LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Soru ve cevaplar açıklandı!
ÖSYM tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan LYS soru ve cevaplarına haberimizden ulaşabilirsiniz. Milyonlarca üniversite adayının merakla beklediği LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen soruların yanıtları ve LYS sınavının detayları haberimizde yer alıyor...
LYS maratonu geçtiğimiz hafta sona erdi. Şimdi merak edilen soru ise milyonlarca üniversite adayının 1 sene boyuncu büyük çabalarla hazırlandığı LYS sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı oldu. ÖSYM tarafından geçtiğimiz günlerde LYS soru ve cevapları açıklanmış sonuçların ise ne zaman açıklanacağına dair bir açıklama yapılmıştı.
LYS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Milyonlarca üniversite adayının büyük bir merakla beklediği LYS soru ve cevapları ÖSYM tarafından 16:30'da açıklandı. Son LYS sınavları 25-26 Haziran tarihinde gerçekleşti.LYS sınavlardan sonra doğru ve yanlışlarını kontrol etmek isteyen öğrenciler açıklanan olan LYS sorularıyla birlikte tahmini puanlarını ve netlerini hesaplayacak. Öğrenciler ‘Puan Hesaplama Sihirbazı’ ile de tahmini netleri üzerinden tahmini puanlarını hesaplayıp, hangi üniversite ve bölümlere yerleşebileceğini görüp ona göre tercih yapabilirler.
2016-LYS Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Tıklayınız 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu 27 Haziran’da açıklanacak. Üniversite Tercih Merkezi Direktörü ve Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi Burak Kılanç, “Adaylar 27 Haziran’dan itibaren bu sene tercih edebilecekleri tüm önlisans, lisans ve özel yetenekle öğrenci alan programların hepsini görebilecekler” dedi. 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun ilk taslak halinin 27 Haziran’da açıklanacağı bilgisi üniversitelerle paylaşıldı.
LYS puan hesaplama LYS 2016 maratonunun sonuna gelindi. LYS'ye giren adaylar LYS puan hesaplama motoru yokatlas.yok.gov.tr ile kaç puan alacaklarını ve hangi üniversiteye girebileceklerini hesaplayabilirler. Üniversitelerin en popüler bölümleri olan Tıp, Hukuk, Mühendislik, Eğitim, PDR kazanmak için LYS'den kaç puan almak gerekir, kaç net yapmak gerekir sorularının yanıtlarını YÖK Yükseköğretim Atlası'ndan bulabilirsiniz. 210 puanla hangi üniversiteye girebilirim? 230 puanla hangi üniversiteye girebilirim? 280 puanla hangi üniversiteye girebilirim? 310 puanla hangi üniversiteye girebilirim sorularının yanıtları YÖK Yükseköğretim Atlası'nda. Yükseköğretim Kurulu-YÖK'ün geçen sene hizmete soktuğu Yükseköğretim Atlası'na LYS adayları yokatlas.yok.gov.tr'den ulaşabilirler.
Lisans Yerleştirme Sınavı
Lisans Yerleştirme Sınavı veya kısaca LYS, Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ikinci aşaması olan sınavdır. Her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde 81 il merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa'da yapılır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda herhangi bir puan türünden 180 puan alan adaylar dilerlerse Lisans Yerleştirme Sınavları'na başvurabilirler. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda bu barajı geçen adayların Lisans Yerleştirme Sınavı'na başvurmaları zorunlu değildir fakat LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen aday öğrencilerin bu sınava girmeleri gerekmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavı toplamda 5 ayrı oturumda gerçekleştirilmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavları genellikle haziran ayında yapılmaktadır. Fakat sınav tarihleri girilen yıllara göre değişmektedir. Aday öğrenciler istedikleri kadar oturuma girme haklarına sahiplerdir.
Genellikle LYS ile alan bir bölüme yerleşmek için en az 2 LYS oturumuna girmek gerekmektedir. Aday öğrenciden her bir oturum için ayrı ayrı ücret talep edilmektedir. Bu ücret 2016 yılında 35 Türk Lirası olarak açıklanmıştır. Öğrenciler ortaöğretimde eğitim gördükleri alan dışındaki bir oturuma girerlerse bu durumda adayın puanı kırılmaz. Puan kırılma olayı sadece üst üste iki yıl sınava giren adayların girdiği ikinci sınavda uygulanır ve adayın OBP'si yarı yarıya düşürülür. Aday öğrencinin puanının kırılmasının sebebi bir önceki yıl bir bölüme yerleşmesi ile alakalı olup alan dışı tercih ile bir alakası yoktur. Lisans Yerleştirme Sınavı'na dair başvurular ve sonuçlar ÖSYM AİS'ten duyurulmaktadır.
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı
Yükseköğretime Geçiş Sınavı Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır. Adaylar yükseköğretime geçişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na girebilmek için bu sınavda herhangi bir puan türünden en az 180 ham puan almak zorundadır. YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç).
Başvuru ve ücretler
Lisans Yerleştirme Sınavları'na girmeye hak kazanan öğrenciler ÖSYM AİS'ten başvurularını yapabilmektedir. Sınav ücretleri yıllara göre değişmektedir, bu ücretler 2016 yılında her bir oturum için 35 Türk Lirası şeklinde belirlenmiştir. Adaylar ÖSYM'nin belirlediği ödeme merkezleri ve diğer kurumlar aracılığıyla başvuru ücretlerini ödeyebilmektedir. Adaylar isterlerse ÖSYM AİS'ten kredi kartları aracılığıyla da ödeme yapabilmektedir. Sınava başvurmuş olunsa bile ücretler ödenmeden sınavlara girilemez. Başvurular genellikle nisan ayı başlarında yapılmaktadır.
ÖSYM AİS nedir
ÖSYM AİS, aday öğrencilerin bilgilerinin yer aldığı sistemdir. Adaylar ÖSYM'nin hazırladığı tüm sınavlara buradan başvurabilmekte, sınav sonuçlarını görebilmekte ve tercihlerini yapabilmektedirler. Ayrıca sınav öğrencilerin girdikleri diğer ÖSYM sınavlarına dair arşivlerde bu sistemde bulunmaktadır. AİS şifresi ÖSYM merkezleri ile ortaöğretim kurumlarının müdür yardımcıları tarafından verilmektedir. Aday öğrenci sistemde bulunan fotoğrafını değiştirmek isterse ÖSYM merkezlerine başvurup belirli bir ücret karşılığında bu işlemi yaptırabilmektedir. Ayrıca AİS'te bulunan aday öğrenci fotoğrafı, öğrencilere üniversitelerde verilen öğrenci kimlik kartlarına da basılmaktadır.
LYS oturumları
Lisans Yerleştirme Sınavı toplamda beş oturumdan oluşmaktadır. Her yıl sınav tarihleri değişmektedir. Sınavlar tek oturum şeklinde yapılır. Oturumların başlama saati 10:00'dır. Fakat LYS-5 sınavı bu genellemeye uymamaktadır. Adaylar sınav tarihleri, sınav başvuruları, sınav sonuçları gibi işlemlerini ÖSYM Ais'ten yapabilmektedir. Ayrıca her yıl yayınlanan "ÖSYM Öğrenci Kılavuzu" ile adaylar sınavlar hakkında her şeyi öğrenebilmektedir.