Meclis’in 34 saatlik vekilleri
7 Haziran seçimlerinde meclise giren 134 milletvekili, yeni mecliste yer almayacak. 7 Haziran’dan bu yana TBMM, milletvekillerinin yemini, Meclis Başkanı seçimi, Irak-Suriye Tezkeresi gibi gündemlerle toplanan mecliste görev yapan 134 milletvekili sadece 34 saat 23 dakika mesai yapmış oldu.
1 Kasım seçimlerinin ardından Meclis'e girmeye hak kazananlar netleşirken 7 Haziran seçimlerinde milletvekili olan 134 isim de tarihe geçti. Parlamento tarihine "en kısa süreli" dönem olarak geçen 25. dönemde milletvekili sıfatı kazanan 134 isim Meclis dışında kaldı. Partileri tarafından yeniden aday gösterilmeyen 69 vekilin yanı sıra, 65 milletvekili de tekrar aday gösterilmesine rağmen seçilemeyerek Meclis dışı kaldı. Böylece toplam 134 milletvekili yeni dönemde, Meclis'te yer alamayacak. Söz konusu bu vekiller ise sadece 5 ay 'milletvekili' sıfatını taşımış oldu.
1 EKİM'DE VEDA ETTİLER
7 Haziran'dan bu yana TBMM, 23 Haziran'daki yemin töreni dahil, Meclis Başkanı seçimi, Irak-Suriye Tezkeresi, Başkanlık Divanı üyeleri seçimi, yeni yasama yılı açılışı gibi gündemlerle sadece 10 gün toplandı. Meclis, açık kaldığı bu 10 günlük sürede de toplam 34 saat 23 dakika çalıştı. Yeni dönemde Meclis çatısı altında yer alamayacak söz konusu 134 milletvekili, sadece 34 saat 23 dakika mesai yapmış oldu. Bu vekiller, 1 Ekim yasama yılı açılışı özel oturumuyla da Meclis'e veda etmiş oldu.
UĞUR IŞILAK DA VAR
AK Parti'de 3 dönemlik vekillerin yeniden listelere alınmasıyla 7 Haziran seçimlerinde seçilen 258 vekilden 53'ü liste dışı kaldı. Bunlar arasında halen seçim hükümetinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinde bulunun İdris Güllüce, Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Ayşenur İslam, gazeteci vekiller Hüseyin Yayman ve Muhsin Kızılkaya, şarkıcı Uğur Işılak ile Anayasa Hukukçusu Osman Can da bulunuyordu. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti kontenjanından Meclis'e girmeye hak kazanan 6 milletvekili, aday listesinde yer almasına rağmen bulundukları yerlerde seçilemedi. AK Parti'de Meclis dışında kalan isimler şöyle: "Cengiz Tokmak. Tülay Selamoğlu ve Ayhan Yılmaz, Ziver Özdemir, Adem Tatlı, Nesrin Ulema." MHP'DE 35 KISA DÖNEM En fazla milletvekili kaybeden parti ise MHP oldu. 80 olan milletvekili sayısı 40'a düşen MHP'de 35 milletvekili de aday gösterildikleri yerlerde seçilemedi. CHP'den 7 Haziran'nda seçilerek Meclis'e giren 132 milletvekilinden Mehmet Fatih Atay, Gülizar Biçer Karaca, Erdoğan Özyalçın ve Mustafa Adıgüzel aday gösterilmesine rağmen seçilemeyen isimler arasında yer aldı. 7 Haziran seçimlerinde HDP'den seçilen 80 milletvekilinden 20'si önceki gün yapılan seçimlerde yerlerini koruyamadı.