Kürecik için bedava ilanla eleman aranıyor!
200 milyon dolarlık Kürecik radarı için “bedava ilan”la eleman aranıyor
Taşeron firma yerel gazeteye “ücretsiz” ilan verdi: “Üste çalışacak İngilizce bilen mekanikçi alınacaktır.”
Malatya Kürecik’teki 200 milyon dolar maliyetli Füze Savunma Sistemi Radar Üssü’nde jeneratör bakımı işi alan taşeron firma, yerel bir gazetenin ücretsiz ilanlar bölümüne verdiği ilanla personel arıyor. Gazete ilanında, “Kürecik Füze Kalkanı Üssü’nde çalışacak, İngilizce bilen mekanikçi alınacaktır” denildi. İlanda verilen cep telefonu numarasından ulaştığımız firma yetkilisi, “Asfa adlı firmamız adına mekanikçi arıyoruz. Taşeron firmayız. Alacağımız personele aylık 1800 lira maaş vereceğiz. Alacağımız mekanikçi radar üssünde jeneratör bakımı işinde çalışacak” dedi.
Yerel Hakimiyet Gazetesi’nin 20 Aralık 2012 tarihli nüshasının ücretsiz ilanlar bölümünde yayınlanan ilanda, radar üssünde istihdam edilmek üzere İngilizce bilen mekanikçi arandığı belirtilerek, iş başvurusu yapacaklar için bir cep numarası verildi.
Türkiye’de tartışmalara neden olan Kürecik’teki erken uyarı radarı, NATO füze savunma sisteminin bir unsurunu oluşturuyor. Türkiye’nin söz konusu radara NATO Balistik Füze Savunma Sistemi çerçevesinde ev sahipliği yaptığı hususu, 20-21 Mayıs 2012 tarihlerinde Şikago’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinin Bildirisinde kayda geçirildi. Kürecik’teki Radar Tesisi, Türkiye’nin ev sahipliğinde NATO Füze Savunma Sitemi çerçevesinde ve bu sisteme katkıda bulunmak amacıyla kuruldu.
Komutanı Türk subay
Tesisin komutanlığını bir Türk subayı yapıyor. İlgili makamlar söz konusu tesisin güvenlik ve işletimiyle ilgili gerekli tedbirleri alarak çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu çalışmalar, esasen geçmişte de askeri tesis olarak kullanılan mahallin NATO erken uyarı radarının işletim gerekleri ve Radar Tesisinin idamesi çerçevesindeki düzenlenmesini kapsıyor. Bu çerçevede Türkiye’de bir erken uyarı radarı konuşlandırılmasına ilişkin anlaşmanın yasal dayanağı 244 sayılı Kanunun 6. maddesinde yer alıyor. Bu maddede, “18 Şubat 1952 tarihli ve 5886 sayılı Kanunla onaylanmış olan Kuzey Atlantik Andlaşması Teşkilatı ile yapılan ikili veya çok taraflı andlaşmaların, 2. maddenin 4. fıkrası gereğince onaylamaya veya bunlara katılmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” hükmü yer alıyor.
Maliyeti 200 milyon dolar
Radardan alınan bilgiler doğrudan Ramstein (Almanya) ve Rota’daki (İspanya) Amerikan üsleriyle paylaşılıyor.
NATO’nun dahli ise Ramstein’da özel olarak dizayn edilen kumanda odasına NATO yetkililerinin girmesiyle başlayacak.
Malatya’ya konuşlu, hem denizciler hem de karacılar için tasarlanan X bandı TPY-2 radarın maliyeti 150-200 milyon dolar. Yıllık operasyon maliyeti de 40 milyon dolar. Tüm maliyetler ABD bütçesinden karşılanıyor. Bu radardan dünyada şu anda 4 adet bulunuyor.