Meclis’te soruşturma maratonu başladı
Dört bakanla ilgili soruşturma komisyonu için Meclis Başkanlığı parti gruplarından üye isteyecek. Geniş yetkilerle donatılan soruşturma komisyonunun raporunu iki ay içinde hazırlaması gerekiyor.
TBMM Başkanlığı, dört eski bakanla ilgili kurulacak Meclis Soruşturma Komisyonu için parti gruplarından üye isteyecek. TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili soruşturma önergeleri görüşüldü. Görüşmede dört eski bakanla ilgili AK Parti milletvekillerinin verdiği soruşturma önergesi kabul edilerek, tek bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Bu çerçevede öncelikle TBMM Başkanlığı, komisyon için parti gruplarından üye isteyecek. Siyasi parti grupları, temsili oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı aday bildirecek. Genel Kurul’da yapılacak ad çekme suretiyle oluşacak soruşturma komisyonunda 15 üye bulunacak.
Çalışmalar gizli
Soruşturma komisyonu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verecek. Komisyonun çalışmaları gizli yapılacak.
Soruşturma komisyonu, raporunu kuruluşundan itibaren iki ay içinde verecek. Soruşturmanın bitirilememesi halinde, komisyona iki aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Bu süre içinde raporun TBMM Başkanlığı’na teslimi gerekecek.
Komisyon, kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilecek; gerekli gördüklerine el koyabilecek; Bakanlar Kurulu’nun bütün vasıtalarından faydalanabilecek; Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek.
İfadelerini alacak
Komisyon, adli mercilerden yardım isteyebiliyor. Komisyon, hakkında soruşturma açılması istenen bakanların savunmasını alacak.
Soruşturma komisyonu raporu, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde bastırılarak hakkında soruşturma açılması istenen bakanlara derhal gönderilecek ve TBMM üyelerine dağıtılacak. Rapor, üyelere dağıtımından itibaren on gün içinde görüşülecek. Komisyonun, Yüce Divan’a sevk yönündeki raporları ile Genel Kurul’un Yüce Divan’a sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilecek. Yüce Divan’a sevk kararı Meclis’te salt çoğunlukla alınacak.
MHP’li Çetin: Daltonlar için aklama yolu açıldı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevkat Çetin, 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesine ilişkin umutsuz konuştu. Dün yazılı bir açıklama yapan Çetin, “AKP’nin TBMM’deki sayısal çoğunluğu sayesinde dört eski bakan aklanma yoluna sokulmuştur. Devleti kanun ve nizamları hiçe sayarak daltonlar gibi yönetenler, AKP’nin TBMM’deki parmak gücü sayesinde cezaevi yolundan çevrilmiştir” dedi.
HDP: Akıbeti Uludere komisyonu gibi olacak
HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda 4 eski bakan hakkındaki Soruşturma Komisyonu’na güvenmediğini söyledi. Partisinin dünkü grup toplantısındaki konuşmasına Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anarak başlayan Kürkçü şunları söyledi: “Bu dört bakan idamla değil, hırsızlıkla suçlanıyorlardı. Ve o sözleri, herkesin önünde bir idam mahkumunun cesaretiyle savunacak cesareti gösteremediler. Meclis televizyonunu yasakladılar, önlerine yazılmış kağıtlardan kendi haklılıklarını cesaretle savunamayan 4 bakanı izledik. Şimdiden iddiaya girebilirim. AKP’nin çoğunlukta olduğu bütün komisyonlar nasıl çalışıyorsa öyle çalışacaktır. Örnek, Uludere komisyonu. Adalet ve Kalkınma Partili üyeler, İHA kayıtlarını gördüklerinde gözyaşlarını tutamamışlardı. Ama komisyon raporu çıktığında, Tayyip Erdoğan’ın ve Necdet Özel’in görünmeyen eli komisyon üyelerinin zihnine girdi. Onlara ’Kasıt da yok’ diye bir hüküm verdirtti. Meclis komisyonu ne yaptı ’Kimin emir verdiğini bilmiyoruz.’ Şimdi bu komisyonun da akıbeti aynı olacaktır.”