Mısır'da Türk muhabirler gözaltına alındı!
AA muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın gözaltına alındığı ve Tora Cezaevi'ne nakledildikleri bildirildi
Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği yetkilileri, camii içine giren polisin gözetim altında tuttuğu insanlar arasında Metin Turan ile Anadolu Ajansı muhabirinin televizyonda görüldüğünü Ankara’ya bildirdi. Kahire Büyükelçiliği iki gazeteciyle ilgili resmi bilgi almak için Mısır makamlarıyla temasa geçti. Ancak iki haberci gözaltına alındı.
MÜBAREK İLE AYNI CEZAEVİNDELER
Mısır'da güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan TRT Muhabiri Metin Turan ile Anadolu Ajansı Muhabiri Hibe Zekeriya'nın, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in kaldığı Tora cezaevine nakledildiği bildirildi.
Rabiatül Adeviye ve Nahda meydanlarında gösteri yaparken baltacı denilen grupların saldırısına uğrayan 700 kadar kişinin Cuma namazından sonra sığındığı El Fetih Camii dün bir operasyonla boşaltıldı.
Güvenlik güçleri camiden çıkardığı eylemcileri baltacılardan korumak için havaya ateş açmak zorunda kaldı. Camide yaklaşık 24 saat mahsur kalan TRT Muhabiri Metin Turan ile Anadolu Ajansı Muhabiri Hibe Zekeriya gözaltına alınarak, cezaevine nakledildi. Cezaevinin Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in kaldığı Tora cezaevi olduğu belirtildi.
TRT'DEN ACİL ÇAĞRI
TRT: "Mısır'da sivil halkın yanı sıra gazetecilerin öldürüldüğünü göz önüne alarak, TRT Kahire muhabirinin durumu hakkında bilgi alınabilmesi için uluslararası medyaya ortak girişim başlatılması çağrısında bulunuyoruz"
TRT, Mısır'da sivil halkın yanı sıra gazetecilerin öldürüldüğünü göz önüne alarak, TRT Kahire muhabirinin durumu hakkında bilgi alınabilmesi için uluslararası medyaya ortak girişim başlatılması çağrısında bulundu.
TRT'den yapılan açıklamada, Kahire'nin Ramses Meydanı'ndaki El Fetih Camisi'nde, haber almak için bulunan TRT Kahire muhabiri Metin Turan'ın da yer aldığı yaklaşık 500 kişilik grubun camiye sığınması üzerine, Mısır güvenlik güçlerinin bu alanı 18 saat kuşatma altında tuttuğu bildirildi.
El Fetih Camisi'ne gaz bombaları ile müdahale edildikten sonra kuşatmanın kaldırılmış olmasına rağmen TRT muhabirinden henüz haber alınamadığına dikkati çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu durum ülkemizde büyük endişeyle karşılanmaktadır. Geçtiğimiz dönemde Türkiye'deki gelişmeler hakkında kapsamlı haber yapan uluslararası medyanın, demokratik değerlerin tarihi boyutta ağır darbeler aldığı Mısır'daki gelişmeleri duyurmada yetersiz kaldığını ve bireyin doğuştan kazandığı 'yaşama hakkı'nı çiğneyen mevcut duruma ilişkin yeterince haber yapmamış olduğunu üzülerek izlemekteyiz. Demokratik ilkeleri kılavuz edindiğini belirten çeşitli uluslararası platformların, mesleki etiğin temel gereği olan 'şeffaflık' ve 'tarafsızlık' ilkelerine uymaları beklenmektedir. Olağanüstü hallerin hızlı, eksiksiz ve kamu sorumluluğu gözetilerek aktarılabildiği küresel çağda, uluslararası medyanın meslektaşlarının durumuna karşı duyarsız kalmış olduğunu üzülerek görüyoruz. Bölgede sivil halkın yanı sıra gazetecilerin öldürüldüğünü göz önüne alarak TRT Kahire muhabirinin durumu hakkında bilgi alınabilmesi için uluslararası medyaya ortak girişim başlatılması çağrısında bulunuyoruz."
TRT'nin çağrıda bulunduğu uluslararası basın kuruluşları şöyle:
"EBU, AB, ARTICLE 19, Güneydoğu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Birimi (AGİT), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ), COPEAM, CMCA, Güneydoğu Avrupa Kamu Yayıncıları Birliği (EAPSMSEE), Bölgesel İşbirliği Konseyi (RCC)."