Mobbing, alınganlık ve tansiyon yapıyor
Çalışma Bakanlığı hazırladığı rehberde ortaya çıktı
Çalışma Bakanlığı hazırladığı rehberde, işyerlerindeki psikolojik tacizin, uyku bozuklukları, ağlama nöbetleri ve yüksek tansiyona da yol açtığı belirtildi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mobbing Bilgilendirme Rehberi”nde, işyerlerindeki psikolojik tacizin, uyku bozuklukları ve ağlama nöbetlerinin yanı sıra alınganlık ile yüksek tansiyona da yol açtığı belirtildi. Bakanlık tarafından “Mobbing Bilgilendirme Rehberi” hazırlandı.
Kalp krizi riski de var
İşyerlerinde psikolojik tacizden söz edebilmek için tacizin unsurları ise şöyle sıralanıyor, “Sistemli bir şekilde yapılmalıdır. Süreklilik kazanmış bir sıklıkla tekrarlanmalıdır. Kasıtlı yapılmalıdır. Yıldırma, pasifize etme ve işten uzaklaştırma amacında olmalıdır. Mağdurda zarar ortaya çıkmalıdır.”
Rehberde, mobbinge maruz kalan çalışanda, uyku bozuklukları, ağlama nöbetleri, konsantrasyon bozukluğu, gerginlik ve öfke, alınganlık, yüksek tansiyon, kalıcı uyku bozuklukları, mide ve bağırsak sorunları görülebileceği ifade ediliyor. Bu duruma maruz kalanlarda ayrıca aşırı kilo alma veya verme, alkol veya ilaç (madde) bağımlılığı, şiddetli depresyon, panik ataklar, kalp krizleri de diğer rahatsızlıklar arasında.
Mobbing görene devletten öneriler
- Psikolojik taciz, üst yönetim tarafından gerçekleştirilmiyorsa konuyu üst yönetime uygun bir şekilde iletmelidir.
- Psikolojik tacize uğradığını kanıtlayacak yazışma, not, mesaj, e-posta gibi bilgi ve belgeleri saklamalıdır.
- Yaşanılan psikolojik taciz sürecine ilişkin günlük tutmalıdır.
- Yaşanılan sürece şahit olan/olabilecek çalışma arkadaşları ile görüşmelidir.
- Kişi, üyesi olduğu sendikadan destek talep etmelidir.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İletişim Merkezi Alo 170’i arayarak, işyerlerinde psikolojik taciz konusunda uzman psikologlardan destek almalıdır.