Gazete Vatan Logo

Minibüsler otobüse dönüşecek!

Önümüzdeki beş yıl için stratejik plan

Minibüsler otobüse dönüşecek!

Minibüslerin bir kısmı otobüse dönüştürülecek. Böylece trafikteki minibüs sayısı azıltılacak, otobüsle taşınan yolcu sayısı ise yüzde 20 artacak.

İstanbul ulaşımının gelecek planlaması yapıldı. İETT Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 5 yıl için 2013-2017 stratejik planını hazırladı. Hedeflerin başında toplu taşımada temiz, güvenilir ve konforlu, çevreye duyarlı teknolojik otobüslerle sağlıklı toplu ulaşım geliyor. Sadece lastik tekerlekli toplu taşıma ile günde 3 milyon insanın taşındığı megakentin ulaşım hedeflerinden bazı satırbaşları şöyle:

Minibüsler otobüse dönüşecek


- MİNİBÜSLER AZALTILACAK Bu yıldan itibaren araç sayısı yaklaşık 6 bin adedi bulan şehir içi otobüs filosuyla İstanbul’da ulaşım sağlanacak. Minibüslerin bir kısmı birleştirilerek otobüse dönüştürülecek. Bu kapsamda, yeni otobüslerin devreye girmesi ve minibüslerin otobüslere dönüştürülmesiyle günlük taşınan yolcu sayısı yüzde 20 oranında artarken, trafikteki minibüs sayısı da azalmış olacak.

- OTOBÜSLER GENÇLEŞECEK 2012 otobüs filosu 2 bin 583 araç. Filonun ortalama yaşı 12. Yeni dönemde, modern standartlara çekilerek, yaş ortalaması 3.5’a düşürülecek. Bu yönde, 2012’de ihalesi yapılan bin 200 otobüsten 200’ü hizmete alındı.

Minibüsler otobüse dönüşecek


- EGZOS SALINIMI DÜŞECEK İstanbul ulaşımının ana hedeflerinden biri de çevreye duyarlılık. Bu kapsamda İETT bünyesinde zararlı gaz salınımın azaltmak ve çevreye zarar vermemek amacıyla alternatif enerji kaynakları kullanılacak. Otobüs filosuna katılacak otobüslerin seçiminde, en büyük önceliği,araçların enerji tüketim miktarları ve açığa çıkardığı emisyon değerlerinin düşüklüğü oluşturacak. Bu doğrultuda, araç filosunda yer alan emisyon oranı düşük Euro-5 standartındaki araç sayısı arttırılırken, emisyon oranı yüksek araçlar filo dışı bırakılacak. Ayrıca, egzos salınımını minimize edecek alternatifler geliştirilerek, özellikle Tarihi Yarımada’da yer alan tarihi ve kültürel varlıkların koruması hedefleniyor.

- GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANILACAK Yoğun akaryakıt tüketiminin getirdiği zarara karşı da alternatif enerji kaynakları kullanacak olan İETT, bu kapsamda filosuna elektrikli, CNG yakıtlı ve hibrit teknolojili otobüsleri katacak. Ayrıca atık motor yağlarından elektrik enerji elde edebilen mikro tesisler kurulması da hedefler arasında. Yine garaj, hizmet binaları ve otobüs duraklarında rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları devreye girecek.

- DURAKLAR YENİLENECEK 11 bin 092 durakla hizmet veren İETT, durakların modernleştirme çalışmalarına devam edecek. Yolcuların beklentilerine cevap vermeyen yeşil renkli eski saç duraklar yeni ve modern duraklarla değiştirilecek.

OTOBÜSLE YILDA BİR MİLYAR YOLCU

İstanbul’da bir yılda taşınan yolcu sayısı da milyara ulaştı. 2011 yılında İETT ve Özel Halk Otobüsleri, 558 farklı hatta 964 milyon yolcu taşıdı. İş günü, günlük servise çıkan ortalama İETT otobüs sayısı ise 2330’lara ulaştı. İETT’nin gelirlerinin yüzde 44’ünü kurum hasılatı yani yolcu gelirleri oluşturuyor. 2011’de bu rakam 765.562.022 liraya ulaştı. 2010’ndaki bu gelir 637.814.459 liraydı.

Haberin Devamı