Kuzey Anadolu fay hattı illeri! Kuzey Anadolu Fay Hattı nereden geçiyor, hangi iller kapsar? Türkiye fay hattı haritası!
Kuzey Anadolu Fay hattı illeri ve depremleri için yapılan aramalar Düzce bu sabah 04.08'de 5.9 büyüklüğünde şiddetli bir depremle sarsılınca arttı. AFAD depremin merkez üssünü Gölyaka, Sarıdere olarak belirledi. Düzce depremi İstanbul, Sakarya, Ankara, Eskişehir, Bursa, Yalova, Kocaeli, Bolu, Zonguldak, Çankırı, Edirne’de de hissedildi. Peki, Kuzey Anadolu Fay Hattı nereden geçiyor, hangi iller kapsar? Türkiye fay hattı haritası…
Düzce'de 5.9 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 5.9 olarak tespit etti. Kandilli Rasthanesi'ne göre ise Düzce depreminin büyüklüğü 6.0. Söz konusu depremin ardından Türkiye deprem haritası için yapılan aramalar arttı. Peki, Kuzey Anadolu Fay Hattı nereden geçiyor, hangi iller kapsar?
KUZEY ANADOLU FAYI (İLLERİ) NEREDEN GEÇİYOR?
Saroz Körfezinden (Çanakkale) başlayan ve Erzincan’a kadar uzanan 1500 km uzunluktaki aktif fay hatalarından biridir. Merkez üssü Gölcük olan 1999 yılında 7.4 büyüklüğündeki deprem de Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılmasıyla oluşmuştur.
Saroz Körfezi'nden başlayan KAF, Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü kuzeyine kadar uzanır.
Kuzey Anadolu fayı da aynı cinsten doğrultu atımlı aktif bir fay olup, Anadolu'nun kuzey kısmını Sakarya nehri ile Van gölü arasında, 1150 km lik bir mesafede, boydan boya kesmektedir.
DOĞU ANADOLU FAYI
Hatay’da başlayan ve Bingöl’e kadar uzanan fay hattı Karlıova’da Kuzey Anadolu Fay Hattıyla buluşur. Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ üzerinden geçen fay hattı Bingöl’e kadar uzanmaktadır.
BATI ANADOLU FAY HATTI
Batı Anadolu Deprem Kuşağı olarak da anılan fay hattı, batıdan doğuya uzanarak ilerleyen ve kuzeyden güneye sıra sıra dizilmiş fay hattıdır.
Fethiye-Burdur Fayı
Gökova grabeni
Cumalı, Yakköy Çayı
Büyük Menderes Grabeni
Yavamsu Fayı
Küçük Menderes Fayı
Gediz Grabeni
Simav Grabeni
Eskişehir Fayı
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Fay hatlarının nereden geçtiğini internet üzerinden sorgulayabilirsiniz. MTA ve AFAD tarafından listenen fay hatları birkaç adımda kolaylıkla görüntülenebiliyor. Yeni harita ile en güncel deprem kaynak parametreleri öğrenilebiliyor.
Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve "deprem bölgesi" kavramı ortadan kaldırılmıştır.
Deprem tehlike haritası ise RİSK haritası anlamına gelmez. RİSK haritası oluşması için depremin çevreye vereceği hasarın hesaplanması gerekmektedir.
MTA'nın hazırladığı http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresi üzerinden tıklayarak harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulaşabilir ve evinizin altında fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.