Osmanlı Türkçesini zorunlu alan sosyal bilimler lisesi öğrencileri “Mezar taşı okumak için değil ama hukuk okumak için gerekli” diyor.
Milli Eğitim Şurası'nda, Osmanlı Türkçesinin Anadolu İmam Hatip Liseleri'nde zorunlu, diğer okullarda ise seçmeli olması yönünde tavsiye kararı alınmasından sonra, gözler Osmanlı Türkçesi dersine çevrildi. Milli Eğitim Bakanlığı da, 2003 yılından bu yana zorunlu olarak 88 sosyal bilimler lisesinde okutulan dersi basına tanıttı. İstanbul'da Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde öğrenim gören 10. sınıf öğrencileri zorunlu olarak aldıkları dersin gelecekte mesleki anlamda kendilerine çok şey katacağını söylüyor. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni Osmanlı Türkçesi olarak tahtaya yazan bazı öğrencilerden kimi hukukçu kimi diplomat olmak istediklerini söylüyor. Türkiye'nin tartıştığı dersi, öğretmen ve öğrenciler anlattı:
‘Mühendislik isteyen için lazım değil'
- Ecem Ağaoğlu 10.sınıf (16): Bence mezar taşı okumak için gerekli değil. Ben hukuk okumak istediğim için bu ders benim için önemli. Ama düşününce mühendis olmak isteyen bir öğrenciye gerekli değil bence.
'Arşivlere gidip inceleme yaptım'
- Deniz Gülderer 10.sınıf (16): Ben hukuk okumak istiyorum. Sosyal bilimler lisesini de bu yüzden seçtim. Osmanlı Türkçesi üzerine Osmanlı Arşivi'ne de gittim. Dersi ilk defa almama rağmen Sancak adlı eski eserleri inceleme fırsatı buldum. Osmanlı Türkçesi'ni daha fazla öğrenince yine gidip çok sayıda eseri incelemek istiyorum."
‘Hukukta yüzlerce kelime var’
- Berk Furkan Uçar 10.sınıf (17): "Hukukta mütalaa, mutabık gibi yüzlerce kelime var. Ben de avukat olmak istediğim için bu dersi seviyorum. İleride çok eski eserlere yönelik çok sayıda araştırma yapacağım. Bu noktada da daha fazla işime yarayacak."
‘Daha iyi olmayı hedefliyorum’
- Seda Çeçen 10.sınıf (16): İlk sınavımızı verdik. Fena değildi. Arapça alfabesi olması tabii ki farklı kılıyor. Savcı olmak istiyorum. Derse henüz yeni başladık. Daha fazla öğrenip daha iyi olmayı hedefliyorum."
‘Diplomat olmak için bana gerekli’
- Gülçe Şemgönül 10.sınıf (16): "Ben diplomat olmak istiyorum. Bu noktada da Osmanlı Türkçesi gelecekte çok fazla işime yarayacak. Çünkü birçok kaynakta Osmanlı Türkçesi'nden kelimeler var. Ayrıca tarihe ve sosyolojiye de ilgi duyuyorum. Bu yüzden önemi daha fazla artıyor."
Dersi edebiyat öğretmenleri veriyor
Lisede 9 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninden 4'ü Osmanlı Türkçesi derslerini veriyor. İki yıl öncesine kadar sadece ‘okuma’ üzerine olan müfredatta 2 yıl önce değişikliğe gidildi ve yazma uygulamaları da eklendi. Öğretmenlerden Sema Çimen "3 yıldan beri bu dersi veriyorum. 10, 11 ve 12.sınıflarda haftada iki saat yapıyoruz. Ders özellikle hukukta, sosyolojide ve edebiyatta öğrencilere artılar katıyor" diyor
'Sakin bir üslupla tartışalım'
MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, devam eden Osmanlıca tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Ortak bir referans çerçevesi oluşturmamız gerek. Milli Eğitim Bakanı olarak önerim bir okuma listesi yapalım. Peyami Safa'nın 'Doğu ve Batı Sentezi'ni, Atilla İlhan'ın 'Hangi Batısı'nı, Mümtaz Turhan'ın 'Maarif Davaları'nı, Cemil Meriç'in 'Bu Ülkesi'ni, Şevket Süreyya Aydemir'in 'Suyu Arayan Adam'ını okuyalım, okusunlar. Böylece her defasında, sanki bu konu ilk defa tartışılıyormuş gibi bir takım klişelerden ’eller aya biz yaya’ klişelerinden ’ortaçağ karanlığı’ gibi klişelerden uzakta, daha berrak bir zeminde, daha bilgiye dayalı olarak, bunları daha sakin bir üslupla tartışalım."
'Ordu gelse kızımı o derse göndermem'
OSMANLICA tartışmasına siyasiler arasında en sert tepki HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi: Osmanlıcayı mezar taşında okuyamıyormuş çocuklar. Ben çocuğumun Osmanlıca öğrenmesini isterim, karşı değilim. Ama zorla çocuğuma Osmanlıca öğretmeye kalkarsan kusura bakma. Ordun gelse kızımı zorla Osmanlıca dil dersine sokamaz. Göndermem kızımı. Gelin polisinizle, tankınızla, tüfeğinizle çocuğumu o derse sokabiliyor musunuz?"
Prof. Dr. Köksal: İmkansız ve gereksiz
Kırşehir'de Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, Osmanlıca eğitimine itiraz etti: “Bu ders farklı adlarla hâlen üniversitelerin çeşitli bölümleri ile İlahiyat fakültelerinde okutuluyor. Buralarda bile dersin verimli öğretilebildiği kuşkuluyken orta öğretimde Osmanlıca dersini hakkıyla kim ve nasıl verebilecektir?"
Alevilerden ‘zorunlu’ mitingi
MİLLİ Eğitim Şurası’nda zorunlu din dersi eğitiminin 1. sınıfa kadar çekilmesine Alevilerden tepki geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Fevzi Gümüş, "8 Şubat 2015’te zorunlu din dersine karşı İstanbul’da miting düzenleyeceğiz. 2014-2015 eğitim yılının ikinci dönemi yani okulların açıldığı 9 Şubat 2015’te çocuklarımızı bir hafta okula göndermeyeceğiz. İsteğimiz devletin din eğitiminden elini çekerek laik sistem oluşturulması" dedi.