Gazete Vatan Logo

Madenciler de kararını verdi

GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, 12 Eylül'de yapılacak referandumda ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını söyledi.

Basın açıklaması yapan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, 9 Ağustos’ta Ankara’da toplanan Türk- İş Başkanlar Kurulu üyelerinin büyük bölümünün referandumda ‘hayır’ denilmesi yönünde görüş belirttiğini, ancak bunu kamuoyuna açıklamayarak sendikaların bu konuda serbest bırakıldığını söyledi. Anayasaların, toplumun her kesiminin üzerinde uzlaşacağı temel kuralları içeren metinler olduğunu, değiştirilmesi düşünülen maddeler üzerinde toplumsal uzlaşma sağlanamadığını ve referandumun tek seçenekli bir dayatma olarak topluma sunulduğunu belirten Muslu, bu düzenlemenin ve sürecin daha büyük sorunlar yaratacağını ileri sürdü. Muslu, ‘Hayır’ deme gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Öncelikle sendikaları ve emekçileri ilgilendiren maddeler olmak üzere toplumda ciddi tartışmalara neden olan yüksek yargı alanında yapılması düşünülen değişiklikleri doğru bulmuyoruz. Anayasa değişikliği, sendikal hak ve özgürlükler ile örgütlenme açılarından ileri düzenlemeler içermemekte, aksine yeni sorunlar yaratacak düzenlemeler barındırmaktadır. Bugün ülkemizde sendikaların önündeki en önemli sorun örgütlenme sorunudur. Sendikasız- iş güvencesiz çalışanlar ile sendikalara üye çalışanlar arasındaki oranlar arasında uçurum bulunmaktadır. Yeni değişiklikler, bu sorunu ortadan kaldırmayacağı gibi daha da derinleştirecektir. Kayıtdışı çalışmanın önlenmesi için herhangi bir düzenleme yapılmamış, örgütlenme özgürlüğü güvence altına alınmamıştır. Kıdem tazminatı, esnek çalışma modelleri, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi, bölgesel asgari ücret tespiti gibi yeni hak kayıpları söz konusudur. Ülkemizde sendikasızlaştırma, ucuz ve güvencesiz işgücü yaratma çabalarının zirveye çıktığı bir dönemde yapılması planlanan değişiklikler, yeterli ve ikna edici değildir. Hem siyaseten hem de başta emekçiler olmak üzere tüm toplum katmanları açısından geniş bir uzlaşma zemini yaratmadan dayatılan bu anayasa değişikliğinin yeni sorunlar yaratacağı açıktır. Bu nedenlerle ‘hayır’ diyoruz.”

Haberin Devamı