2014 verilerine göre Şanlıurfa Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu şehri. 1 milyon 845 bin nüfusa sahip şehirde 2014 yerel seçimlerine göre 934 bin seçmen bulunuyor. Ağırlıklı olarak tarıma dayalı olan Şanlıurfa ekonomisi enerji, turizm ve hayvancılık ön plana çıkıyor. Şanlıurfa, Türkiye deki toplam sulanabilen verimli alanların önemli bir kısmına tek başına sahip.2001 yılında kurulan ve daha sonra 2005 ve 2011 yıllarında genişletilerek büyüyün organize sanayi bölgeleri ile tekstil ve gıda sektörünün toplam imalat sanayi içerisindeki payı hissedilir derecede yükseldi. Şehirde emlak piyasası dudak uçuklatıyor. 500 bin liradan aşağıya daire bulmak nerdeyse imkansız. Yeni yapılan bloklarda fiyatlar 1 milyonu aştı.
Radikal Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre; 2011 genel seçimlerinde 12 vekilin 10’unu Ak Parti , 2 vekili de BDP ’nin bağımsız vekilleri aldı. CHP ve MHP yüzde 3 oranında oy alarak vekil çıkaramamıştı. AK Parti’nin 2011 milletvekili seçimlerinde oy oranı yüzde 64.86’yı bulmuştu. 2014 yerel seçimlerinde il genel meclisinde ise Ak Parti’nin oyları 53.31’e gerilerken, BDP yüzde 27.76 oy oranı ile ikinci oldu. CHP yüzde 1.12, MHP yüzde 4.96 oy oranına sahip oldu.
CHP’NİN ŞANSI ZOR!
Son vekilin az oyla parti değiştirdiği iller arasında olmamasına rağmen Şanlıurfa’yı programımıza dahil etmemizin asıl nedeni seçimin çekişmeli geçeceği yönündeki genel algı oldu. Bucak aşiretinden Ali Murat Bucak’ın CHP’den aday olması, daha önce neredeyse oy bile alamadığı ilde CHP’yi bir vekil çıkarmak için iddialı duruma getirdiği ifade ediliyordu. Ancak Bucak aşiretinden Fatih Bucak’ın bağımsız aday olması Bucak aşiretini en başından böldü. Sedat Bucak’ın CHP’li adayın yanında yer alması bile CHP’ye bir vekil şansını tanımıyor. Aşiretin etkisinde olan Siverek’de gazeteci olduğumuzu söylemeden yaptığımız konuşmalarda CHP’ye oy vereceğini söylemek bile ayıp karşılanıyor. AK Parti ve
HDP halkın dilinden düşmüyor. Bu durumda aşiretin başındaki kişinin işaret ettiği partiye ya da adaya eskiden olduğu gibi blok oy gitmeyecek. Sosyal medyanın ve iletişim araçlarının gelişmesi aşireti kontrol etmeyi zorlaştırmış.
Geçtiğimiz hafta sonu HDP’nin Şanlıurfa mitinginden bir gün önce tarihi şehirdeydim. Viranşehir ve Harran’ı gezme fırsatım oldu. Şehir merkezinde esnaf ve vatandaşlarla konuştum. En son 2007 yılında gittiğim şehirdeki değişiklik açıkçası beni de hayretler içinde bıraktı. Gerek belediyecilik gerekse şehrin modernleşmesi yönünde büyük hizmetler yapılmış. O 1990’lı yılların
Urfa’sından eser yok. Batıdaki şehirlerle yarışır duruma gelmiş. Açıkça ifade etmek gerekirse Kütahya yıllardır yerinde sayarken hatta geri giderken Urfa’daki değişim dikkatlerden kaçmıyor. Dolayısıyla hem çözüm süreci hem de ekonomik değişim Urfa’da AK Parti’yi hala en üstte tutuyor.
AK PARTİ ADAYLARI STRATEJİK BELİRLEMİŞ
Şanlıurfa’da gözle görülür iki partinin yarıştığı ayan beyan ortada. Ak Parti’nin kolay kırılamayacak bir üstünlüğü var. Ak Parti aday gösterirken de stratejik davranıp her bölgeden bir ismi listeye almış. Şanlıurfa’da il çevresinde bölgesel milliyetçilik var. Oy kullanırken şuna dikkat ediyorlar. Silvanlı, Harranlı, Viranşehirli hangi parti aday göstermiş bakıyorlar. Çünkü vekil seçilince daha sonra o vekilin kapısını çalacaklar. İşlerini, sorunlarını o vekille halledecekler. Kısacası Ankara’da gidecekleri bir kapı aralıyorlar. Ak Parti bu gerçeği görerek, Siverek bölgesinden Kasım Gürpınar’ı, Viranşehir ve merkez köylerde etkili olan Seyhanlı aşiretinden Seyid Eyüpoğlu’nu, Arap kökenli Harran ve Akçakale bölgesinden Halil Özcan’ı, Birecik bölgesinden de Mazhar Bağlı gibi isimleri aday gösterdi. Birinci sıraya yine Urfa Viranşehirli olan Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati’yi gösterirken, başhekimlik ve belediye başkanlığı döneminde halk tarafından çok sevilen Ahmet Fakıbaba da yedinci sıradan lokomotif olması için vekil adayı olarak çıkarıldı.
HDP MİTİNGİNE 50 BİN KİŞİ!
HDP’de benzer taktikler içinde oldu. Her bölgeye yönelik aday gösteren HDP, Osman Baydemir gibi güçlü bir isimle seçime hazırlanıyor. 2014 yerel seçimlerinden bu yana çalışmalara aralık vermeden sürdüren Baydemir, Ak Parti’ye oy vereceğini söyleyen seçmenlerin bile takdirini kazanmış.
HDP’nin cumartesi günkü mitinginden de söz etmek istiyorum. Topçular meydanını hıncahınç dolduran HDP seçmeni, çevre ilçelerden ve merkezden geldi. Taşıma seçmen neredeyse yok gibiydi. Dağılırken özellikle seyrettim. Partiye gönül verenler ellerinde bayraklarla mahalle aralarından şehre dağıldılar. Meydanın çevresinde konuştuğum esnaf bir hafta önceki AK Parti mitinginden daha kalabalık olduğunu söyledi. İki mitingde de görev alan polis memurları da bunu doğruladı.
HDP 5 VEKİL İÇİN UĞRAŞIYOR!
Selahattin Demirtaş’ın miting konuşması tabiri caizse tam da nabza göre şerbetti. Gözlerimi kapadığımda sanki 1990’lı yılların Refah Partili bir vekili konuşuyordu. İslami argümanlarla dolu konuşma, muhafazakâr Urfa seçmenine yönelikti. Mitingde Öcalan bayrakları yoktu, gerek Baydemir gerekse Altan Tan hep din vurgusu yaptı. 250 bine yakın oy alacağı tahmin edilen HDP için bu seçimde dört vekili garanti, beşinci vekil de sürpriz olmayacaktır.
MHP SÜRPRİZ YAPABİLİR!
CHP değil ama MHP’nin bir sürpriz yapma şansı var. Birinci sıra adayı İbrahim Özyavuz eski Harran Belediye başkanı. Arap kökenli olan Özyavuz’un eşi Çağla Aktemur Özyavuz da 2007 senesinde AK Parti milletvekiliydi. 2011 yılında gösterilmeyince partisinden istifa etti. İbrahim Özyavuz 2014 yerel seçimlerinde Harran Belediye Başkanlığı için MHP adına yarıştı ancak amcasının oğlu Mehmet Özyavuz AK Parti’den başkan seçildi. Bölgede aileler arasında sıra alışkanlığı var. 2014 yerel seçimlerinde bu nedenle sıranın Mehmet Özyavuz’da olduğu düşüncesiyle desteklendiği şimdi vekil sırasının İbrahim Özyavuz’da olduğu dile getiriliyor. Üstelik AK Parti’nin Arap kökenli adayı Halil Özcan’ın meclise girmesine kesin gözüyle bakıldığından, Harran ve Akçakale bölgesinde Özyavuz’un Arap aşiretlerince destekleneceği belirtiliyor.