Gazete Vatan Logo

Memurun izin zırhı kalkıyor!

4. Yargı Paketi’nde radikal değişiklikler...

AİHM kararları doğrultusunda hazırlanan 4. Yargı Paketi’nde kamu görevlilerinin yargılanması ve işkenceyle ilgili radikal başlıklar var

ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ”4. Yargı Paketi” ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını, paketin ilk Bakanlar Kurulu toplantısına geleceğini bildirdi. AİHM'in (Avrupa insan Hakları Mahkemesi) Türkiye'ye ilişkin kararları doğrultusunda hazırlanan taslakta özellikle kamu görevlilerinin yargılanması ve işkence konularında radikal düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Taslakta bir değişiklik olmazsa, öldürme ve yaralama suçlarına karışan kamu görevlilerinin soruşturulması için izin gerekmeyeceği için, Hrant Dink cinayetinde "ihmal suretiyle kasten öldürme" suçlaması yöneltilen kamu görevlileri hakkında doğrudan soruşturma yürütülmesi ihtimali de belirdi.
Adalet Bakanı Ergin, paketin Türkiye’nin AİHM aldığı ihlal kararları doğrultusunda hazırlandığını ifade etti, ancak pakette yer alacak konuların ayrıntısını vermedi.

Ergin, "AİHM’nin verdiği ihlal kararları neyse pakette onlar olacak" dedi. AİHM’nin Türkiye aleyhinde 2 bin 404 ihlal kararı bulunduğunu anımsatan Ergin paketle ilgili çalışmaları tamamladıklarını ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısına getirileceğini kaydetti.

Edinilen bilgiye göre pakette yer alması beklenen bazı düzenlemeler şöyle:

DİNK CİNAYETİ DOSYASI AÇILABİLİR

- Kamu görevlilerinin öldürme, kasten yaralama ya da bunlara sebebiyet verme gibi suçlardan dolayı soruşturulması veya kovuşturulması için izin şartı kaldırılacak. Ayrıca etkin soruşturma yürütülmediği hallerde de soruşturma dosyasının yeniden açılmasına yönelik düzenleme de taslak metinde yer alıyordu. AİHM'nin "etkili soruşturma yapılmadığı tespiti varsa, soruşturma dosyası yeniden açılacak ve işaret edilen tüm eksiklikler giderilecek. Bu düzenlemelerin aynen geçmesi halinde Hrant Dnik cinayeti davasında da kapanmış bazı soruşturmalar yeniden açılabilecek.

- İşkence suçlarında zamanaşımı işlemeyecek. Böylece AİHM'in işkenceye akrış en önemli içtihadı iç hukuk kuralı haline geldi.

- Hakim ve savcıların terfilerinde yargılama süresinin kısalığı, davaların AİHM ve AİHS kriterlerine uygunluğu yine etkili olacak.

ASKERİ YARGIYA AİHM NEŞTERİ

- İdare, ceza ve hukuk mahkemelerinde geçerli olan, AİHM kararlarının yeniden yargılama nedeni sayılmasına yönelik düzenleme askeri yargı için de geçerli olacak. Yani AİHM bir ihlal kararı verirse, konuyla ilgili askeri yargı önündeki davalar da yeniden görülecek.

- Yargıtay kararıyla artık suç sayılmayan "Sayın Öcalan" gibi, şiddet içermeyen hitap, fikir ve görüşler kanunen suç olmaktan çıkartılacak.

- Tutukluların tahliye taleplerine karşı savcılığın ortaya koyduğu görüş, tutuklu tarafına da tebliğ edilecek.

TERÖR SUÇLARINDA DÜZENLEME

Tasarı tasağında, "Terör suçlarının kapsamının netleştirileceği ve şiddet kriterinin esas alınacağına" yönelik düzenleme yapılacağı yönünde haberler yapılmıştı. Özellikle şiddete bulaşmayan ve açıkça teşvik etmeyen kişilerin, terör suçundan yargılanmalarının önleneceği belirtilmiş, bu kapsamda KCK soruşturmasında bir süre tutuklu kalan Prof. Dr. Büşra Ersanlı örneğinde olduğu gibi “Siyaset Akademisi’nde ders verdi. Örgütle bağlantılı” gerekçesiyle soruşturma açılmasının engelleneceği belirtilmişti. Ayrıca "örgütün veya amacının propagandasını yapma” suçunun yeniden tanımlanacağı, böylece anadilde eğitim gibi, PKK'nın da savunduğu bazı konularda, örgütle hiçbir ilişkisi olmayan kişilerin düşünce açıklamalarının suç olmaktan çıkarılacağı ifade edilmişti.

KUTU KOSTERİ PERSONEL DE KULLANACAK

Adalet Bakanı Ergin, Abdullah Öcalan'ın görüşmeleri için hangi deniz aracının kullanılacağını sorulması üzerine, aracın mülkiyetinin Ulaştırma Bakanlığı’na ait olduğunu ve Adalet Bakanlığı’nın hizmet alımı yaptığını ifade etti. Aracın ne olacağını belirtmeyen Ergin, aracın bakanlık personelinin İmralı’ya taşınmasında da kullanıldığını bildirdi.

Haberin Devamı