Gazete Vatan Logo

Merkez sağ paramparça

DP, Anavatan ile birleşme olmaması, GP ile ittifak söylentileri ve parti içi tartışmalar nedeniyle listeleri oluşturmakta zorlandı. 12 il ve 13 seçim bölgesinde boş liste verildi

Seçimlere ilk kez genel başkan ve parti adayı olarak katılacak DP lideri Mehmet Ağar, dün belki de hayatının en zor anlarını yaşadı. Anavatan ile birleşmenin gerçekleştirilememesinin partide yarattığı depremin ardından, Genç Parti ile ittifak söylentileri ve parti içi adaylık tartışmaları yüzünden gelen peş peşe istifalar nedeniyle Ağar aday listelerini oluşturmakta zorlandı. DP bu nedenle YSK’ya Ağar’ın seçim bölgesi Elazığ da dahil olmak üzere 12 il ve 13 seçim bölgesi için boş liste verirken bazı illerde de eksik aday bildiriminde bulundu. Bu durum DP’nin son ana kadar olası ittifak anlaşmalarına karşı bir önlemi olarak da yorumlandı. YSK’ya boş bildirilen iller şöyle:

Elazığ, Erzincan, Antalya, Samsun, Sakarya, Sivas, Van, Kırıkkale, Hatay, Mersin, İzmir 1 ve 2. bölge, Kayseri.

YSK’ya eksik aday bildirilen iller de şunlar: Bilecik 1. sıra, Bursa 2. sıra, Çorum 4-5. sıralar, Mardin 3-4-5-6 sıralar, Muş 2-3. sıralar, Eskişehir 1. ve 6. sıralar, Tunceli 2. sıra, Gaziantep 2’den itibaren kalan 9 sıra, Mardin 3-4-5-6. sıralar, Rize 2. sıra Zonguldak 2-3-4-5 sıralar.

Öte yandan listelerin basına dağıtılmasından saatler sonra DP Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada YSK’ya ve basına verilen listelerin farklı olduğu iddia edildi. YSK’ya verilen listede hiçbir ilin tamamen boş olmadığı Ağar’ın da Elazığ’dan 1. sıra milletvekili adayı olduğu bildirildi.

Şeker ikna edilemedi
Listeler açıklanmadan adaylıktan çekilen Genel Muhasip Bahattin Şeker ile Saffet Arıkan Bedük’ün yanı sıra Başkanlık Divanı üyeleri Kamil Turhan, Timur Gürkan, Çağrı Erhan listede yer almadı. Şeker’in adaylık konusunda ikna edilmesi için temaslar günboyu sürerken, diğer isimlerin ise listelerde boş bırakılan yerlerden daha sonra aday gösterilebilecekleri ifade edildi. DYP GİK’in mevcut 13 üyesi de listede yer almadı.

İnal Batu’nun aday olmayacağını açıklaması nedeniyle mevcut DP’li vekillerden sadece Mehmet Tatar Şırnak 1. sıradan aday olarak gösterildi. Eski milletvekillerinden Bekir Sami Daçe Adana 1., Veli Andaç Durak 4., Nevfel Şahin Çanakkale 1., Mehmet Gözlükaya Denizli 2., Turhan Tayan Bursa 1., Latif Sakıcı Muğla 2., Faris Özdemir Batman 1., Necmi Hoşver de Düzce 1. sıradan aday gösterildi.

51 kadın aday var
Listelerinde 51 kadın adaya yer veren DP, 2 ilde ilk sıraları kadınlara ayırdı. Gazeteci Nevval Sevindi İstanbul 1. bölgede, GİK üyesi olan ünlü sunucu Şebnem Kısaparmak da Kastomunu’dan 1. sıradan aday gösterildi. Diyarbakır’da “hanımağa” olarak tanınan Suna Kepoğlu da Diyarbakır 3. sıra, GYİAD Başkanı Pınar Eczacıbaşı da istanbul 2. bölgeden 3. sıra adayı oldu.

Dünürünü koymadı
DYP’li eski Bakan Esat Kıratlıoğlu’nun oğlu eski DHMİ eski Genel Müdürü Ahmet Esat Kıratlıoğlu Nevşehir 1. sıradan, DYP’nin ağır toplarından Necmettin Cevheri’nin oğlu Cevher Cevheri Adana 2. sıradan, DYP Bingöl eski Milletvekili Haydar Baylaz’ın oğlu Faruk Baylaz Bingöl 1. sıradan, AKP Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan’ın amcası Mehmet Necip Zeydan Hakkari 1. sıradan aday oldu.

ANAP ile yaşanan liste anlaşmazlığının nedenleri arasında yer alan Ağar’ın dünürü Mesut Çağlar Bozoğlu beklenin aksine aday listelerinde yer almadı.

AKP’li Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger’in eşi İlhan Dülger’in aday olup olmayacağı ise, DP’nin Antalya aday listesini YSK’ya boş bildirmesi nedeniyle belirsizliğini korudu. Çiller’e yakın isimler Nurhan Tekinel, Mustafa Eren, İsmail Karakuyu da adaylık başvurularına rağmen listelerde yer almadılar.

Bucak Urfa’dan aday
Mesut Yılmaz’ın bağımsız aday olacağı Rize’den DP İl Başkanı Köksal Toptan, Erkan Mumcu’nun aday olacağı Isparta’dan ise eski Milletvekili Ertekin Durutürk aday gösterildi.

MHP’li eski Bakan Ramazan Mirzaoğlu Kırşehir 1. sıra DSP eski milletvekili Enis Sülün ise Tekirdağ 1. sıradan DP adayı oldu. Susurluk skandalının kilit isimleri arasında yer alan ve halen Susurluk olayı ile ilgili davası Yargıtay aşamasında olan Sedat Bucak Şanlıurfa 1. sırada adayı oldu. Alaattin Çakıcı ile yaptığı telefon görüşmesinin kamuoyuna sızmasının ardından bakanlık ve milletvekilliğinden istifa eden ANAP’lı Eski bakan Eyüp Aşık Trabzon 1. sıra, Yüce Divan’da yargılanan Yaşar Topçu ise Sinop 1. sıradan aday gösterildi.

Aygün, Ankara 1. sıra
DP listesinde çok sayıda işadamı da yer aldı. ATO Başkanı Sinan Aygün Ankara 1. bölge 1. sıradan aday gösterildi. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hasan Kazdağlı Denizli 1. sıra, Gazeteci Cengiz Özdemir ise Kocaeli 1. sıra adayları olarak dikkat çekti.

Bedük de çekildi
Başkanlık Divanı üyesi Saffet Arıkan Bedük aday listelerinin YSK’ya sunulmasının ardından adaylıktan çekildi. Bedük bu kararını VATAN’a, “Sayın Ağar bizzat beni arayarak Ankara 2. bölgeden 1. sıra adayı olduğumu söylemişti. Beni 1. bölge 2. sıra adayı yapmışlar. Demek ki bana ihtiyaç kalmamış” dedi. DYP eski Genel Başkan Yardımcısı Hasan Subaşı, eski milletvekili Kamer Genç ve Deniz Ülke Arıboğan ile da adaylıktan çekildi.

Barajı aşamamamız asla söz konusu değil
DP lideri Ağar dün akşam Uğur Dündar’ın sunduğu “Seçim Arenası” programına katıldı. Ağar, DP’nin barajı aşamama ihtimaliyle ilgili bir soruya “Asla ve kata söz konusu değil. Bunu hep beraber göreceğiz” yanıtını verdi. Anavatan ile yaşadıkları birleşme sürecinin başarısızlığa uğramasını “çöküntü” olarak görmediğini söyleyen Ağar “Yarım kalan yolculuklar mutlaka tamama erecektir” dedi.

Ayıp derler adama
Ağar, Genç Parti yöneticilerinin ittifak görüşmeleri yapıldığı iddialarına sert çıktı: “Bir tek ittifakım var o da milletle. ANAP bizim kardeşimizdir. O ittifak değildi. GP ile görüşme söz konusu değil. Arama bile olmadı. Ayıp derler adama. Tamamen balon.”

Yumruklaşmaya ramak kaldı
DP’de liste gerginliğinin önceki akşam başladığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Genel Muhasip Bahattin Şeker, liste çalışmaları sürerken Genel Başkan Yardımcısı Mümtaz Yavuz’un sürekli müdahale edip, yeni isimler önermesi ve bu isimlerin listeye konulması konusunda ısrarcı olması üzerine sinirlendi. Şeker ve Yavuz arasındaki sözlü tartışma kısa sürede kavga boyutuna ulaştı. Birbirlerinin üzerine yürüyen ikilinin yumruklaşmasını araya giren diğer DP kurmayları önledi.

Haberin Devamı