LYS tercih sonuçları açıklandı! LYS tercih sonucu sorgulama ekranı
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercih sonuçları açıklandı. 18-26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen LYS tercih sonuçları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından adaylara duyuruldu. LYS tercih sonuçlarını haberimizden kolayca sorgulayabilirsiniz
LYS tercih sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Binlerce üniversite adayı tarafından merakla beklenen LYS tercih sonuçlarının bugün saat 17:00'den sonra açıklanacağı sabah saatlerinde ÖSYM tarafından duyurulmuştu. İşte LYS tercih sonuçları ve ÖSYM, LYS tercih sonuçları sorgulama ekranı...
İŞTE LYS TERCİH SONUÇLARI>>>>>
ÜNİVERSİTE KAYIT İŞLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar için üniversite kayıt işlemleri başlayacak. Üniversite kayıt işlemlerini adaylar, kazandıkları üniversiteye giderek yapabilecekleri gibi elektronik ortam üzerinden üniversiteye gitmeden de yapabilirler. Elektronik ortam üzerinden üniversite kayıt işlemleri 11-16 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. Üniversitelere giderek işlem gerçekleştirmek isteyen adaylar da 14-18 Ağustos tarihleri arasında üniversite kayıtlarını yapabilecekler. ÖSYM tarafından belirlenen süreler içerisinde üniversite kayıt işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Kayıt işlemini tamamlamayan adaylar üniversite kayıt hakkını da kaybeder.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?
Üniversite kayıt işlemleri 11-16 Ağustos ve 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Üniversiteye giderek başvuru yapacak olan adaylar, gerekli belgelerini hazırlayıp üniversiteye giderek kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. Elektronik ortam üzerinden başvuru yapacak olan adaylar da üniversite tarafından ilan edilecek belgelere göre kayıt işlemlerini tamamlayabilecekler. ÖSYM tarafından belirlenen süre içerisinde kayıt işlemleri tamamlanmalıdır aksi halde aday tarafından üniversite kayıt hakkı kaybedilir.
LYS EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteler için kayıt işlemleri başlayacak. Üniversite kayıt işlemleri üniversiteler aracılığı ile ya da elektronik ortam aracılığı ile gerçekleştirildikten sonra, üniversiteler tarafından boş kalan kontenjanların ilanı yapılacak. Boş kontenjanların ilan edilmesi ile de adaylar tarafından bu kontenjanlar için LYS ek yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.
LYS nedir?
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), ÖSYM’nin üniversiteye girmek isteyen adaylar için hazırladığı sınav sisteminin ikinci aşamasıdır.
Kontenjan nedir? Taban puan nedir? Başarı sırası nedir?
Kontenjan bir programın almayı taahhüt ettiği aday sayısıdır. Örneğin; Galatasaray Üniversitesi Hukuk programının 2015’teki kontenjanı 26'dır.
Taban puan bir programın en son sırada aldığı adayın programa ait olan puan türünde aldığı puanı gösterir. Örnek verecek olursak 2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk programı TM-2 puanıyla 26 kişi almıştır. Programın aldığı 26. kişinin TM-2 puanı olan 524.63928 o programın taban puanıdır.
Adayların puanları hesaplanırken aynı zamanda her puan türü için sıralamaları da hesaplanır. Başarı sırası bir programın ait olduğu puan türünde en son aldığı adayın kaçıncı sırada olduğunu gösterir. Aynı örneği kullanarak Galatasaray Üniversitesi Hukuk programına 26. sıradan giren aday TM-3 puan türünde 64. olmuştur. Programın başarı sırası da 64'tür.
Hesap makinemiz puanın yanı sıra sıralama da vermektedir.
Her sene için taban puanlar ve başarı sıraları değişiklik gösterir. Örneğin bir sene 300 puanla alan bir programın başarı sırası 90 bin iken diğer bir sene başarı sırası yine 90 bin civarındayken taban puanı 280 binler olabilir.
Sonuçlar açıklandıktan sonra bir önceki senenin taban puanı yerine başarı sırası ile karşılaştırmak daha doğru sonuçlar verecektir.
Kaç tercih hakkım var? Belli bir sıralama yapmam gerekiyor mu? Puanlarını tutturduktan sonra istediğim tercihe yerleşebilir miyim?
Aday tercih listesine en fazla 24 program ekleyebilir ve bu programları kendisi için önem sırasına göre yukarıdan aşağıya doğru sıralamalıdır. Aday puanının tuttuğu ilk tercihine yerleştirilir.
Örneğin aday 5 tercih yapmış ve 2., 4. ve 5. tercihlerine girmeye hak kazanmışsa 2. tercihine yerleştirilir.
Puanım tercih listemdeki hiçbir programa yetmezse ve hiçbir yere yerleşemezsem ne olur?
Aday ek yerleştirmede tekrar tercih yapabilir veya bir sonraki sene sınava tekrar girebilir.
Ek Yerleştirme nedir? Ne zaman başlar?
Yerleşemeyen adaylar ek yerleştirme dönemde ilk tercih döneminde tercih edilmediği için boş kalan, tercih edip de yerleşen adayların kayıt yaptırmadığı için boşalan kontenjanlar ile yeni açılan programlar için tekrar tercih yapabildikleri dönemdir.
Ek yerleştirme dönemi, o seneki tercih ve yerleştirme dönemi bittikten sonra başlar, 2015 yılında Eylül ayının ilk yarısında gerçekleşmiştir.
Eğer bu sene bir yere yerleşirsem seneye sınava tekrar girdiğimde bir kaybım olur mu? Peki ya yerleştiğim programa kayıt yaptırmazsam?
Aday kayıt yaptırmış olsun veya olmasın bir önceki sene bir yere yerleştiyse okul başarısından gelen puanı 50% oranında kesintiye uğrar.
Bir programa yerleşip kayıt da yaptırdıktan sonra başka bir programa geçmek istersem tekrar sınava mı girmem gerekir?
Üniversite öğrencileri belli koşullar altında sınava girmeden yatay geçiş ile başka programlara geçebilirler.
İki yıllık bir programdan dört yıllık bir programa tekrar YGS ve LYS’ye girmeden geçmek mümkün müdür?
İki yıllık program mezunları veya mezun olma aşamasında olan öğrenciler bazı programlar için dikey geçiş sınavı ile dört yıllık programlara YGS veya LYS’ye girmeden kaydolabilirler.