Gazete Vatan Logo

Modern Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir? Modern Tiyatro Temsilcileri Kimlerdir?

Genellikle iki ya da üç perdeden oluÅŸan, gösteri sanatlarına tiyatro denir. Her tiyatro oyunu "teks" adı verilen senaryolara baÄŸlı kalınarak sahnelenir. Åžiir ve müzik gibi kökü Antik Yunan dönemine dayanan bu sanat dalı geleneksel / klasik ve modern olmak üzere iki ayrılır. Geleneksel tiyatro baÅŸta üç birlik kuralı olmak üzere birçok kurala baÄŸlıyken, modern dünya çok daha özgür bir yapıya sahiptir.Â

Modern Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir? Modern Tiyatro Temsilcileri Kimlerdir?

Modern Tiyatro Nedir?

Genellikle gündelik hayattan olayların sahnelendiği, komedi ile dramın harmanlandığı tiyatro türüne modern tiyatro denir. Geleneksel tiyatroda genellikle kont ve düşes gibi soylular ya da aydınlar anlatılırken, modern tiyatroda, her kesimden insanın hikayesine yer verilebilir. 

Modern Tiyatronun Özellikleri Nelerdir?

1- Modern tiyatroda evlilik, kadın erkek ilişkileri, aile, savaş ve göç gibi toplumun büyük çoğunluğunu ilgilendiren konular ele alınır. 

2- Klasik tiyatroda oldukça ağdalı bir dil kullanılırken, modern tiyatroda "argo" olarak tabir edilen sözlere de yer verilir. 

3- Gerçekçilik ve doğallık ön plandadır. 

4- Modern tiyatroda, üç birlik kuralına uyulması zorunlu değildir. 

Modern Tiyatro Temsilcileri Kimlerdir?

1- Necip Fazıl Kısakürek 

Çile adlı şiir kitabıyla tanınan ve şair kimliğiyle öne çıkan Necip Fazıl Kısakürek, modern tiyatronun en önemli temsilcilerinden biridir. 1937 yılında sahnelenen Bir Adam Yaratmak oyunu, yazarın en başarılı eseri kabul edilir. Bu oyunda bir tiyatro yazarının kendini ve hayatı sorgulaması sonucu yaşadığı kriz, Tanrı - kul ilişkisi üzerinden anlatılır. 

Haberin Devamı

Nam-ı Diğer Parmaksız Salih ve Abdülhamit Han, Necip Fazıl Kısakürek'in en çok sahnelenen ve izlenen diğer oyunlarıdır. 

2- Bertol Brecht 

1898 yılında Almanya'da doğan Bertol Brecht, modern tiyatronun kurucularından biridir. Onun tiyatro sanatına getirdiği en büyük yeniliklerden biri, "katharsis" etkisi, yani özdeşleşme yerine yabancılaştırma unsurunu kullanmasıdır. Brecht'e göre, izleyiciler, izlediklerinin bir "oyun" olduğunun farkında olmalıdır. Ancak bu şekilde oyunun mesajı seyirciye aktarılabilir. 

Bu nedenle sahnelenen oyunda, aktör ya da aktris bir anda diyaloğunu kesip seyircilere yönelebilir ve onlarla oyun hakkında konuşabilir. Bunu yapmasındaki amaç, seyircilere tiyatroda olduğunu hatırlatmaktır. 

Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü ile III. Reich'in Korku ve Sefaleti Bertol Brecht'in en çok beğenilen oyunları arasında yer alır. 

3- Şinasi 

Türk Edebiyatında "ilklerin yazarı" olarak bilinen Şinasi'nin 1860 yılında önce kitap halinde yayımlanıp daha sonrasında sahnelenen Şair Evlenmesi adlı oyun, ilk yerli modern tiyatrodur. Yanlış anlaşılmalar üzerine kurulu oyunu kız isteme töreni ile başlar. Törende geçen diyaloglarda mizah ön plandadır. Oyunda hem kadın erkek ilişkileri, hem de gelenekçilik ile modernizm arasındaki çatışma ele alınır. 

Haberin Devamı

4- Dario Fo 

İtalyan oyun yazarı Dario Fo, hem politik sinemanın hem de modern tiyatronun en başarılı isimlerinden biri olarak gösterilir. Dario Fo, oyunlarında genellikle işçilerin ve köylülerin yaşadığı zorlukları eleştirel bir dille anlatır.