MASAK inceleme nedir, MASAK açılımı ve raporu nedir? MASAK ne demek, ne iş yapar? MASAK açılımı ve görevleri
MASAK, Türkiye'de mali suçların önlenmesi ve araştırılmasını üstlenen bir kuruluştur. MASAK, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı bir kurumdur ve 17 Şubat 1997 tarihinde kurulmuştur. Peki, MASAK nedir, MASAK ne iş yapar? MASAK açılımı nedir, neye bakar, MASAK raporu nedir, MASAK ne demek?
Masak ne demek, MASAK'ın açılımı nedir? MASAK, 17 Şubat 1997 tarihinde faaliyetine başlamıştır. MASAK'ın açılımı ve MASAK raporu merak konusu oldu. Peki, MASAK nedir, ne iş yapar? MASAK açılımı ne, MASAK ne demek, MASAK raporu nedir?
MASAK NEDİR, MASAK AÇILIMI NE?
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak görevini yapan MASAK'ın açılımı: Malî Suçları Araştırma Kurulu'dur.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde ana hizmet birimi statüsünde ve doğrudan Hazine ve Maliye Bakanına bağlı olarak görev yapan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir. Bu anlamda MASAK’ın temel fonksiyonu da suç gelirlerinin aklanması alanındaki gelişmeler ile aklama suçunun önlenmesi ve ortaya çıkarılmasına yönelik yöntemler konusunda araştırmalar ve sektörel çalışmalar yapmak, önlemler geliştirmek, veri toplamak, toplanan verileri analiz etmek ve değerlendirmek, araştırma ve incelemeler yapmak veya yaptırmak ve elde edilen bilgi ve sonuçları ilgili makamlara iletmektir.
MASAK'ın amacı, Türkiye'nin finansal sisteminin temiz ve güvenli olmasını sağlamak ve mali suçların önüne geçmek için çalışmaktır.
MASAK'IN GÖREVLERİ NELERDİR?
MASAK'ın temel görevleri arasında kara para aklama, terörün finansmanı, organize suçlar ve diğer mali suçların önlenmesi ve soruşturulması bulunur. Bu çerçevede, MASAK finansal kurumların ve diğer işletmelerin mali işlemlerini inceleyerek şüpheli işlemleri tespit eder ve gerektiğinde ilgili yargı mercilerine bildirir.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili veri toplamak, değerlendirmek ve analiz etmek.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili inceleme yapmak veya yaptırmak.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili önleyici tedbirler almak veya aldırmak.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili politika oluşturulmasına katkıda bulunmak.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazırlamak.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve eğitmek.