New York Times, Hillary Clinton’un Suriye Ulusal Konseyi’nin yeterince kapsayıcı olmadığı sözlerine dikkat çekerken konseyin baştan beri “Türkiye tarafından desteklenen”, Müslüman Kardeşler için “başlıca araç” olarak görüldüğünü yazdı.
Wall Street Journal’a göre, Clinton’un açıklaması, ABD’nin, şimdiye kadar Türkiye ve Körfez ülkelerinin “güçlü biçimde etkilediği” Suriye muhalefeti üzerinde daha faza nüfuz tesis etme girişiminin yansıması oldu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Çarşamba günü Suriye muhalefetinin yeniden şekillendirilmesi çağrısı, ABD’nin önde gelen gazetelerinde büyük yankı buldu.
New York Times, Clinton’un Suriye Ulusal Konseyi’nin yeterince kapsayıcı olmadığını söylediğini belirtirken konseyin baştan beri “Türkiye tarafından desteklenen”, Müslüman Kardeşler için “başlıca araç” olarak görüldüğünü yazdı. Wall Street Journal ise, Clinton’un açıklamasını, ABD’nin, şimdiye kadar Türkiye ve Körfez ülkelerinin “güçlü biçimde etkilediği” Suriye muhalefeti üzerinde daha faza nüfuz tesis etme girişiminin işareti olarak değerlendirdi.
NYT: “ABD, MUHALEFETİ ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN EN AGRESİF GİRİŞİMİ ÜSTLENİYOR”
New York Times, ABD’nin Çarşamba günü Suriye muhalefetini yeniden şekillendirmek amacıyla “en agresif girişimini” üstlenmekte olduğu işaretini verdiğini belirtti. Haberde Dışişleri Bakanı Clinton’un, muhalefetin mevcut liderliğini gelişmelerden habersiz olarak nitelediği, onun yerine Suriye içinde savaşan ve halkı daha çok temsil eden bir grubun gelmesi gereğine işaret ettiği kaydedildi.
Clinton’un Suriye Ulusal Konseyi’nin “artık muhalefetin görünür lideri olarak görülemeyeceği” sözlerine dikkat çekilen haberde Konsey’in Alevi, Hıristiyan ve Kürtler dâhil olmak üzere azınlık gruplarından “önemli bir temsil” çekmeye başaramadığı vurgulandı.
“Baştan beri Konsey, Türkiye tarafından desteklenen ve uzun bir süreden beri sürgünde olan Müslüman Kardeşler için başlıca bir araç olarak görüldü” diyen gazete, yüzlerce muhalefet üyesinin gelecek hafta Doha’da bir araya geleceğini anımsattı, buradaki toplantının arkasındaki gücün ABD olduğunu da belirtti.
NYT, Doha toplantısının zamanlanmasının ilginç olduğunu belirterek toplantının ABD’deki başkanlık seçiminden bir gün sonra gerçekleşecek olmasına vurgu yaptı. Gazete ayrıca, analistlerin, seçimlerden sonra muhalefete silah sağlamada daha büyük bir rol alması beklentilerine yer verdi.
WSJ: “CLINTON’UN AÇIKLAMASI, POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNİ VURGULUYOR”
Wall Street Journal gazetesi ise, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Çarşamba günü Hırvistan’da yaptığı açıklamaların “ABD’nin bir politika değişikliğine vurgu yaptığını ve ABD’nin Suriye Ulusal Konseyi’nden duyduğu hayal kırıklığını yansıttığını” yazdı. Gazete şöyle devam etti: “(Clinton’un) değerlendirmeleri aynı zamanda, ABD’nin, Türkiye ile Katar ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinin en güçlü biçimde etkilediği Suriye muhalefeti üzerinde daha fazla nüfuz tesis etme girişimine de işaret ediyor. Yeni inisiyatifin liderliğini ise ABD’nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford yapıyor.” Haberde Suriye muhalefet liderlerinin ABD’nin Suriye Ulusal Konseyi’nden, grubun Arap Birliği toplantısını boykot ettiği Mayıs ayında uzaklaşmaya başladığını söyledikleri belirtildi. Konsey’deki “İslamcı-laik gruplar arasındaki çekişmelere son verme ve konseyin Suriye içinde daha iyi temsil edilmesini sağlama çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığına da dikkat çekildi.
Haberin Devamı