‘Makyaj yapmaya gelmedik’
Anayasa Mutabakat Komisyonu ilk sınavını ‘yöntem ve usül’ üzerinden verildi. Komisyonun Ak Parti temsilcisi Abdülhamit Gül: “1982 Anayasasına makyaj yapmak için biraraya gelmedik”
Anayasa Mutabakat Komisyonu, yeni anayasaya ilişkin ilk sınavını, “yöntem ve usul” üzerinden verdi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında gerçekleştirilen komisyonun dünkü toplantısında, çalışma süresi, müzakerelerde ve karar almada geçerli olacak yöntem tartışıldı. Toplantı öncesi, Ak Parti kanadı başkanlık sistemi, CHP ise parlamenter sistem konusundaki ısrarını yineledi.
Meclis ek hizmet binasında yapılan toplantıya Ak Partili üyeler Ahmet İyimaya, Cemil Çiçek ve Abdülhamit Gül, CHP’li üyeler Bülent Tezcan, Namık Havutça ve Ömer Süha Aldan, HDP’li üyeler Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar ve Garo Paylan ile MHP’li üyeler Oktay Öztürk, Mehmet Parsak ve Kadir Koçdemir olmak üzere tüm partiler tam kadro katıldı. Komisyonun AK Parti’li üyelerinden Abdülhamit Gül, toplantıya gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine, usul ve esasları konuşacaklarını belirterek, “Dört partinin önerileri çerçevesinde yol haritasını belirleyeceğiz” dedi. 1982 Anayası’na makyaj yapmak için bir araya gelmediklerini vurgulayan Gül, toplumun komisyondan beklentisinin yeni bir anayasa yapılması olduğuna işaret etti.
Başkanlık masaya gelecek
Başkanlık sistemi önerisinde bulunup bulunmayacaklarının sorulması üzerine Gül, Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesinin ardından sisteme ilişkin yeni beklentilerin ortaya çıktığını ifade ederek, tüm partilerin önerilerini masaya getirebileceğini söyledi. Üniter yapının korunmasının önemine işaret eden Gül, “Kendi önerimiz olan başkanlık sistemini masaya getireceğiz” dedi. Komisyonun çalışma süresine ilişkin sorular üzerine de Gül, makul süre olan 6 ay içinde bir metnin çıkabileceğini düşündüklerini bildirdi.
‘Adı değişmeli’
CHP’li üye Bülent Tezcan da toplantıya gelişinde, gazetecilerin soruları üzerine, sürece salt anayasa süreci olarak bakmadıklarını, Türkiye’nin darbe hukukundan kurtulmasını önemli bulduklarını belirtti. Tezcan, komisyonun adının da “Türkiye’yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu” olması gerektiğini dile getirdi. Komisyonun çalışma süresine ilişkin soruları da yanıtlayan Tezcan, sürenin değil, çalışma kapsamının önemli olduğuna dikkati çekti.