Kurbağalıdere isyanı!
Yıllardır ıslah edilmeyen ve git gide ağırlaşan kokusuyla Kadıköylüleri canından bezdiren Kurbağalıdere konusu, sabırları taşırdı. Uzmanlar derenin koku boyutunu geçip insan sağlığını tehdit eder hale geldiğini söylüyor.
Üç yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ıslah edilemeyen Kadıköy’deki Kurbağalıdere’nin fokur fokur kaynayan görüntüsü bölgede yaşayanlarda tedirginlik yaratıyor. Dereden yayılan kötü kokuya ise tüm Kadıköylüler isyan ediyor. İBB, Kurbağalıdere’yle ilgili sorulara bir cevap vermiyor. Kurbağalıdere ıslah projesinin ne zaman sona ereceği ise bilinmiyor.
Fotoğraf: Adem Giden / Kadıköy Life
400 günde bitecekti
2012’de yapılan ihaleyi kazanan ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı ortaklığı dere ıslah çalışmalarını üç yıldır sürdürüyor. 10 firmanın katıldığı ihaleyi 49 milyon 958 bin liralık en düşük teklifi veren ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı ortaklığı kazandı. İBB ile 14 Aralık 2012’de imzalanan ihale sözleşmesine göre ıslah çalışması 400 günde tamamlanacaktı. Bu şartlarda Kurbağalıdere ıslahının 2014’ün sonunda tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak şu anda belirli günlerde dere tabanından balçık çıkarmanın dışında görülen bir iş yapılmıyor. Projeye göre kanalizasyon yerin 6 metre altından 3 metre çapındaki pis su hattı borularıyla Yoğurtçu Parkı’ndan, Moda’daki arıtma tesislerine verildikten sonra denize aktarılacaktı. Proje kapsamında dere yatağı da genişletilecekti. VATAN’ın konuşmaya çalıştığı ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı yöneticileri ise bir açıklama yapmıyor.
“Kasıtlı olarak yapılmıyor”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, İBB Meclisi’nde ıslah çalışmasının bitmemesine isyan etti. Kurbağalıdere ıslah çalışmasının teknik olarak yanlış başladığını, bu nedenle de kanalizasyon sularının denize aktığını söyleyen Nuhoğlu, “Şu anda 7 bölgede yaptığımız tahlillerde yüksek oranda koli basili var ve denize girmek ciddi şekilde tehlikeli. Bu kirliliği yaşamak zorunda değiliz” dedi. Nuhoğlu ayrıca Kadıköylülerin projenin kasıtlı olarak bitirilmediğini düşündüklerini söyledi: “Birkaç kilometrelik çok kısa hat, Kadıköy olduğundan dolayı bürokratlar tarafından özellikle ihmal edilip yapılmıyor. Kadıköy’de olduğu için çalışmanın özellikle böyle bırakıldığını düşünmeye başladım. Çok yavaş bir çalışma sürüyor. Kadıköylüler, kasıtlı yapılmadığını düşünüyorlar.” Nuhoğlu dün ise, “İnsan sağlığına ciddi tehlike oluşturan bu konunun ardında Kadıköy’den oy alamamanın yattığını düşünüyoruz. Kadıköy şu an size oy vermemiş olabilir ama gelecekte verebilir. Tabii ki çalışır ve başarılı olursanız” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş bir soru önergesiyle Kurbağalıdere sorununu meclisin gündemine taşıdı.
Kadıköylüler sokağa çıkıyor
Kadıköy Kent Dayanışması ise Kurbağalıdere’ye acil çözüm bulunması için “Gelin, deremizin temiz akması için hep birlikte mücadele edelim” diyerek Kadıköylülere eylem çağrısı yaptı. Bu akşam saat 19.00’da Yoğurtçu Parkı’nda toplanan Kadıköylüler Kurbağalıdere Köprüsü’ne yürüyerek burada basın açıklaması yapacak.
‘Çamurdaki gazlar fokurduyor’
Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılan tahlillere göre azami 200 olması gereken E.Coli Sayımı Moda Deniz Kulübü’nde 410, Fenerbahçe Burnu’nda 390, Kalamış Marina’da 6500, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 6.900 gibi ürkütücü boyutlarda çıktı. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi uzmanı Dr. Cenk Gürevin, Kurbağalıdere’nin insanları korkutan fokur fokur kaynama görüntülerini ve yaydığı kötü kokunun nedenlerini şöyle açıklıyor: “Kirlilik nedeniyle derenin altındaki çamur tabakasında yüksek oranda hidrojen sülfür var. Diğer gazlarda oluşuyor. Ayrıca çamur içinde biyolojik faaliyet devam ediyor. Dere oksijensiz kalmış. Dereden çıkan hidrojen sülfür ve metan gibi gazlar hem bu fokurdamayı hem de kötü kokuyu oluşturuyor. Kur bağalıdere ekolojik olarak denize açılan çok özel bir yer. Daha güzel ekolojik bir ortam olsa deniz balıkları da derenin içine girip yumurtlayabilir. Ancak kalan kısım betonlaştırılarak ekolojik özelliğini kaybetti.”
Marmara’yı kirletiyor
Kurbağalıdere’den denize akan kanalizasyon suları nedeniyle, Marmara Denizi’nin Kadıköy sahilleri son yıllardaki en büyük kirliliği yaşıyor. Kadıköy Belediyesi’nin 10 Temmuz’da 7 ayrı yerden alınan örneklerden elde edilen sonuçlara göre altı bölgede denize girmek son derece tehlikeli. Tahlil sonuçlarına göre sınır değeri azami 100 olması gereken E.Coli Sayımı Caddebostan Plajında 150, Moda Deniz Kulübünde 190 , Fenerbahçe Burnunda 1.500, Kalamış Marina’da 2.200, Yoğurtçu Parkı Bitiminde ise 3,900 olarak ölçüldü. Tahlillerde özellikle Fenerbahçe Burnu, Kalamış Marina ve Yoğurtçu Parkı’nda denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan diğer bakteri grupları da (Fekal Streptokok) tespit edildi.