Gazete Vatan Logo

NATO ile tatbikat krizi mi?

NATO Genel Sekreteri Rasmusen'in aniden Türkiye'ye gelerek Dışişleri Bakanı ile görüşme nedeninin Türkiye'nin Ukrayna'da yapılacak NATO tatbikatına katılmaya ikna etmek için olduğu öğrenildi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in Türkiye'ye gelme nedeninin Türkiye'nin Ukrayna'da yapılacak NATO'nun askeri tatbikatına katılmaya ikna etmek için olduğu ileri sürüldü.

Dün yapılan zirveden sonra Dışişleri Bakanlığı internet sitesine şu açıklama konuldu.

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu Eylül ayında Galler’de gerçekleştirilecek NATO Zirvesinin hazırlıklarını ele almak üzere 16 Haziran 2014 tarihinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’le görüştü.

Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu “Gerek Ukrayna'daki gelişmeler, gerek Balkanlar'da NATO üyeliği konusunda atılması gereken adımlar, gerekse NATO'nun çevre havzasını oluşturan ve birçok açıdan NATO ülkelerine komşu olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da Arap Baharı sonrasında yaşanan gelişmeler, NATO'nun her zamankinden daha etkin bir şekilde yeni bir stratejik konsept etrafında politika yürütmesini gerekli kılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmeleri sırasında son dönemde Suriye’de ve Irak’ta yaşanan gelişmeleri de ele aldıklarını ifade ederek, Genel Sekretere Musul’da alıkonulan diplomatlarımız ve vatandaşlarımız konusunda gösterdiği dayanışma için teşekkür etti.

Akdeniz’den, Karadeniz’e ve Baltıklar'a kadar uzanan NATO'nun komşu coğrafyasında çok ciddi sınamalarla karşı karşıya olunduğuna dikkati çeken Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'yla işbirliğinin bundan sonra da artarak devam etmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Staratejik Araştırma şirketi S Bilişim ise abonelerine Türkiye ile NATO arasında bir tatbikat krizi yaşandığını ileri süren bir uyarı geçti

Sızan bilgilere göre Türkiye, bir süredir NATO'nun Ukrayna'da yapılacak askeri tatbikatına katılmayı reddediyordu. Bu yüzden de NATO ile Türkiye arasında üstü örtülü bir kriz yaşanıyordu.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Rasmussen de Türkiye'nin çok önemli bu stratejik kararından döndürmek için Türkiye'ye gelerek Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Ancak Rasmussen dün yapılan görüşmede Ahmet Davutoğlu'nu ikna edemedi.

NATO İÇİN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

NATO'nun yapacağı askeri tatbikat, Rusya'nın olası müdahalesine karşı Ukrayna'nın yanında olduğunun göstermesi açısından stratejik bir önem taşıyor. Türkiye bu tatbikata katılmadığı takdirde NATO'da bir çatlak görüntüsü vermiş olacak. Bir süredir devam eden tatbikat krizi sürecinde Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin telefon görüşmesi yaptı. Yapılan açıklamaya göre bu görüşmelerde konu Suriye ve burada terörist faaliyetlerde bulunan radikal dinci örgütlerdi. Bu görüşmenin ardından Türkiye El Nusra'yı terör örgütleri arasına alması dikkat çekmişti.