KPSS'deki "reşit olma" belgesine süre kısıtlaması
Danıştay 12. Dairesi, KPSS'ye girdiği tarihte 18 yaşını doldurmayanların atanabilmesini, tercih işleminin son günü itibariyle mahkemeden alınacak reşit olma kararına bağlayan düzenlemenin yürütmesini durdurdu.
KPSS 2013 yerleştirme sonucuna göre Hakkari'ye sağlık memuru olarak yerleştirilen kişinin ataması, tercih kılavuzunun başvuru şartları kısmında yer alan kazai rüşt (reşit olma) kararının tercih işlemlerinin son günü yapılması gerektiğine ilişkin düzenleme nedeniyle yapılmadı.
Memur adayı, atanmama işlemi ve buna dayanak gösterilen başvuru kılavuzundaki düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Başvuruyu görüşen Danıştay 12. Dairesi, söz konusu işlemin yürütmesini durdurdu. Kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 40. maddesi uyarınca genel olarak 18 yaşını tamamlayanların devlet memuru olabileceği, bir meslek veya sanat okulunu bitirenlerin ise en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanunu'nun 12. maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla devlet memuru olarak atanabileceği anlatıldı.
Yasada, kazai rüşt kararı alma şartının tercih işlemlerinin son günü itibarıyla aranacağı hususunda bir ibareye yer verilmediği belirtilen kararda, bu koşulun atama işlemlerinin yapılması sırasında taşınmasının da yeterli olduğu kaydedildi.
Kararda, ayrıca, kazai rüşt kararı mahkemelerin inisiyatifinde olan bir sürecin sonunda alındığından, bu kararın tercih işlemlerinin son gününe yetiştirilmesinin memur adaylarının elinde olmayabileceğine işaret edildi.
Memur adayının atama işlemleri sırasında kazai rüşt kararının bulunduğu belirtilen kararda, tercih işlemlerinin son günü itibarıyla kazai rüşt kararı bulunmaması nedeniyle atamasının yapılmamasına ilişkin işlemin ve KPSS/2013/1 tercih kılavuzundaki söz konusu ibarenin hukuka uygun bulunmadığı bildirildi.