Gazete Vatan Logo

Kuvvet komutanlıkları artık bakanlığa bağlı

Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, gerekli gördüklerinde kuvvet komutanları ile bağlılarına doğrudan emir verebilecek, verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilecek. Ayrıca YAŞ’ta askeri üyeler azaltıldı

Kuvvet komutanlıkları artık bakanlığa bağlı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası, bir daha darbe teşebbüsleri yaşanmaması için alınan yapısal önlemler dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlandı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan, “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” kapsamında kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanı’na bağlanırken, bu kanuna aykırı olmayan ve diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığı’na verilen görev ve yetkilere ilişkin hükümler saklı bırakıldı.

Doğrudan emir verilebilir

Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği, verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirileceği de karara bağlandı.

Şura değiştirildi

Ayrıca Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameye göre, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak.

Haberin Devamı

Mevcut kanun kapsamında şuranın üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller olarak belirlenmişti. Değişiklikle şura üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları oldu.

Görüş bildirme kısıtlandı

Şuranın görevlerinin belirlendiği ilgili maddenin, “Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanı’nın lüzum gördükleri hallerde silahlı kuvvetlerle ilgili diğer konular halinde görüş bildirmek” fıkrası ise “Başbakan’ın, lüzum gördüğü hallerde silahlı kuvvetlerle diğer konular halinde görüş bildirmek” olarak değiştirildi.”

Haberin Devamı

2. Başkan yerine MSB

Mevcut kanun kapsamında Genelkurmay 2. Başkanı Şura’nın genel sekreteri olarak görevlendiriliyordu. Değişiklikle Şura’nın sekretarya hizmetleri Milli Savunma Bakanlığınca yürütülecek. Şura’nın çalışma usulleri, genel sekreterliğin her türlü iş ve işlemleri YAŞ ile kabul edilecek bir iç tüzükle düzenleniyordu. Değişiklikle, söz konusu işlemler Başbakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.