‘Küçük Kıyamet’in 502’nci yıldönümü
İstanbul’u yıkan ‘Kıyamet-i Suğra’nın bugün 502’nci yıldönümü
502 yıl önce İstanbul’u yıkan ‘Kıyamet-i Suğra’nın bugün
502’nci yıldönümü. 160 bin nüfuslu İstanbul’da 4 bin kişi
ölmüştü. Prof. Dr. Naci Görür’e göre 17 yıl içinde olacak depremde en iyimser tahminle 80 bin kişi hayatını kaybedecek
İstanbul, bundan 502 yıl önce bugün, tarihinin en acı günlerinden birini yaşadı. 6.9 şiddetinde merkez üssü Adalar olan 50 saniyelik depremde medreseler, hamamlar, cami ve kiliseler yıkılırken, kimi evler sarsıntıdan, kimi evler de tsunaminin oluşturduğu dev dalgalardan yerle bir oldu. 160 bin nüfusa sahip İstanbul’da, 4 bin kişi depremde yaşamını yitirdi. Halk arasında “Kıyamet-i Suğra” yani kıyamet günü olarak adlandırılan sarsıntı Yunanistan’dan bile hissedildi. Aradan 502 yıl geçti. İstanbul’da beklenen büyük depremi İTÜ öğretim üyesi Prof.Naci Görür’e sorduk. Görür, deprem hazırlıklarını yetersiz buluyor ve 10 üzerinden 3 puan veriyor. Olası depremde 80 bin insanın yaşamını yitirebileceğini örneklerle açıklayan Görür’e göre; Kıyamet-i Suğra’nın yeniden yaşanma olasılığı yüzde 62...
“Olasılık değil bilimsel gerçek”
“Marmara’nın tabanını karış karış inceledik. Marmara Ereğlisi’nden Adalar’a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi var. Kırılma bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem yaratacak. Tahminlerin kesinleştiğini söyleyebilirim. Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin şiddeti 7.6 olur. 2029’a kadar yüzde 62 ihtimalle büyük deprem yaşanacak.”
‘80 bin kişi hayatını kaybedebilir’
“İstanbul’da 1.6 milyon bina var. Biz bir araştırma yaptık. Büyük depremde İstanbul’da sadece yüzde 1 binanın yıkılacağını öngördük. Yüzde 1 demek, 16 bin bina yapar. Her bir binada sadece 5 kişi yaşıyor olsa, 80 bin kişi yaşamını yitirir. Binalarda 10 kişi yaşıyor olsa 160 bin can kaybı olur. Kaldı ki 5-6 katlı binalarda kaç kişinin veya kaç ailenin yaşadığını siz tahmin edin. Diyelim ki deprem oldu 10 bin vatandaşımız öldü. İnsan yaşamından söz ediyoruz. 10 bin bile çok büyük bir rakam.”
‘Baraj alarmı’
“Büyük depremde en stratejik yerler barajlar olacak. Şayet barajlar da çökerse felaketin boyutu iki katına çıkar. İSKİ’ye bir proje sunduk ama kabul görmedi. Barajların gözden geçirilmesi gerekiyor. Nasıl ki viyadükler güçlendirildi; Barajların da güçlendirilmeli.”