Kurban keserken okunacak dualar! Kurban kesimi nasıl olmalı?
Kurban keserken okunacak dualar nelerdir? Kurban kesimi nasıl olmalı? Sorularının yanıtı oldukça merak ediliyor ve gündemde araştırılıyor. Müslüman vatandaşları yakından ilgilendiren kurban kesimi hakkında birçok bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.
Kurban keserken okunacak dualar! Kurban kesimi nasıl olmalı? Sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Vatandaşların gündemde en çok araştırdığı konulardan biri olan kurban kesimine dair tüm bilgiler haberimizde yer alıyor.
KURBAN KESİMİ NE ZAMAN YAPILIR?
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).
KURBAN KESİMİNDE HANGİ DUALAR OKUNUR?
-İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).
KURBAN KESERKEN HANGİ NOKTALARA DİKKAT EDİLMELİDİR?
a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.