Lise ve üniversite tercih dönemi bugün başlıyor!
TEOG’da devlet okullarına ve üniversitelerde tercih dönemi bugün başladı. TEOG’da 25 okula kadar tercih yapılabilecek, tercihler elektronik ortamda.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında liselere yerleştirmeler ile üniversite tercihleri bugün başlayacak. TEOG yerleştirmeye esas puanlarına göre liselere tercih işlemleri bugünden itibaren 16 Temmuz’a kadar yapılacak. Öğrenciler, 25 okul tercihi yapabilecek ve tercihlerini ortaokul müdürlüklerine onaylatacaklar. Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra 14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacak. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri ise 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül’te gerçekleştirilecek.
Üniversitede durum
Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) açıklanmasının ardından, adayların üniversite tercihlerini yaparken inceleyecekleri ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yayımlandı. Üniversiteye gidecek adaylar için tercih işlemleri, bugünden itibaren 14 Temmuz’a kadar yapılacak.
Adaylar, kılavuzda yer alan kurallara göre, tercihlerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.
Tercihler sadece bilgisayarla
Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekiyor. T.C. kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerde adayın kendisi sorumlu olacak.
Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklar. Adaylar, tercih süresi içerisinde söz konusu internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. Tercih işlemleri, 14 Temmuz’te saat 23.59’da sona erecek. Tercihler yapılırken ÖSYM’nin http://rehberlik.osym.gov.tr rehberlik sitesinden yararlanılabilecek.
PANSİYONLU OKULLAR BBG EVİ GİBİ OLUYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), pansiyonlu okullarda okuyan öğrenci velilerinin, çocuklarının etüt yoklamalarından evci ve çarşı izinlerine, hangi öğünde ne yemek yediklerinden hangi saate ne yaptıklarına ve hangi odada kimlerle kaldıklarına kadar birçok bilgiye ulaşabileceği modülü hizmete sundu. 2014-2015 eğitim öğretim yılında ortaöğretim seviyesinde 2 bin 134 pansiyonlu okulda 201 bin 254 öğrenci barındı. Bu çocukların velilerine kolaylık sağlamak için Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinesinde öğrencilerin bilgilerinin bulunduğu e-Pansiyon modülü hazırlandı. Modül, 1 Temmuz itibarıyla 2 bin 134 pansiyonlu lisenin hizmetine sunuldu.
Modül sayesinde veliler, pansiyonda barınan öğrencilerin; etüt yoklamalarından evci ve çarşı izinlerine, hangi öğünde ne yemek yediklerinden hangi saatte ne yaptıklarına, hangi odada kimlerle kaldıklarından hangi belletmen öğretmenin nöbetçi olduğuna kadar birçok veriye ulaşabilecek. Öğrenci velileri bu bilgilere ulaşabilmek için e-Okul veli bilgilendirme sistemi üzerinden sisteme giriş yapacak. Bu yıl lise kademesindeki Modülle idareciler; pansiyon günlük yoklamalarını, evci ve çarşı izinlerini, günlük zaman çizelgelerini, aylık belletmen öğretmen nöbet çizelgelerini, belletmen öğretmen nöbet tebliğlerini, pansiyon oda yerleşim planlarını, aylık yemek listelerini, kütük defterlerini, pansiyon öğrenci kayıt, nakil ve geçiş işlemlerini sistem üzerinden yapacak.
’MERDİVEN ALTI EĞİTİM’E YAKIN TAKİP
Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren Türkiye’deki tüm dershanelerin faaliyeti sona erecek. Yaklaşık 2 yıldan bu yana dershanelerin özel okul veya temel liseye dönüşüm süreci devam ederken, dershanelerin bu yıldan itibaren kapatılması kararı, merdiven altı eğitim kurumlarını ortaya çıkardı. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, ’özel ders’, ’danışmanlık’ ve ’rehberlik hizmetleri’ adı altında öğrencilere kurs veren bu tür ruhsatsız eğitim kurumlarını kapatmak için harekete geçti. İzinsiz eğitim ve öğrenci barınma faaliyeti gösteren yerlerle ilgili oluşturacak komisyonlar, her ilçede denetimler yapılarak, ağır para cezalarının yanı sıra, faaliyetin durdurulması cezaları uygulayacak.
Bakanlık genelgesinde, milli eğitim müdürlüklerince hangi ad altında olursa olsun etüt merkezi, eğitim koçluğu, öğrenci apartı, eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, ödev evi, test evi, eğitim rehberliği, koçluk merkezi, öğrenci pansiyonu gibi faaliyetlere ilişkin işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemeyeceğine dikkat çekildi. Ayrıca, verilen ruhsatların iptal edileceği ve bu yerlerin faaliyetlerinin yürütülmesine izin verilmeyeceği kaydedildi.