Metrobüs kaldırılacak mı? Topbaş açıkladı!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüslerin kaldırılacağına yönelik iddialara açıklık getirdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüslerin kaldırılacağına yönelik iddialarla ilgili, "Metrobüsün bulunduğu hatta artık bir metro gerekiyor. Bu yoğunluğu otobüslerle taşımanız mümkün değil. Metrobüsü kaldırmadan da alttan metro çalışması yapılacak" dedi.
Topbaş, KİPTAŞ Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Vaditepe Projesi tanıtım toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, metrobüs hattına ilişkin sorusu üzerine Topbaş, şunları söyledi:
"Gerçekten de İstanbul'da çok ciddi ölçekte dünyanın hiçbir kentinde bu yoğunlukta bir belediye tarafından yapılmayan sistemi ortaya koyuyoruz. Burada 2019 hedefi koyduğumuz çalışmalarda 400 kilometreye tüm raylı sistemlerin erişeceği bir proje çalışması yaptık. Bahçeşehir ve Sultanbeyli'yi 2019 sonrası için düşünmüştük. Ama yoğun bir talep üzerine proje çalışmasını hızlandırdık. İnşallah 2019'da bitirilecek şekilde Sultanbeyli ve Bahçeşehir'e de banliyönün geleceği şekilde bir projelendirme üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu müjdeyi vermek isteriz. Tabii, bizim metrobüs hattımız İstanbul'da çok önemli bir ulaşım sistemi olarak hizmet vermekte, ama çok yoğun talep olduğu için sıkıntı yaşanmakta. Buranın banliyöye dönmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar var. Bu hatla ilgili Bahçelievler'den Beylikdüzü'ne kadar olan hattı Ulaştırma Bakanlığımıza verdik. Projelendirme devam ediyor. Bu hat yapılacak. Zaten bunun daha ilerisi var, çalışmalar sürdürülecek. İstanbul'da kentin iç bölgelerindeki yoğunluğu taşıyacak raylı sistemleri 2019'a kadar bitirmeyi planlıyoruz."
Topbaş, "Metrobüsün yerini banliyöler alacak diyebilir miyiz?" sorusuna da, "Hayır. Metrobüs ayrı bir hat, orası metro olacak. Metrobüsün bulunduğu hatta artık bir metro gerekiyor. Bu yoğunluğu otobüslerle taşımanız mümkün değil. Metrobüsü kaldırmadan da alttan metro çalışması yapılacak" yanıtını verdi.
"Marmaray, iki kıtayı bağlayan bir sistem"
Marmaray'da sinyalizasyon işlemi tamamlanmadığı için olumsuzlukların yaşanacağı iddiası sorulan Topbaş, Marmaray'da test sürüşlerinin birkaç aydır yapıldığını ve açılış anına kadar devam edeceğini bildirdi.
Topbaş, "Çünkü sistem devreye girdikten sonra artık sistemi durduramazsınız. Bütün raylı sistemlerde belli bir deneme sürüşleri vardır ve ondan sonra açılır. İnşallah 29 Ekim'de, asırların projesi olarak Cumhuriyetimizi taçlandıracak bir proje, İstanbul'un önemli bir kazanımı olarak devreye girecek. Ulaşım olarak İstanbul'da en önemli ağırlığı taşıyacak bir hizmet unsuru olarak ortaya çıkacak. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Sinyalizasyon sıkıntısı olmaz" diye konuştu.
"Marmaray ile ilgili tanıtım ilanları var. Vatandaşlar nereden nereye gideceğini bilmiyor. Ne olacak şimdi?" sorusu üzerine de Topbaş, Marmaray'ın Asya'nın en doğusundan İngiltere'ye kadar gidecek kesintisiz bir aks olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"İki kıtayı bağlayan bir sistem. Yalnız banliyö hattımızdaki rehabilitasyon çalışmaları ve diğer taraftan hızlı trenle ilgili çalışmalar sebebiyle şu anda banliyö çalışmıyor. Devreye sokacağımız Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki bölgede olacak. Ayrılıkçeşme'de Kadıköy-Kartal metrosu hizmet verecek. Diğer tarafta da Kazlıçeşme ve Yenikapı'da da banliyö hatları bitinceye kadar otobüslerle takviye edeceğiz. Bu sistem tamamlandığı zaman İstanbul doğu-batı aksında, önemli bir hattı kazanmış olacak. Sayın Bakanımızdan da benim özellikle ricam Gebze'den Çerkezköy'e kadar bütün hattın hafif metroya dönüşmesi ve böylece banliyö olması. Bu Avrupa'da bir çok kentte var. Kendisi de böyle bir çalışmanın talimatını vermişti. Geçmişte kullandığınız banliyöyü düşünmeyiniz. Daha hızlı daha konforlu ve modern bir sistem olarak kente hizmet verecek."
Toplantı sonrası Başkan Kadir Topbaş'ın yanına gelen bir kadın öğretmen, 2 bin lira maaş aldıklarını ve bütçelerine göre ev bulamadıklarını ifade etti. Bunun üzerine Topbaş, "Projenin ikinci etabı bir ay sonra çıkacak. 85-95 metre kare olacak. 10 yıl ödeme planlı. Vaditepe'de konutlar yapılacak" dedi.
Topbaş, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'a da "Daha ucuz arsa bulup öğretmenlere ve basın mensuplarına ulaşım sistemlerinin olduğu yerlerde konut üretelim" yönünde talimat verdi.