Gazete Vatan Logo

‘Madalya’nın arka yüzü!

TSK, Hava Kuvvetleri Komutanı Erten’e verilen ‘Şeref Madalyası’nın teamül gereği verildiğini açıkladı. Erten’in aldığı madalyanın özgeçmişinde yer almaması tartışma yaratmıştı

Bir süre önce Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e sunduğu istifasının kabul edilmediği iddia edilen Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten’e, madalya verilmesinin perde arkası aralandı. Org. Erten’e, TSK teamüllerine göre madalya verildiği öğrenildi. TSK’da bir yılını dolduran kuvvet komutanları ve YAŞ (Yüksek Askeri Şura) kararlarıyla “or”luğa terfi eden komutanlara madalya veriliyor. Bu kapsamda, Org. Erten’le birlikte kuvvet komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı görevlerinde birer yılını dolduran Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Emin Murat Bilgel ve Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu’ya TSK Şeref Madalyası, geçtiğimiz Ağustos ayında orgeneralliğe terfi eden, Suriye sınırından sorumlu olan 2. Ordu Komutanı Galip Mendi’ye ise TSK Üstün Hizmet madalyaları tevdi edildi. Kaynaklar, “bu madalyaların artık bir TSK teamülü” olduğunu belirterek, “rutin olarak bu nitelikteki komutanlara verildiğini” vurguladı.

Özgeçmişine eklenmedi

28 Kasım’da Genelkurmay Karargahı’nda düzenlenen törenle “TSK Şeref Madalyası”nı alan Org. Erten’in komutanlığını yaptığı Hava Kuvvetleri’nin internet sitesinde bu törenin yer almaması dikkat çekti. Törene ilişkin bilgilendirme yapılmadığı gibi, Org. Erten’in özgeçmişine de aldığı bu madalya eklenmedi. Başta Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel olmak üzere, Kara, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanının özgeçmişlerinde aldıkları madalyalara yer veriliyor. Org. Erten’in madalyasının özgeçmişinde yer verilmemesinin altında, son dönemde bu konuda yapılan eleştirilerin yattığı iddia ediliyor.

‘200 kez verildi’

Org. Erten’e madalya verilmesiyle ilgili olarak dün akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi: “TSK Savaş Takdirnamesi Madalya ve Nişan Yönetmeliği gereğince, bir yıl Kuvvet Komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı görevi yapanlara TSK Şeref Madalyası, Orgeneral ve Oramiral rütbesine terfi edenlere ise TSK Üstün Hizmet Madalyası verilmektedir. 28 Kasım 2012’de Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında yapılan törenle; Kuvvet Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı görevlerinde birer yılını dolduran Org. Hayri Kıvrıkoğlu’na, Ora. Emin Murat Bilgel’e, Org. Mehmet Erten’e ve Org. Bekir Kalyoncu’ya TSK Şeref Madalyası; YAŞ Kararı ile orgeneralliğe terfi eden 2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi’ye TSK Üstün Hizmet Madalyası verilmiştir. “TSK Şeref Madalyası” uygulaması 1972’de başlamış ve 83 Orgeneral/Oramiral’e verilmiştir. “TSK Üstün Hizmet Madalyası” uygulaması ise, 1973 yılında başlamış ve bugüne kadar 200 askeri personele verilmiştir.”

“Atmaca uçuşu”yla yanıt vermişti

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten’in, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e, istifasını sunduğu ancak istifasının Özel tarafından reddedildiği iddiasının ortaya atıldığı 19 Kasım tarihinden bir gün sonra F-16 savaş uçağıyla uçuş gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı. Org. Erten, Diyarbakır’da 182. Atmaca Filo Komutanlığına ait F-16 uçağı ile bir uçuş gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı