Gazete Vatan Logo

Mısır tepkisine yanıt!

‘Mısır’a uyarımız yardım etme amaçlı’

Mısır’ın tepkisine Cumhurbaşkanı’nın yanıtı: “Türkiye’nin uyarılarını iç meseleleri kurcalama değil bir dostun üzüntüsü ve yardımcı olma şeklinde görmek gerekir”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’ın “İç işlerimize karışmayın” tepkisine, “Bir dostun duyduğu üzüntü, yaşadığı şok ve onların dikkatini çekip, onlara yardımcı olma şeklinde görmek gerekir” diye karşılık verdi. Gül, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin III. Zirvesi (Türk Konseyi) için bulunduğu Azerbaycan’ın Gebele kentinde, temaslarını izleyen Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gül, Mısır’la ilgili şu mesajları verdi:

‘Acısını duyuyorum’

“Mısır’da yaşananların hepsi İslam ve Arap dünyası adına utanç, bugünkü çağda. Herkes de bakıyor, görüyor, seyrediyor dışarıdan dostları, düşmanları. Dostları bunun acısını duyuyor. Ben her ölen Mısırlının acısını duyuyorum açıkçası, hepsinin. Herhalde bu ülkelerin dostları olmayanlar da var, onlar da kurşun atmadan karşılarında bu büyük güçlerin tükenmesinden herhalde seviniyorlardır.”

‘Şiddetle kınıyoruz’

“Resmi olarak 600’e yaklaşan ölü sayısı gayriresmi olarak kimbilir ne kadardır. Şüphesiz ki kabul edilemez bir şey bu. Ancak bir savaş ortamında bu kadar kayıp söz konusu olur. O bakımdan bunu şiddetle kınıyoruz tabii ki ve asla kabul edilemeyecek bir şey olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Artık savaşlarda bile bu kadar kayıp olmuyor. “Tabii durumu analiz etmek ayrı, hissiyatı söylemek ayrı.”

‘Herkes yardımcı olmalı’

“Bir de üçüncü bir şey var ki; bu ülkenin buradan nasıl çıkacağı. Bizim en çok katkımız böyle olur. Adeta bilincini, şuurunu kaybetmiş bir durum var Mısır’da, herkesin. Böyle bir ortamdan Mısır’ı çıkartmak çok önemli. Bu bakımdan hepimizin ve bütün uluslararası camianın yardımcı olması gerekir. Türkiye’nin bu uyarılarını iç meseleleri kurcalama değil bir dostun duyduğu üzüntü, yaşadığı şok ve onların dikkatini çekip, onlara yardımcı olma şeklinde görmek gerekir. Biz onlara yardımcı olmak istiyoruz.”

Fişleme raporu görmedim’

Cumhurbaşkanı Gül, CHP’lilerin fişlendiği iddiasıyla ilgili şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı olarak bana sunulan istihbarat raporlarında böyle bir şey hiç görmedim. Siyasi partiler, milletvekilleriyle ilgili bu tip şeylerin olacağını hiç tahmin etmiyorum. Dediğim gibi hiç böyle bir şey sezmedim de. Türkiye gibi hukukun ve demokrasinin geçerli olduğu bir ülkede, kuralları belli olan bir ülkede bunlar olmaz, olamaz da.”

Haberin Devamı