KPSS tercih sonuçları ÖSYM tarafından erişime açıldı! İşte memur atamaları
2016 yılının Kasım ayında düzenlenmiş olan KPSS 2016/2 dönemi sınavlarına milyonlarca kişi katılmıştı. Kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamak isteyen kişilerin yoğun ilgi gösterdiği KPSS sınav uygulaması kapsamında ise 21-30 Aralık 2016 tarihlerinde tercih dönemi gerçekleştirilmişti. KPSS tercihlerinin açıklanmasının ardından pek çok kişi kadroya yerleşen kişilerin taban puanlarını merak etmeye başladı.
Kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleşmek ve işgücü piyasasında katılım göstermek isteyen milyonlarca aday, 2016 yılının Kasım ayında gerçekleştirilen KPSS sınav uygulamasına girmişti. Sınavın ardından ise 21 Aralık 2016 ve 30 Aralık 2016 tarihleri arasında tercih dönemi başlamıştı. Tercih döneminin bitmesi ile beraber tercih yapan milyonlarca aday büyük bir heyecanla sonuçların açıklanmasını bekliyordu. Nihayet beklenen oldu ve tercih sonuçları açıklandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesi olan www.osym.gov.tr adresinde yayınlanan açıklamaya göre, 2016/2 tercih kılavuzunda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına atamaların ve yerleştirmelerin yapıldığı söylendi.
Bunun yanı sıra yapılan açıklamada yerleştirme ve atama sonuçlarının 9 Ocak 2017 tarihinde açıklanacağı dile getirildi. Tercih sonuçlarını öğrenmek isteyen adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin hazırladığı sınav sonuçlarını yayınladığı resmi internet sitesi olan https://sonuc.osym.gov.tr internet adresini ziyaret etmeleri gerekmektedir. Bu aşamadan sonra ise adaylar TC kimlik numaraları ve ÖSYM tarafından verilmiş olan, sonradan değiştirmeleri gereken şifreleri ile öğrenebildiler.
KPSS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
KPSS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Bunun yanı sıra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, atama ve yerleştirme işlemleri A grubu kadroları ile B grubu kadroları için yapılmıştır. Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı A ve B grubu kadroları birbirlerinden farklılık gösterdiğinden atama ve yerleştirmeler yapılırken bu farklılıklara dikkat edilmiştir. Çünkü iki farklı kadro arasında, adayların sınavlara girdikleri zamanlar, sınava girmek için aranan şartlar gibi farklılıklar yer almaktadır. İşte tüm bu nedenlerle kadro yerleştirmeleri ve atamalar yapılırken de bu unsurlar göz önünde bulundurulmuştur. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı uygulaması, A grubu kadro kapsamında her yıl yapılmaktadır. Fakat buna karşılık B grubu kadro sınavları ise iki yılda bir gerçekleştirilir.
KPSS sınav uygulaması kapsamında A ve B grubu kadroları arasındaki farklılıklar yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Aynı zamanda sınava girecek olan adayların da şartları her iki gruba göre farklılık göstermektedir. Örneğin, Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı A grubu kadro sınavlarına lisans mezunları girebilmekte, fakat B grubu kadro sınavlarında böyle bir sınırlama getirilmemiştir. Ön lisans mezunları dahil, lisans mezunları da yine aynı şekilde bu A grubu kadro sınav uygulamasına girebilmektedir. Yüksek mevkiiler arasında sayabileceğimiz kaymakamlık ya da iş müfettişliği gibi meslekler A grubu kadro sınav uygulamasında yer almaktadır. Ayrıca A ve B grubu kadro sınavlarında puan türleri de değişiklik göstermektedir. Lisans mezunları yani Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı B grubu kadroları KPSS p3 puanını kullanmaktadırlar. Fakat öte yandan ön lisans mezunları B grubu kadro sınavları ve akabinde yapılacak olan yerleştirmelerde için p93 puanını kullanabilirler. Bunun yanı sıra ortaöğretim mezunlarının da katılabilecekleri bir sınav uygulaması olan Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı, bu mezunlar için p94 puan türü kapsamındadır.
Tüm bu detaylı açıklamaların yanı sıra ise 2017 yılında yapılacak olan KPSS sınav uygulamasında bazı değişiklikler olacağı yapılan açıklamalarla belirtildi. Bu açıklamalara göre, 2017 yılında yapılacak olan KPSS sınav uygulamasında ekonometri testi kaldırılmıştır. Ayrıca İİBF kapsamında yer alan bölüm testlerinde ise uygulama farklılığına gidilmiştir. Bu farklılığa göre bu bölüm testleri cumartesi ve Pazar günlerinde hem sabah hem de öğleden sonra olacaktır. Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı uygulamasına katılan milyonlarca adayın aklını karıştıran konulardan bir tanesi ise almış oldukları puanın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak için yeterli olup olmadığı sorusu. Uzmanlara göre hangi adayın hangi kadroya başvurabileceği ancak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından açıklanan tercih kılavuzunda yer almakta. Bu nedenle kadro sayıları yüksek olduğundan adayların da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak için sınavdan aynı oranda yüksek almaları gerekmektedir.