Kürtler hendeklere kırmızı kart gösterdi
hendek ve barikat siyaseti Kürtlerden veto yedi. Operasyonların sürdüğü bölgede yapılan araştırmaya göre halkın yüzde 67.6’sı hendeklere karşı...
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Yanmış’ın hazırladığı ‘Hendek siyaseti, sokağa çıkma yasakları ve 7 haziran sonrası şiddet olaylarının Kürt kamuoyu üzerindeki etkileri: Kürtler süreci nasıl değerlendiriyor?’ başlıklı rapor, hendek ve barikat siyasetinin halkın gözünde ters teptiğini gösteriyor. Hakkari, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi çatışmaların yoğun olduğu bölgede yapılan çalışma için Dr. Yanmış, farklı siyasi ve ideolojik çevrelerden 136 kişiyle görüştü. Rapora göre bölgede yaşayanlar çözüm sürecinin bitmesinden (yüzde 57.8) devlet ve hükümeti sorumlu tutuyor. Ancak çözüm sürecini bitiren faktörlerde tarafların samimiyetsizliği (yüzde 28.6), PKK’nın çözüme ve siyasete güvenmemesi (17.6) ile PKK ve HDP’nin süreci iyi yönetememesi öne çıkıyor.
‘Özyönetim kurulamaz’
Katılımcıların ezici çoğunluğu (yüzde 67.6) 86 gündür devam eden operasyonlara yol açan hendek ve barikat stratejisini yanlış buluyor. Yine büyük çoğunluk (yüzde 59.5) bu şekilde özyönetim kurulamayacağını söylüyor. Hendekleri ve PKK’nın özsavunma birimlerine destek ise yüzde 23.5’te kalıyor.
‘YDG-H’nin zararı Kürtlere’
Katılımcıların yarısı hendeklerin kazıldığı süreçte devletin hata yaptığını düşünüyor. Büyük çoğunluk (yüzde 88.2) sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarda hem devletin hem de PKK’nın suçsuz halka zarar verdiğini söylüyor. Bölge halkının büyük çoğunluğu (yüzde 62.5) PKK’nın şehir yapılanması YDG-H’nin 7 Haziran sonrasında yapılan eylemlerin en büyük zararı Kürtlere verdiğini düşünüyor. Halka göre bu eylemler HDP’nin de zarar görmesine yol açtı.