Meclis’e ‘Muhteşem’ dilekçesi!
‘Osmanlı padişahları da Atatürk gibi korunsun’
Muhteşem Yüzyıl tartışması mecliste devam ediyor. TBMM’ye “Atatürk’ü koruma kanununun aynısının Osmanlı padişahlarına verilmesini istiyorum” diye dilekçe verildi.
Başbakan Erdoğan’ın “Muhteşem Yüzyıl” dizisini eleştirmesinin ardından Meclis’e de diziyle ilgili şikayetler gelmeye başladı. Ahmet Tahir Özbek adlı bir vatandaşın TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazdığı ve işleme konulan dilekçesi şöyle: “31 Temmuz 1951 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Cumhuriyetinin kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü koruma kanunun aynısının, 600 yıl boyunca cihan devleti olan ve dünyayı adaletle yöneten Osmanlı padişahlarına verilmesini istiyorum. Meclisimizin bu konuda bir kanunun çıkarılması için çalışması, artık zaruri bir durum olmuştur. Atatürk televizyonlarda, görsel basında, internette vb. gibi yerlere kötüleme, aşağılama, hakir görme gibi kötü bir şekilde gösterilemiyorsa, padişahların da aynı şekilde korunması gerekmektedir. Osmanlı tarihinde olmayan olayları, uydurma senaryolarla film, dizi, görsel basın veya kitap yoluyla gerek neslimizin ecdadını yanlış tanıması, gerekse dış ülkelerin Osmanlı hakkında yanlış fikirlere kapılması açısından kesinlikle önemli bir hassasiyetimizdir. Resmen ecdadımıza hakaret edilmesini bir Osmanlı torunu olarak kabul edemiyorum.” Başbakan Erdoğan’ın çıkışı sonrasında AKP İstanbul Milletvekili Oktay Saral da bir kanun teklifi hazırlayarak, parti grubuna sunmuştu.
Sulyo Hırvatistan’da Gotovina’yı geçti
Türk dizilerinin en çok izlendiği ülkelerden biri olan Hırvatistan’da yeni yıl dolayısıyla düzenlenen hediyelik eşya fuarında, Muhteşem Yüzyıl dizisi hediyelikleri büyük ilgi gördü. Fuarda dizide Kanuni Sultan Süleyman’ı canlandıran sanatçının resminin yer aldığı bardağın, Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılan ve son günlerde ülkedeki en popüler kişi olan eski general Ante Gotovina’nınkinden daha çok satılması dikkati çekti. Hırvat medyasında, fuarda Türk sanatçıların fotoğraflarının bulunduğu eşyaların satılmasına ilişkin bazı eleştiriler yer aldı. Fuarda hediyelik eşya standı açan bir satıcı, gazetecilere tepki göstererek, “Bizi rahat bırakın, ekmeğimizi kazanalım. Çocuklarımızın karnını doyurmamız lazım. Sultan Süleyman ve Muhteşem Yüzyıl hediyelik eşyalarını satmamızda bir sorun yok. Bu fuar kilisenin organize ettiği bir fuar değil. Hollywood yıldızlarının resimleriyle hediyelikler sattığımız zaman sorun yok, Sultan Süleyman olunca sıkıntı. Hollywood yıldızlarına göre ‘Sulyo’ (Süleyman) çok daha iyi bir karakter” diye konuştu.