Mini anayasa için yeni tur
Üç partinin vekilleri, mini anayasa paketi için TBMM’nin bombalanan şeref holünde basın toplantısı yaptı. “Yeni anayasa ve anayasada bazı hükümlerin değiştirilmesine yönelik uzlaşma inancımız tam” mesajı verdi.
AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında TBMM’de bir araya geldi. Gül, Tezcan ve Parsak, çalışmalar öncesinde 15 Temmuz FETÖ’nün darbe girişiminde bombalanan TBMM’nin şeref holünde basın açıklaması yaptı. Gül, “15 Temmuz bir demokrasi zaferidir. Bu zafer herhangi bir kesimin, partinin değil tüm milletindir. İktidarıyla, muhalefetiyle partilerimizin hain darbecilere karşı birlik içinde olması ülkemiz siyasetinin ulaştığı olgunluk düzeyini tüm dünyaya göstermiştir.” ifadesini kullandı.
‘Birlik’ vurgusu
“Yeni anayasa ve anayasada bazı hükümlerin değiştirilmesine yönelik uzlaşmaya varılacağı inancımız tamdır” diyen Gül, şöyle devam etti:3 parti temsilcisi olarak bizi burada buluşturan Yenikapı’daki milli birlik ve beraberlik ruhudur. Buradan hareketle biz de bu uzlaşma içerisinde demokrasimizi pekiştirecek adımları sürdürmeyi AK Parti olarak kararlıyız. Son yaşanan gelişmeler çerçevesinde acilen anayasada yapılacak değişikliklerini müzakere edeceğiz, çalışmalarımızı yapacağız ve genel başkanlarımıza sunacağız. Siyasi partilerimizin ortak biçimde demokrasinin yanıda yer alma yönündeki tavrı her türlü takdirin üzerindedir ve Türkiye’nin gelmiş olduğu, siyasetin kazanmış olduğu müktesebat açısından çok önemli kazanımdır. 15 Temmuz demokrasi mücadelesini ve Yenikapı ruhunu kalıcı hale getirmek için AK Parti olarak bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Milletimizin beklentilerini dikkate alarak anayasadaki değişiklikler çalışmasını yapmaya kararlıyız.”
Tezcan: El birliğiyle...
15 Temmuz FETÖ’nün darbe girişiminin Türkiye için önemli bir kırılma ve dönüm noktası olduğunu ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, darbecilerle hukuk içinde hesaplaşılması gerektiğini, hukukun içinde kalarak Türkiye’nin normalleşme sürecine gireceğini, normalleşmeyle birlikte demokrasinin daha güçlü tesis edileceğini anlattı. Demokratikleşme sürecinin hızla ve el birliğiyle tamamlanması gerektiğini belirten Tezcan, şöyle konuştu: 3 siyasi parti, yargı ekseninde bir mini anayasa paketi yapmak için bir araya geldi. 15 Temmuz’dan sonra parlamentoda 4 siyasi parti darbeye karşı da ortaktı.
Parsak: Heba olmamalı
Gazi Meclis’in bombalanmak suretiyle ikinci kez gazilik unvanını aldığını ifade eden MHP’li Mehmet Parsak, artık hiçbir olgunun 15 Temmuz öncesiyle aynı olmadığının altını çizerek, şöyle konuştu: 7 Ağustos günü Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, parti liderleri, Genelkurmay Başkanı ve milyonlarca aziz Türk milletinin fertleri bir araya gelmek suretiyle Türk milletinin nasıl bir demokrasiden yana olduğunu, hiç bir kimse tarafından işgal edilemeyeceğini göstermiştir. Ortaya çıkan bu uzlaşma zemini heba edilmemelidir. Yaklaşımlarımızın bu çerçevede olduğunu ana hatlarıyla ifade ediyoruz.”