Moğollar Türk Müdür? Moğolların Dinleri Ne? Cengiz Han Türk Müdür?
Moğollar, Avrasya'nın uçsuz bucaksız bozkırlarında yaşayan birçok göçebe gruptan birisiydi. Moğollar ve diğer göçebelerin çoğu, güç için sık sık kendi aralarında savaşmışlardır. Nadiren tek bir lider altında birleşmişlerdir.
Moğol toplumu, tüm başarılı insanların ustalaşması gereken beceriler olarak avlanma, ata binme ve okçuluğu vurguladılar. Kültürel olarak Moğollar, diğer bozkır kabilelerinden ve onların daha büyük, yerleşik komşularından, en önemlisi Çinliler ve Korelilerden davranışları ve dili benimsemişlerdir.
Moğol Irkının Özellikleri Nedir?
Moğol (Mongoloid), fiziksel antropolojiden bir terimdir. Tipik olarak Doğu Asyalılar ve birçok Amerikan Kızılderilileri arasında bulunan kafatası şekline tarif eder. Kafatası şekli, kafatası tipini hatalı bir şekilde belirli ırkların özelliği sayılan davranışlar veya yeteneklerle ilişkilendiren on dokuzuncu yüzyılın ırksal teorilerinde belirgin bir şekilde yer almaktadır. Modern kraniyometri veya kafatası ölçümü neredeyse tamamen tanımlayıcıdır.
Kafatasının çok sayıda ayrıntılı anatomik özelliğini incelemeye ve bunlar arasında istatistiksel korelasyonlar yapmaya bağlıdır. Ancak bu değerlendirmeler kolayca basit fiziksel ifadelere çevrilemez. Betimlemelere göre, çağdaş Doğu Asya kafatasları genellikle ince hatlara, geniş kafa şekline ve basık yüzlere sahiptir. Mongoloid kafatasları, insan ailesindeki en zarif kafataslarıdır.
Moğolların Dinleri Ne?
Moğolistan'da dine geleneksel olarak iki ana din, Moğol Budizm’i ve Moğol Şamanizm’i hâkim olmuştur. Tarihsel olarak Moğolların farklı dinlere karşı çok hoşgörülü oldukları biliniyordu. Moğol hanlarının sarayında Budist, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Konfüçyüsçü, Şaman ve diğer dini liderlerin oturup fikir alışverişinde bulundukları söylenir.
Moğol Halk Cumhuriyeti'nin sosyalist döneminde (1924-1992) tüm dinler bastırılmış, dini şahsiyetler, aydınlar ve komünist partiye tehdit oluşturabilecek herkes öldürülmüş veya Sibirya'ya sürülmüştür. 1990'da Moğolistan'da komünizmin çöküşünden sonra demokrasi, halkın din özgürlüğünü geri getirmiş ve Moğolistan'da din yeniden canlanmıştır.
2019 ulusal nüfus sayımına göre Moğolistan'da dine göre taraftarların yüzdesi aşağıdaki gibidir.
Budistler % 47
Dindar Olmayan % 39
Müslümanlar-% 8
Şamanik gelenekler % 3
Hristiyanlar % 2
Diğerleri-% 1
Moğollar Türk müdür?
Orta Asya ülkesi Moğolistan, bazıları komşu Türk halklarıyla akraba olan 20'den fazla kabile ve etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. Ana Moğol halkı Khalkha, orta ve doğu Moğolistan'da yaşarken, Tsaatan azınlığı ülkenin kuzeyinde yaşamaktadır. Oold azınlığı, batı Altay dağ bölgesindendir ve Türk halklarıyla yakın çevrede yaşamaktadır.
Khalkha ile Tsaatan arasında yakın bir ilişki olduğunu bilinmektedir. Türkler ve Almanlar, üç Moğol nüfusuna da eşit derecede mesafeli bir yapıdadır. Yapılan araştırmalarda, dilleri (Altay grubu) ve ortak tarihi mahalleleri arasındaki yakın akrabalığa rağmen Moğollar ve Türkler arasında güçlü bir genetik ilişki olmadığını doğrulanmıştır.
Cengiz Han Türk müdür?
Cengiz Han, muhtemelen 1162-1167 yılları arasında Moğolistan'ın Hentiy Eyaletindeki Burhan Haldun'un Onon ve Herlen nehirlerinin yakınındaki dağlık bölgesinde doğdu. Moğol konfederasyonunun Olkhunut kabilesindendi.
Doğal olarak Türk ırkına mensup olduğundan bahsetmek pek doğru değildir. Neredeyse tüm Orta Asya Türk ve Moğol konfederasyonları gibi göçebe oldukları bilinmektedir.