MHP’de muhaliflere yargı şoku!
Olağanüstü kurultay için yargı tarafından yetkilendirilmiş olan Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’da gerçekleştirdiği kurultay hakkında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. 10 Temmuz’da kongreyi kimin toplayabileceği tartışılıyor
MHP’de muhaliflerin olağanüstü kurultay için yargıya başvurmasıyla başlayan ve her aşamada daha da tartışmalı hal alan kongre sürecinde dün yeni bir gelişme yaşandı.
Olağanüstü kurultay kararıyla birlikte mahkeme tarafından görevlendirilen Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’da gerçekleştirdiği ve muhalif adayların gövde gösterisine dönüşen kurultay hakkında Genel Merkez mahkemeye başvurmuştu. Çok sayıda tüzük değişikliği yapılan ve parti yönetiminin hukuka aykırı olduğunu savunduğu kurultayla ilgili Ankara 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı aldığı açıklandı.
Kararlar durduruldu
MHP Genel Merkezi’nin avukatı Yücel Bulut, “Üst kurul delegemiz tarafından açılan genel kurul iptal davası neticesinde, ileri sürülen gerekçeler ışığında, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 19 Haziran 2016 tarihinde düzenlenen Genel Kurul’da alınan kararların ve tüzük değişikliklerinin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiştir. Genel Kurul çerçevesinde yapılan sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır” dedi.
YSK’nın 10 Temmuz yanıtı
MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da olağanüstü kurultayı toplama kararının ardından, Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’da topladığı olağanüstü kongrede de seçimli olağanüstü kongrenin 10 Temmuz’da yapılmasına karar verilmişti. Hem MHP Genel Merkezi’nin hem de yeni kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Musavat Dervişoğlu’nun başvurduğu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz’daki kongreyi kimin toplayacağına ilişkin, YSK’ya görüş sordu.
Olağanüstü toplanarak, Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na görüş verip vermeme konusunu ele alan YSK, kurultaya ilişkin başvurulara dair İlçe Seçim Kurulu’nun değerlendirme yapması gerektiğinden görüş bildirilmesine yer olmadığına karar verdi. YSK, İlçe Seçim Kurulu’nun vereceği kararın ardından bir görüş bildirecek.
Noter’in yanıtı: Ortalık yıkılırdı
MHP’deki olağanüstü kurultay tartışmasında, imza sayısıyla ilgili açıklamaları nedeniyle hedef olan Ankara 13. Noteri Fethullah Turan Özeren, yapılan eleştirilere şöyle yanıt verdi: “Genel kurul kendi hazirun cetveliyle sayısını bulur, toplantı salonuna girer ve toplantısını yapar. Onun bizim dairemizin işlemiyle bir ilgisi yok. Noterler burada genel kurula müdahil değil, orada bir yetkileri yok, görevleri yok. Biz sadece o mekanda orada bulunan, isteyen insanların tespitini yaptık. Kimsenin zorla tespitini de yapmadık. Biz sadece o mekanda orada bulunan, isteyen insanların tespitini yaptık. Birçok insan hazirun cetvelini imzaladığı halde gelip noter tespiti yaptırmamış olabilir. Hazirun cetvelindeki delege sayısı daha yüksekse sebebi budur. Vatandaş tespit yaptırmayabilir, zorunlu değil.”
Çağrı Heyeti’ne Akyurt cezası!
Ankara Valiliği bir MHP delegesinin şikayeti üzerine 19 Haziran’daki olağanüstü kongreyi Ankara il merkezi dışında (Akyurt’ta) topladıkları gerekçesiyle Çağrı Heyeti üyelerine toplam 2 bin 643 TL ceza verdi. Çağrı Heyeti sözcüsü Ayhan Erel karara itiraz edeceklerini açıkladı. Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel, “Büyükşehir Yasası’na göre en ücra köy bile büyükşehir sınırları içinde. Peki, MHP’nin 2012, 2015’teki kongrelerini ne yapacağız? Arena Spor Salonu Altındağ’da, merkez ise Çankaya” dedi.