Namus kavramı mahalleden mahalleye değişiyor
TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, namus anlayışının mahalleden mahalleye değişen bir kavram olduğunu, genç bir kızın radyodan sevdiği şarkıyı istemesinin bile bazı yörelerde namusun kirlenmesi anlamını taşıdığını söyledi
Komisyon olarak uzun süren araştırmalar yaptıklarını, töre cinayetlerinin işlendiği bölgelerde tüm taraflarla konuşarak raporlar hazırladıklarını belirten Şahin, cinayetlerin önüne geçilmesinin zihinsel dönüşle mümkün olduğunu belirtti. Şahin, şunları söyledi:
"Özellikle Avrupa Birliği sürecinde önemli yasal düzenlemeler yaptık. Yani kağıda baktığınız zaman çok şey yapılmış durumda ama uygulamalarda yaşanan sıkıntının arkasında toplumun namus kavramına bakışı var. Çünkü toplumsal anlamda namus çok değişken. Bırakın şehirden şehre değişmeyi, bir şehrin mahallesinden mahallesine göre bile namus anlayışı değişebiliyor. Birine göre namusun sınırı zina olurken, diğerine göre eğer kız kardeşi radyodan bir şarkı istiyorsa bu onun namussuzluğunun bir göstergesi olarak algılanıyor."
Töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için yapılabilecek koruyucu ve önleyici tedbirleri araştırmanın çok önemli olduğunu, aksi taktirde önlenemeyen olayların sosyolojik bedelinin çok ağır olduğunu belirten Şahin, "Çünkü aile kavramı bizim için çok önemli. Eğer aile kavramında aileyi parçalamadan toplu tutabileceğimiz hızlı organizasyonlar yapabilirsek, burada çok önemli bir şey başaracağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
TELEVOLE KÜLTÜRÜ ETKİLİYOR
Televole kültürü ve interneti de töre cinayetlerini tetikleyen etkenler arasında gösteren Şahin, bu konuda medyanın önemli bir sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade ederken, kadının statüsünün yükseltilmesinin de kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Özellikle genç kızların televizyonda gördükleri hayattan çok fazla etkilendiklerini kendi yaşamalarını bu şekilde değiştirmek istediklerini anlatan Şahin, şunları söyledi:
"Renkli hayatı isteyen genç kızların, buna uygun altyapısı, eğitimi, ekonomik özgürlüğü olmayınca ortaya çıkan bu çıkmazdan dolayı çok farklı eylemlere giriştiğini görüyoruz. Kadının eğitimini, yaşam hakkını, yaşamıyla ilgili karar mekanizmasında kendinin karar vermesini sağlamamız, yani statüsünü yükseltmemiz gerek. Ayrıca erkeklerimizin de namus üzerindeki zihinsel değişimi, yani anasının bacısının namus kavramını kendi üzerinde hissetmesi ve bunun bedelini yasalara bırakmadan kendinin ödemeye çalıştığını görüyoruz. Toplumsal ve zihinsel dönüşüm ile mutlaka bunu da aşmamız gerekiyor."
Şahin, Almanya'da bir süre önce aile namusu gerekçesiyle öldürülen Hatun Sürücü'nün ardından Alman parlamentosunun töre kavramına eğildiğini belirterek, "Burada işlenen cinayet sonrası Alman parlamentosundan töre cinayetleriyle ilgili araştırmalarımızın raporunu anlatmamız için bizi davet etti. Haziran ayında raporumuzu Alman parlamenterlerle paylaşacağız" dedi.