’ya sınırda görev!
“Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye’den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO’nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO’ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO’nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege’de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz!
Ortak çalışmalar
“Almanya ve Türkiye birlikte ortak çalışmaları artıracağız. İnsan kaçakçılığını insanlık suçu olarak görüyoruz. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık. Suriyeli gençlerin eğitimi için projeler üreteceğiz. Sayın şansölye mülteciler konusunda her türlü yardımı yapacaklarını söylediler. Bugün bir araya geldiğimizde bütün bunları göz önüne alarak, yaklaşık 10 önemli konuda birlikte hareket etme noktasında mutabakata vardık. Bunların bir kısmı daha öncede üzerinde mutabık kaldığımız hususlardı. Bunları bir eylem planı çerçevesinde Türkiye-Avrupa Birliği eylem planına uygun bir şekilde önümüzdeki dönemlerde takip ederek birlikte yürüteceğiz. İlgili devlet kurumları bu konularda yakın işbirliği içinde olacak.”
Merkel: Her türlü yardımı yapacağız
Almanya Başbakanı Merkel şunları söyledi: “Binlerce kişi Rus bombardımanından dolayı acı çekiyor. Rusya sivil toplumlara yönelik her türlü saldırıyı durduracaklarını açıklamıştı. Mülteciler konusunda Almanya üzerine düşeni yapmaya hazır. O kamplardaki insanlara her türlü yardımı yapacağız. Emniyet güçleri arasında işbirliği olacaktır. Özellikle insan kaçakçılığı ile mücadele edeceğiz. NATO toplantısında bunu ele alacağız. Mültecilerin geri dönüşü için çalışmalar yürütülecek. 3 milyar euro’luk ödeme söz konusu olacaktır. Türkiye geçici bir vatan sağlamaktadır. Suriyeliler için evlerine, vatanlarına yakın olmak da önemli. Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak Suriyelilerin Avrupa’ya gelmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye’deki bütün mültecileri kabul edeceğimiz anlamına gelmiyor. Eylem planı, Türkiye’yi yalnız bırakmamayı hedefliyor.”
Rusya’ya karşı BM’ye başvuru
Başbakan Davutoğlu, “Öncelikle Kuzey Suriye’de, Halep ve civarında son dönemde olan gelişmeler konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına uygun bir şekilde bütün tarafların davranması, yani barış müzakerelerine giderken, bütün saldırıların durması, sivil halka karşı hiçbir operasyon yapılmaması konusunda birlikte bir diplomatik inisiyatif başlatma kararı aldık. Rusya’nın ve diğer güçlerin alanda sivillere yönelik olarak sürdürdüğü saldırılar konusunda BM ve ilgili aktörler nezdinde diplomatik girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.
10 MADDELİK MUTABAKAT
1- DİPLOMATİK İNİSİYATİF: Bütün tarafların Kuzey Suriye, Halep ve civarında yaşanan gelişmeler konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin kararına uygun şekilde davranması. Yani barış müzakerelerine giderken saldırıların durması, sivil halka operasyon yapılmaması konusunda diplomatik inisiyatif başlatma kararı aldık. BM ve ilgili aktörler nezdinde girişimde bulunacağız.
2- AFAD İLE ORTAK ÇALIŞMA: AFAD ve Almanya teknik yardım kuruluşunun sınırda mültecilere yardım konusunda birlikte çalışılması.
3- KAN EMİCİ İŞLETMELERE KARŞI: İnsan kaçakçılarına karşı ciddi mücadele yürütülmesi. Bakanlar Kurulu kararı ile insan kaçakçılığını, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Sahte can yeleği, bot yapan kan emici işletmelere karşı operasyonlar artarak sürecek. İllegal geçişlere karşı polis ve emniyet birimlerimizin ortak çalışmalarını artıracağız.
4- İNSAN KAÇAKÇILIĞI NETWORK’Ü: İnsan kaçakçılığı network’ünü dağıtabilmek için ortak çalışmalar yapılacak.
5- SINIR GÜVENLİĞİ: Almanya ve Türkiye birlikte Frontex’in (Sınır güvenlik birimi) daha etkin çalışması için de çaba sarf edecek.
6- NATO DEVREYE GİRSİN: Perşembe günü NATO Savunma bakanları toplantısı var. Suriye’den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO’nun da devreye girmesi hususunu Türkiye ve Almanya Gündem maddesi olarak NATO’ya tavsiye edecek. NATO’nun izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege’de etkin kullanılması için ortak çaba sarf edeceğiz.
7- SURİYELİ OLMAYAN MÜLTECİLER: Suriyelilerin acıları üzerinden istismar yapıp illegal göçe katılan başka ülkelerin vatandaşları var. Bunların bulundukları ülkelere gönderilmesi için birlikte çalışma yapacağız.
8- YENİDEN YERLEŞTİRME: Suriyelilerin yeniden yerleştirilmesi ve AB’ye alınacak mülteciler konusunda etkin mekanizmayı birlikte çalışacağız.
9- PROJELER İLETİLECEK: Suriyeli mültecilere yardım için mutabık kalınan 3 milyar euroluk fonun kullanımı için projeler önümüzdeki hafta AB’ye iletilecek.
10- Yunanistan İLE ORTAK ÇALIŞMA: Perşembe günü Türkiye Göç İdaresi Başkanı, Yunanistan’a gidecek. Orada da Türkiye ile Yunanistan arasındaki geri kabul anlaşması çerçevesinde atılacak adımları birlikte ele alacağız. Ortak çalışma için ortam sağlanacak.