Gazete Vatan Logo

Lice için 2 yılda 2 duruşma!

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve 15 kişinin öldüğü 1993 yılındaki Lice olaylarıyla ilgili 2013 yılında açılan davanın dün ikinci duruşması görüldü

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin davanın ikinci duruşması görüldü.

22 Ekim 1993’deki olaylarda dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili 2013 yılının Ekim ayında, zaman aşımına bir gün kala dava açıldı. Dava güvenlik gerekçesiyle İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı. Davanın ikinci duruşması dün yapıldı.

Hatipoğlu katılmadı

İzmir’de polis kurşunuyla hayatını kaybeden Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun’un da Lice’deki olaylar sırasında evinin yakıldığını gerekçe gösterip müşteki olarak katılma isteği kabul edildi. Haklarında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istenen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ sağlık sorunları gerekçesiyle duruşmaya katılamadı.

Haberin Devamı

Müdahil avukatları, olaylarda zarar gördüğünü savunan yaklaşık bin 500 kişinin, davaya katılma talebi olacağını söyledi.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, “soruşturma izni alınması” için yargılama durdurulmuş dosyası Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş, HSYK “soruşturma izni verilmesi”ne gerek olmadığı yanıtını vermişti.

Olaylarla ilgili müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 18 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan, 29 Nisan 2014’te yeniden yargılanmaya başlamıştı.

‘Aydın’ı uzman çavuş öldürmüş’
Olayların yaşandığı sırada Telekom’da santral görevlisi olarak çalışan Yahya Yiğiter ise “Tanıdığım askerler bana Bahtiyar Aydın’ı bir uzman çavuşun öldürdüğünü söyledi. Evimi ateşe verdiler. OHAL Valisi ile Eşref Hatipoğlu, Lice’de yaşayanları toplayıp hakaret ediyordu. Emniyet binasının telefonu arıza yapınca oraya gittiğimde, 9 ceset vardı. İki işyerim, 4 ton tütünüm, evim ateşe verildi” dedi.
‘Üç yavrum öldü biri kör oldu’
Halen vücudunda şarapnel parçaları bulunan mağdur Zarife Cantürk, zaman zaman ağlayarak verdiği ifadesinde, olayda evlerinin yıkıldığını, 2, 5 ve 13 yaşlarında üç çocuğunu kaybettiğini, bir kızının kör olduğunu kendisinin ve eşinin ağır yaralandığını anlatarak, “İki tankın Kelvan Camisi’nin köşesinden evi hedef alıp ateş açtığını gördüm. Çocuklarımın öldüğünü bile 4 ay sonra bana söylediler. 20 gün komada kalmışım. Ben de katliamın delili olan parçalarla 22 yıldır yaşıyorum” dedi.

Haberin Devamı