Kriz seramiği de vurdu
Seramikte kapasite yarıya indi, karşılıksız çekler arttı
Küresel kriz yüzünden iç ve dış talepteki daralmanın seramik sektöründeki firmaların kapasitelerini yarı yarıya azaltmak zorunda kaldığını söyleyen Kale Grubu ve Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Sektörde 3-4 bin kişi işini kaybetti. 7-8 firma sorunlu. Hiçbir dönemde görmediğimiz kadar karşılıksız çek sayısı arttı. Vadeler 3 aydan 6-7 aya uzadı” dedi
Kale Grubu ve Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, küresel kriz yüzünden iç ve dış talepteki daralmanın sektördeki firmaların kapasitelerini yarı yarıya azaltmak zorunda kaldığını söyledi. Okyay, “Krizden Eylül ayından sonra çok etkilendik. Talepteki daralma nedeniyle firmalar yüzde 30-70 arasında, ortalama yüzde 50 kapasite daralttı. Sektörde 28 kaplama, 36 sağlık gereçleri şirketi var. 220 bin kişi çalışıyor. 3-4 bin kişi işini kaybetti. 7-8 firma sorunlu. Kaplama malzemelerinde sorun daha ciddi. Firmalar el değiştirmeye başladı” dedi.
Okyay, sektörde son dönemde vadelerin uzadığını ve tahsilatın zorlaştığını vurguladı. Okyay, “Hiçbir dönemde görmediğimiz kadar karşılıksız çek sayısı arttı. Vadeler 3 aydan 6-7 aya uzadı” diye konuştu.Okyay, toplam maliyetlerinde yüzde 40 payı olan enerjideki zamların sektörü zorladığını kaydetti. Okyay, “Müşterilerimizle kontratlarda sorun yaşadık. Değerli TL’ye rağmen aynı şartlarda çalışmaya devam ettik. Zamları yansıtmadık ya da çok ufak yansıtmaya dikkat ettik” dedi.
İstikrarlı pazardan olduk
Katma değeri yüzde 90 olan seramik sektörünün cari açık adına savunulması gerektiğine de değinen Okyay, çevreye saygılı, kaynakları etkin kullanan, ihracat yapan firmalara teşvik verilmesini istedi. Son dönemde kayıtdışının savunulmasını eleştiren Okyay, “Kayıtdışı devlet tarafından teşvik edilmemeli. Sadece merdiven altı değil, koca koca firmalardan kayıtdışı olanlar var” diye konuştu.
Seramik ihracatının yüzde 55’inin Avrupa’ya yapıldığını kaydeden Okyay, firmaların ihracatlarının da yüzde 15’i bulan oranlarda daraldığını söyledi. Okyay, “Kriz bizi istikrarlı bir pazar ve gelirden etti” değerlendirmesini yaptı.
Okyay, şu anda Kuzey Afrika ve Irak’ın canlı pazarlar olduğuna dikkat çekti. Avrupa’da birçok firmanın kapandığını, bunun Türkiye için bir avantaj olabileceğini hatırlatan Okyay, krizin dünyada ve Türkiye’de konsolidasyonlara neden olacağını, bundan sonra Avrupa’da korumacı politikaların oluşmasının en büyük risk olacağını belirtti. Zeynep Bodur Okyay, “Firmaları en çok ürküten bence krizin bitiş tarihi değil, nasıl bir dünyaya üretim yapılacağı. Türkiye’nin dış politikada aktif olması gerek” dedi.
Beceriksizlik değil şartlar kapatmaları körükledi
ZEYNEP Bodur Okyay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın işyerini kapatanları “beceriksiz” olarak nitelendirmesini şöyle değerlendirdi: “Her sektörde becerikli de beceriksiz de vardır. Türkiye’de sermaye kıt. İnsanlar kendi kaynaklarını işlerine koyuyor. Mali piyasalar sağlam olsa da kredi maliyetleri yükseldi. Enerji ve işçi giderleri nakit ödeniyor. Vadeler de uzayınca bu dayanılmaz oluyor. Para enjekte edilmezse firma yaşayamıyor. Kimse işin bırakıp, gitmek istemez. Sadece kişilerin becerikliliği değil, artan maliyetler ve pazar şartları bu işi körükledi.”
Seramik sektörü 1 Nisan’da UNICERA fuarında buluşacak
SERFED ile Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği’nin düzenlediği Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı UNICERA, 1 Nsan’da TÜYAP’ta kapılarını açacak. Fuarı 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 5 Nisan’a kadar devam edecek fuarla ilgili bilgi veren Zeynep Bodur Okyay, “Bu yıl Uzakdoğu’dan da katılım olacak. Kriz nedeniyle firmaların fuardan beklentileri yüksek. İhracattaki daralmayı fuarla aşmak istiyoruz. Geçen yıllara göre firma bazında katılımda düşüş yok” dedi.