Kurban Bayramı ne zaman? Kurban kesmenin önemi nedir?
Dini bayramlarımızın ikincisi olan Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Herkes tarafından merakla beklenen Kurban Bayramı için tatil süresi 10 güne çıkarıldı. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile 10 güne çıkarılan tatil ile ilgili başka açıklamalar da yapıldı. Yapılan açıklamalara göre emekli maaşları bayram öncesinde ödenecek. Bayram boyunca köprü ve otoyollar da ücretsiz olarak hizmet verecek. Kurban Bayramı ne zaman?
Kurban Bayramı tatili Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile birlikte 10 güne çıkarıldı. Tatilin uzatılması ile turizm sektöründe canlılık oluşması hedefleniyor. Alınan karar neticesinde Kurban Bayramı için tatil süreci 26 Ağustos Cumartesi günü başlayacak. Bayram tatili 4 Eylül Pazartesi sona erecek ve 5 Eylül'de iş başı yapılacak.
2017 KURBAN BAYRAMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?
Sözlük anlamı olarak kurban, yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan anlamındadır. Kurban dini terim olarak ise ''ibadet maksadıyla belirli vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulen boğazlamak veya bu şekilde boğazlanan hayvan'' anlamına gelir. Kurban kesilerek, kişiler tarafından Allah'ın emirlerine boyun eğilerek kulluk bilinci canlı şekilde ortaya konulmuş olur. Ferdi ve toplumsal açıdan faydası olan kurban ibadeti, mali bir ibadettir.
Kurban kesecek olan kişilerin belirli şartları da yerine getirmesi gereklidir. Bu şartlar şunlardır; Müslüman olmak, akıllı olmak ve buluğa ermiş olmak, yolcu olmamak ve mali gücü belirli seviyede olmak. Bu şartları taşımayan kişiler tarafından kurban kesimi yapılamaz.
Kurban olarak koyun, keçi, deve ya da sığır kesilebilir. Kurban, bayramın ilk üç günü içerisinde kesilebilir. Bir deve veya sığırı 7 Müslüman ortak olarak alıp kesebilir. Kurbanın diri olarak fakirlere, hayır cemiyetlerine verilmesi kurban olarak sayılmaz.
Gözlerinden birisi görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin yarısı olmayan, gözünün, kulağının ve kuyruğunun çoğu, arka veya ön bir ayağı kesilen, çok zayıf halde olan hayvanlar kurban olmaz. Kurbanın 7 yerinin yenmesi de haramdır. Yenmesi haram olan yerleri şunlardır; akan kanı, bevl aleti, bezeleri, idrar kesesi, safra kesesi, dişi hayvanın önü ve hayaları.
Kurban kesildikten sonra etinin üçte biri eve, üçte biri komşulara ve geri kalanı da fakir kişilere verilmelidir. Kurban etinin hepsinin fakirlere verilmesi veya hepsini eve bırakmak da uygun olur.
KURBAN BAYRAMI TATİL GÜNLERİ
Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarıldı. 10 güne çıkarılan bayram tatili 26 Ağustos Cumartesi günü başlayacak. 4 Eylül'de de son bulacak. 10 günlük tatil günleri;
26 Ağustos 2017 Cumartesi
27 Ağustos 2017 Pazar
28 Ağustos 2017 Pazartesi - Birleştirildi
29 Ağustos 2017 Salı - Birleştirildi
30 Ağustos 2017 Çarşamba - Zafer Bayramı
31 Ağustos 2017 Perşembe - Kurban Bayramı arefe günü / Birleştirildi
1 Eylül 2017 Cuma – Kurban Bayramı 1. günü
2 Eylül 2017 Cumartesi – Kurban Bayramı 2. günü
3 Eylül 2017 Pazar – Kurban Bayramı 3. günü
4 Eylül 2017 Pazartesi – Kurban Bayramı 4. günü
KURBAN ETİNİN SAKLANMASI VE HAZIRLANMASI NASIL OLMALI?
Kesilen kurban eti büyük parçalar olarak buzdolabı içerisinde +4 derecede bir gün bekletilerek tüketilmelidir. Eğer saklanacaksa da birer yemeklik halinde kuşbaşı ve kıyma olarak derin dondurucuya aktarılabilir. Kesim sonrasında et dinlendirilmelidir. Et dinlendirilmezse sert ve lezzetsiz olur. Sindirimi de zor gerçekleşir. Buzdolabından çıkarılan et hemen kullanılmalı ve sonraki öğün için bekletilmemelidir. Çıkarılan et yeniden dolap içerisine de konmamalıdır.